Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
21 Haziran 2022 11:08 - Güncelleme : 21 Haziran 2022 11:23

NATO’nun üçlü zirvesinden 'Türkiye' açıklaması: Mesafe alınamadı

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini veto eden Türkiye'yi ikna çabaları devam sürüyor.  Dün NATO’da Türkiye-İsveç-Finlandiya'dan üst düzey isimler bir araya geldi. Görüşmenin ardından bir kaynak bir mesafe alınamadığını açıkladı.  

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Al-Monitor
NATO’nun üçlü zirvesinden 'Türkiye' açıklaması: Mesafe alınamadı
NATO,Finlandiya,İsveç,PKK

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sonrasında NATO’ya başvuran Finlandiya ile İsveç’i terör örgütü PKK’ya desteklerinden dolayı Türkiye veto etmişti. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in özel kaleminin girişimiyle oluşturduğu üçlü zirve tamamlandı. Zirveye Türkiye-İsveç-Finlandiya’dan üst düzey isimler katıldı. Brüksel’deki NATO karargahında gerçekleşen görüşmelerden sonra NATO’nun açıklamasında görüşmelerin “yapıcı” geçtiği ve yeni toplantıların da gerçekleşeceği belirtilirken bazı kaynaklar ise isim vermeden açıklama yaptı.

TÜRKİYE GERİ ADIM ATMADI 

Gelecek hafta Madrid’de düzenlenecek geleneksel NATO zirvesi öncesinde sorunların üstesinden gelmeye çalışan birlik buna rağmen bu görüşmelerde şu ana kadar bir ilerleme kaydedemedi. Al-Monitor isimli medya kuruluşuna konuşan bazı kaynaklar Türk heyetinin İsveç ve Finlandiya konusunda geri adım atmadığını söyledi.

FETÖ VURGUSU YAPILDI

Kaynaklar, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’dan terör örgütü PKK’nın uzantısı YPG’ye desteği kesmesini istediğini söyledi. Öte yandan terör örgütü FETÖ’yle de mücadele vurgusunun yapıldığı ve bu iki ülkeyle işbirliği istendiği de belirtildi.

Türk heyetinin başındaki İbrahim Kalın’ın Madrid’deki NATO zirvesini bir son tarih olarak görmediği de açıkladı. Al-Monitor’e konuşan bir kaynak, “Türk yetkililer üyelik için net bir perspektif sağlamadı ve büyük ihtimalle Madrid’de de neticeye ulaşılamayacak. İsveç ve  Finlandiya’nın zirveye katılması ve bu iki ülkenin üyeliğinin 30 ülke tarafından onaylanması bekleniyordu” diye konuştu. Kalın, “Bu terör örgütlerinin Avrupa’nın göbeğinde bu ülkeleri esir alırcasına bir faaliyet zinciri içinde bulunması kabul edilemez” ifadelerini kullanarak, NATO’nun genişleme politikasına karşı olan bir ülke olmadıklarını söylemişti. 

Kaynak: Al-Monitor
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...