Tgrt Haber
24 Aralık 2013 10:51

'Pakistan ile ilişkilerimiz güçlü şekilde devam ediyor'

Başbakan Erdoğan, 'Pakistan ile siyasi ilişkilerimiz güçlü şekilde devam ediyor. İlişkileri geliştirmeye yönelik üst düzey ziyaretlere önem veriyoruz' dedi.

'Pakistan ile ilişkilerimiz güçlü şekilde devam ediyor'
pakistan, islamabad, başbakan erdoğan, nevzat şerif,

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan’ın başkenti İslamabad’da, Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanı Navaz Şerif tarafından resmi törenle karşılandı. Pakistan Başbakanlık Konutunda düzenlenen askeri törende Türk ve Pakistan milli marşlarının çalınmasının ardından, Erdoğan ve Şerif heyetlerini birbirlerine takdim etti. Erdoğan ve Şerif, daha sonra tokalaşarak gazetecilere poz verdi. Gazetecilerin görüntü alması sırasında Başbakan Erdoğan, “Çok yaşa Pakistan” anlamına gelen Urduça “Pakistan zindabad” dedi. Erdoğan’ın sözleri üzerine Navaz Şerif de “Türkiye ve Pakistan kardeştir. Kardeşim hoş geldin, biz dostuz” diye konuştu.
Erdoğan, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ile başbaşa ve heyetler arası görüşmelerin ardından mutabık kalınan anlaşmaların imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi. "Pakistan bizim kardeşimiz, halklarımız arasında derin sevgi bağları var" diyen Erdoğan, "Değerli kardeşim Başbakan Navaz Şerif, göreve gelişinin ardından ikinci ziyaretini, yurt dışı ziyaretini geçtiğimiz eylül ayında ülkeme gerçekleştirmişti. Doğrusu bu söz konusu ziyaretten büyük bir memnuniyet duyduk. Bu ziyareti ülkelerimiz arasındaki stratejik ilişkinin ve çok güçlü kardeşlik bağının en önemli tezahürü olarak kabul ediyoruz" ifadesini kullandı. "Şunu memnuniyetle ifade etmek isterim ki Pakistan ile siyasi ilişkilerimiz güçlü bir şekilde devam etmektedir" değerlendirmesinde bulunan Başbakan Erdoğan, dolayısıyla iki ülke arasındaki güçlü, mükemmel siyasi ilişkileri, ortak çıkarlar doğrultusunda her alanda geliştirmeye yönelik karşılıklı üst düzey ziyaretlere büyük önem verdiklerini vurguladı.
Bunu siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik bütün alanlara yaymak istediklerini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti: "Bugün bunun ilk adımlarını, önemli adımlarını attık diyebilirim. Zira Sayın Başbakan'ın ülkemizi ziyareti sırasında gerçekleştirdiğimiz Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin 3. toplantısında ikili ilişkilerimizi etraflı bir şekilde ele almıştık. Şimdi bunların daha ileri taşınmasıyla ilgili konuları görüştük. Siyasi alanda neler yapabiliriz, Tercihli Ticaret Anlaşması'nı 2014'ün ilk çeyreğinde gerçekleştirmek, hava, kara, demir yolları ve deniz taşımacılığında ne gibi adımlar atabiliriz. Kültürel noktada Yunus Emre Kültür Merkezi gibi Lahor'da bir merkezin açılması, konsolosluk noktasında Lahor'da bir konsolosluğun açılması konusu. Bunlar bizim ilişkilerimizi çok daha güçlü bir şekilde, mükemmel bir şekilde geleceğe taşıyacaktır. Siyasi ilişkilerimizin düzeyine yakışan kapsamlı ve güçlü ekonomik ilişkiler bu şekilde tesis edilirken, inanıyorum ki ticaret hacmimiz de artacaktır. Başbakan Erdoğan, konuşmasını "Pakistan zindeabad, Türkiye zindeabad" diyerek tamamladı. Pakistan Başbakanı Şerif de yaptığı açıklamada "İki işleyen demokrasi olan iki ülke arasındaki birçok konuda yaklaşım ve görüşler ortaktır" ifadesini kullandı. Eylül ayındaki Türkiye ziyaretinde Yüksek Düzeyli Stratejik Konseyi'nin toplanmasını kararlaştırdıklarını, böylelikle ilişkilerde dönüm noktasını geride bıraktıklarını ifade eden Şerif, şunları kaydetti: "Ekonomik ilişkileri daha da ileri götürmek konusunda hem fikir olduğumuzu zaten ifade etmiştim. Bu bağlamda serbest ticaret anlaşmasını öyle zannediyorum ki 2014 yılının ilk üç ayı içerisinde neticelendireceğiz. Böyle ekonomilerimize bir ivme daha kazandırmış olacağız. Bununla birlikte iki ülke arasında bir dizi mutabakat zaptı imzalandı."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...