Tgrt Haber
17 Haziran 2022 11:37 - Güncelleme : 17 Haziran 2022 20:55

Optimar araştırmanın son seçim anketi: Karasızlara kayanlar dönerse AK Parti alır!

Seçime bir yıl gibi kısa bir süre kaldı. Hem iktidar hem de muhalefet kanadı 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için hazırlık yapıyor. Peki bugün seçim olsa sandıktan nasıl nir tablo çıkar? Optimar Araştırmanın son seçim anketinden çarpıcı sonuçlar çıktı…

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Cumhurbaşkanı seçimi,Millet İttifakı,Cumhur İttifakı,6

2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimlerinde son bir yıla girildi, seçime yönelik çalışmalar başladı. Cumhur İttifakı adayını açıklarken Millet İttifakı halen adayını ortaya koyabilmiş değil. Siyasete yeni bir soluk getirmek için kurulan 6’lı masadan da daha net bir sonuç çıkmadı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise yer yer adaylığını ima eden açıklamalar yapıyor. Öte yandan CHP’de ve İYİ Parti içinde Kılıçdaroğlu’nun adaylığı tartışılıyor. İstanbul Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu parti içinde bir rakip olarak yükselişte. Peki muhalefetin adayı kim, ne zaman açıklayacak? Seçimde sürecinde son tablo nedir? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında, Optimar Araştırma Şirketi Başkanı Hilmi Daşdemir ile İletişim Bilimci Dr. Ali Haydar Fırat seçime ilişkin kritik açıklamalarda bulundu. 

EKONOMİ DÜZELRİSE KARARSIZLAR AK PARTİYE KAYAR

Hilmi Daşdemir, ekonomide meydana gelen iyileşmeler ve beraberindeki Türkiye’nin beka sorunlarındaki kaygılar dolayısıyla AK Parti’nin kararsızlar dilimine geçen seçmenini yeniden konsolide edebileceğini söyledi. Millet İttifakı’nın adayının netleşmesi durumunda anketlerden daha net sonuçlar elde edebileceklerini vurgulayan Daşdemir, “Muhalefette Kılıçdaroğlu’nun adaylığı öne çıkmış durumda. CHP’de benim adayım Kılıçdaroğlu açıklaması yapanlar var, ayrıca benim adayım CHP’den birisi diyenler var, birisi diyenler İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nu işaret ediyor. CHP içinde rekabet sürüyor” dedi. Daşdemir, seçmenin yüzde 70’inin ekonominin en büyük sorun olduğunu vurguladığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Sorunları yüzde 33.4 AK Parti, yüzde 25 CHP, yüzde 4 İYİ Parti, yüzde 5.1 HDP çözer diyor seçmen. Kimse çözemez diyenler yüzde 25 civarında.” 

ERDOĞAN YÜZDE 48-49 SEÇMENLE BAŞLAYACAK 

Muhalefetin adayının kim olursa olsun yüzde 47-48’lik bir oyu olduğuna dikkat çeken Daşdemir, “Seçim böyle başlayacak. Kılıçdaroğlu da olsa bu böyle. Günümüz Türkiye’sinde ve atmosferinde Kılıçdaroğlu’nun Alevi olmasının muhalefet seçmeni tarafından değerlendirilmeyeceğini düşünüyorum. Kılıçdaroğlu’nun oy oranları bir yıldır azar azar yükseldi. Muhalefet içindeki araştırmalarda bir yıl önce Kılıçdaroğlu 4 sırada çıkarken şimdi birinci sırada çıkıyor” dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüzde 48-49 civarında oyla seçime başlayacağını vurgulayan Daşdemir, “Erdoğan seçmeninden kararsızlara kayanlar oldu. Bunları ikna ederse seçimi alır” ifadelerini kullandı. 

Daşdemir, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in handikapları olduğunu iddia ederek şunları söyledi:

“Bu iki siyasetçinin de HDP seçmeni ile ilgili sıkıntıları var. Bu yüzden muhalefetin en güçlü adayı Kılıçdaroğlu’dur, ikinci adayı ise İmamoğlu’dur. Ancak İmamoğlu biraz irtifa kaybetti.”

ERDOĞAN DÜNYA SİYATİNDE DE ETKİLİ BİR LİDER 

Önümüzdeki seçimin Erdoğan’ın karşılaşacağı en zor seçim olduğunu belirten Daşdemir, “Geçmişte zor seçimler yaşadı ama ekonomi bu kadar kırılgan değildi. Öte yandan partide yorgunluk var. Erdoğan dünya siyasetinde de etkili bir lider. AK Partili bürokratların Erdoğan’ın üzerindeki yükü alması gerekiyor” diye konuştu.  

Daşdemir, EYT sorunun çözülmesinin, asgari ücrete ve memur maaşlarına zammın ancak alım gücüne etkilemesi durumunda seçmenin davranışlarını belirleyeceğini söyledi. “İsterse yüzde 100’lük zam yapılsın fark etmez” diyen Daşdemir, “İktidarın piyasaları kontrol etmesi, fırsatçılara göz açtırmaması gerekiyor” diye konuştu. 

ÖCALAN KÜRT SİYASETİNDE SAFDIŞI KALDI 

Daşdemir, Kürt siyasetinin farklı bir noktaya evrildiğine dikkat çekerek “HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş önde, Abdullah Öcalan’ı dağ kadrosu da gözden çıkardı. Kürtlerde iki kilit seçmen var, biri Kürt diğeri milliyetçi seçmen. Erdoğan bunlardan da oy alabilir. Doğuda terörün bitmesinden dolayı herkes mutlu. Biraz daha söylemlerin yumuşamasına ihtiyaç var, ayrıca MHP seçmeninin de ikna edilmesi gerekiyor” dedi.  

6’LI MASADAN KILIÇDAROĞLU ÇIKACAK 

Dr. Ali Haydar Fırat, “Ciddi bir ekonomik kriz var. Bu durumda insanlar başka şey düşünemez hale geliyor, başka bir siyasi değerlendirme yapamıyor. İktidar ya da muhalefet bu konuya çözüm önerileri sunduğunda seçimin rengi değişebilir. AK Parti biraz daha dezavantajlı. 20 yıllık birikim var ama dünyada mevcut konjonktür var. Amerikan Merkez Bankası (Fed) açıklamalarına bakınca ekonomik durumun daha da zorlaşacağını görüyoruz. Süreç bir yılda nasıl toparlanır bilemiyorum. Sonbahardan sonra ekonomide değişim rüzgarları esmeli” diye konuştu. 

Optimar araştırmanın son seçim anketi: Karasızlara kayanlar dönerse AK Parti alır!

Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığının daha da netleştiğinin altını çizen Fırat, “6’lı masada Kılıçdaroğlu önde. 6’lı masanın dışındaki bir aday topluma izah edilemez. Yeni bir aday çıkması muhalefet açısından dezavantaj olur. Millet İttifakı’nın sonbaharda adayını açıklayacağını düşünüyorum. Sonbahardan öteye uzarsa insanların beklentileri karşılanamaz ve güven bunalımı ortaya çıkar” dedi. 

ASIL MESELE 24 HAZİRAN SONRASI! KESİCİ İLE ŞENER RİSK

CHP’li milletvekilleri İlhan Kesici ve Abdüllatif Şener’in adının aday olarak geçmesini değerlendiren Fırat şunları söyledi:

“23 Haziran’da seçim var ama asıl mesele 24 Haziran sonrası. Seçimden sonra açıklanan deklarasyonları yerine getirmek için çok riske girmemek lazım. Başka aday yeni tartışmalar gündeme getirir. Kılıçdaroğlu masadan çıkacak. Mesele sadece kazanma meselesi değil, süreci yönetebilme ve 6’lı masayı yerinde tutabilme meseledir. İYİ Partiden Kılıçdaroğlu’na yönelik eleştiriler var, bunun sonucu değiştireceğini sanmıyorum. Akşener zaten olmayacağım diyor, buradan dönülmez.”  

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ufuk19 Haziran 2022 22:26

kesinlikle ak parti ve mhp'ye dönüş yapacak millet. millet ittifakının hiçbir politikası yok sadece devletin elegeçirilmesi var ve buna müsaade etmeyiz

Ahmet karaaslan 17 Haziran 2022 22:51

Eyt olmazsa chp 1 ilke imza atar . Ben refah diyorum

Sonraki Haber Yükleniyor...