Tgrt Haber
13 Ekim 2021 16:43

Muhtemel Suriye operasyonunda kritik detay! Kilidi Tel Rıfat çözer

Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, TGRT Haber’e olası Suriye operasyonunu değerlendirdi. Pekin, Türkiye’nin bölgeden çekilmesi durumunda terör eylemlerinin ve Suriye’den gelebilecek füzelerin hedefinde olacağını söyledi. Türkiye’nin Tel Rıfat’a girmesi ve orada kalması durumunda dengelerinin değişebileceğine dikkat çekti.

Muhtemel Suriye operasyonunda kritik detay! Kilidi Tel Rıfat çözer
Suriye Operasyonu,ABD,TSK,Rusya,Münbiç

PKK/PYD terör örgütünün Suriye’nin kuzeyinden yaptığı saldırılar sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bölgeye yeni bir operasyon düzenlenebileceği sinyalini verdi. Peki olası bir operasyon sadece bölgeyle sınırlı kalır mı, hangi şehirler üzerinden gerçekleşir, sonuçları neler olur? Konuyu Genelkurmay İstihbarat Dairesi eski Başkanı İsmail Hakkı Pekin, TGRT Haber’e değerlendirdi.

ABD İLE RUSYA ARASINDA “PKK/PYD’YE HAKİMİYET” YARIŞI VAR! 

Pekin, Türkiye’nin Rusya ile İdlip konusunda, hem Rusya hem de ABD ile YPG konusunda mutabakat olduğunu söyledi. Ancak bu mutabakata her iki ülkenin de uymadığını hatırlatan Pekin, “Mutabakatlara göre PKK/YPG, 30 km geriye çekilecekti ancak çekilmedi. Buralarda otorite boşluğu var. PKK/YPG askerlere, polislere ve sivil vatandaşlara operasyonlar düzenliyor. Buralardan birisi Tel Rıfat bölgesi. Rusya ile bu bölge konusunda anlaşamadık, Rusya PYD/YPG unsurlarını da buradan çıkarmadı. Bunun nedeni şudur: ABD PKK/YPG’nin himayesini Rusya’ya bırakmak istemiyor. Aynı şeyi Rusya da yapıyor, buradaki PKK/YPG unsurlarını hakimiyeti altında tutmaya çalışıyor” dedi. 

TÜRKİYE’NİN KOBANİ VE MÜNBİÇ’TE KALMASI DENGELERİ DEĞİŞTİR

Pekin, Suriye’de büyük çatışmalara yol açma ihtimali dolayısıyla Türkiye’nin geniş çaplı bir operasyon yapmayacağını tahmin ettiğini söyledi. Türkiye’nin Rusya ile anlaşarak Tel Rıfat’a girmesi ve buradaki PKK/PYD unsurlarını temizlemesiyle Kobani ve Münbiç’i daha kolay kontrol edebileceğine dikkat çeken Pekin, “Ancak Rusya ve ABD Türkiye’nin bu bölgeyi kontrol etmesini istemiyorlar. Türkiye’nin Münbiç ve Kobani’ye girmesi ve orda kalmasıyla dengeleri bozar. Buna izin vereceklerini ya da isteyeceklerini sanmıyorum” ifadelerini kullandı. 

Muhtemel Suriye operasyonunda kritik detay! Kilidi Tel Rıfat çözer

TÜRKİYE SURİYE’DEN ÇEKİLİRSE ÜLKEMİZE  EYLEMELER ARTAR 

Türkiye, ABD-Rusya ile masada bir çözüme gidilebilir mi sorusunu değerlendiren Pekin, “Rusya ile İdlip konusunda anlaşılabilir. Burada radikal unsurlar var. Rusya bu radikal unsurların ortadan kaldırılmasını istiyor. Bu anlamda anlaşılabilir. Ancak ABD bu bölgede bir Kürt devleti kuracağını açıkça söylüyor. ABD ile de anlaşılabilir, gerçekten ABD’nin niyeti Türkiye’yi sıkıştırmak mı yoksa bir Kürt devleti kurmak mı, önce bunu anlanmak gerekiyor. ABD’nin bizim önümüze koyduğu fatura çok ağır bir faturadır. ABD, burada federasyon kurmak istiyor. ABD bugüne kadar bu niyetinden vazgeçmedi. Şayet Türkiye bu bölgeden çekilirse füzeler sınırımızı aşabilir, içeride eylemler gerçekleşebilir” tespitlerinde bulundu. 

ABD BÖLGEDE 65 BİN KİŞİLİK BİR ORDU KURUYOR! 

Pekin, bu bölgede bir otorite kurulması gerektiğini belirterek ABD ve Rusya’nın bu konudaki yaklaşımını şöyle özetledi: “Bu bölgede Suriye otorite kuramaz. Belki Rusya’nın desteğiyle bu mümkün olabilir. ABD’nin niyeti zaten ortada. Şu an bu bölgede 65 bin kişilik bir ordu yani devlet kuruyor. ABD, bu orduya en son helikopter eğitimi verdi. Tank savarları, hava savarları var. Türkiye’nin önce bunları halletmesi lazım. Bunun için de iç çatışmaların durması gerekiyor.” 

TÜRKİYE DE ABD DE RUSYA İLE YALNIZ KALMAK İSTEMİYOR

Türkiye’nin Rusya ile anlaşabileceğini söyleyen Pekin, ancak Türkiye’nin de ABD’nin de bölgede Rusya ile tek başına kalmak istemediği söyledi. ABD’nin de Türkiye’nin de Rusya ile tek başına kalması durumunda dengeyi sağlayacak başka bir unsur kalmayacağını belirten Pekin, mutlaka ABD’nin de Rusya’nın da bu bölgede bir çözüm buluncaya kadar kalmasında fayda olduğunu kaydetti. Hepsinin kendi stratejileri çerçevesinde bu bölgeyi şekillendirmeye çalıştığını belirten Pekin, “Burada PKK/YPG’ye önemli roller veriyorlar. Türkiye bu konuda daha dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Savunmamızı ve bekamızı tehlikeye atmamalıyız. Şayet bu olursa geçmişte olduğu gibi Türkiye içinde eylemler artacaktır” dedi. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...