Tgrt Haber
30 Ocak 2014 15:20

'Özel mahkemelere ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim'

Cumhurbaşkanı Gül, özel mahkemelere ihtiyaç olmadığı kanaatini taşıdığını söyledi.

'Özel mahkemelere ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim'
Cumhurbaşkanı, abdullah Gül, özel yetkili mahkemeler, ihtiyaç, italya, gül'ün italya temasları,

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Gül, Yunus Emre Enstitüsü Roma Türk Kültür Merkezi'nin açılışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Özel Yetkili Mahkemelere (ÖYM) yönelik bir soru üzerine, Gül, eski bir konunun tekrar gündeme geldiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Gül, şöyle konuştu: "Özel mahkemelere ihtiyaç olmadığı kanaatindeyim. Gördüğüm kadarıyla bunlarla ilgili adımlar atılmaya başlandı. Özel yetkili mahkemeler kaldırıldı. Şu an zaten yok. Devlet Güvenlik Mahkemelerini kaldırdık, ÖYM'ye çevirdik. Onlarda bazı davalar vardı. O davalar bitene kadar da görevleri devam etti.  Şimdi gördüğüm kadarıyla bu davalar da normal mahkemelere devredilecek. Tamamen özel mahkeme kalmayacak. Hükümetten gelen açıklamalar da gayet memnuniyet verici." Bir gazetecinin, "kuvvetler ayrılığı konusundaki kaygıları" hatırlatması üzerine de Gül, "Hükümetin girişimiyle bu konu dondurulmuş vaziyette. Şu anda tartışmalar zaten kesildi" değerlendirmesini yaptı. Cumhurbaşkanı Gül, "Yargının tam bağımsızlığına dair AB'nin kaygılarını nasıl yorumladığına" ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti: "Müzakere yapan bir ülkeyiz. Müzakere yapmak demek, AB hukukunu devralmak demektir. Yargı, temel hak ve özgürlükler... Yıllardır bu fasılları açalım da Türkiye'nin bu alandaki hukukunu ve standartlarını AB standartlarına biraz daha yaklaştıralım diye ısrarımıza rağmen ne yazık ki bu fasıllar hala açılamıyor. Biliyorsunuz o açıdan bir tezat var. Ben bu vesileyle bütün AB'li dostlarıma tekrar çağrıda bulunmak istiyorum; Önümüzdeki engelleri kaldırın. Bunlar zaten haksız engellerdir. Bu süreç teknik bir süreçtir. Bunlara siyasi blokaj uygulayan ülkelere de kendi aralarında sert çıkmaları lazım."
Son dönemde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın Türkiye'ye geldiğini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'ya gideceğini, kendisinin Macaristan ile Danimarka ziyaretlerinin söz konusu olduğunu ve Romanya Cumhurbaşkanını Türkiye'de ağırlayacağını hatırlatan Gül, "En yoğun ilişkilerimiz, görüldüğü üzere AB ülkeleriyle. Müzakerelerin donması bizden kaynaklanmıyor. Bu, hiç kimse için iyi olmadı. Dondurulmuş yolları açın, biz de yolumuza devam edelim" diye konuştu. AB'ye üyelik sürecinin Türkiye'ye hukuk ve yaşam kalitesi anlamında katkıları olduğunu kaydeden Gül, "Türk halkı reformların hep faydasını görmüştür. Bunlar sadece AB için yapılmıyor. Kendimizi daha mutlu, zengin kılmak, Türkiye’yi daha iyi hale getirmek için ısrarlıyız" dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, Türk-İtalyan İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada ise İtalya'nın Türkiye'nin AB yolundaki çabalarını birçok Avrupa ülkesinden çok daha güçlü bir şekilde desteklediğini ve yeri geldiğinde Türkiye'nin adeta sözcülüğünü yaptığını ifade ederek, bu desteğin İtalya'nın 2014 yılının ikinci yarısında dönem başkanı olduğunda da devam edeceğine olan inancını dile getirdi.  Türkiye'de 60 yıldır faaliyet gösteren İtalyan şirketler bulunduğunu ve bu kurumların Türkiye'nin geldiği noktayı çok iyi bilebileceğine dikkati çeken Gül, "550 milyar dolar civarında dışarıda yatırım yapan bir ülkenin Türkiye'de 4,5 milyar dolar yatırım yapması çok az" şeklinde konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...