Tgrt Haber
30 May 2014 13:22

Ricciardone'den veda ziyareti

ABD'nin Temmuz ayında görevi sona erecek olan Ankara Büyükelçisi Ricciardone, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e veda ziyaretinde bulundu.

Ricciardone'den veda ziyareti
Ankara Büyükelçisi Ricciardone, ABD temsilcisi, ricciardone, ricciardone, veda ziyareti

Cumhurbaşkanı Vekili ve TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone'yi kabul etti. Yaklaşık 45 dakika süren kabulün ardından çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Ricciardone, Temmuz ayında görevinin sona ereceğini anımsatarak, Çiçek'e veda ettiğini ve nezaket ziyaretinde bulunduğunu söyledi. Ricciardone, "yeni büyükelçinin ne zaman atanacağının" sorulması üzerine, "O konudaki açıklamayı Beyaz Saray yapacaktır. Şimdiye kadar bu konuda bir açıklama yapılmadı" dedi. Ricciardone, "Türk gazetecilere veda etmeyi planlıyor musunuz?" sorusuna, "Çeşitli temaslarımız var. Yemekler... Şahsi veda yemekleri yapıyoruz" cevabını verdi. "Cumhurbaşkanı ve Başbakan'la, siyasilerle görüşecek misiniz?" sorusuna yanıt verirken Ricciardone, "Tabi ki protokol bakımından görüşeceğiz" dedi.
Ricciardone, "Anayasa Mahkemesi'nin Youtube kararının" sorulması üzerine, "Kararı memnuniyetle karşılıyoruz. Burada tabi ki önemli olan, Türkiye'deki kanunlardır. Biz Türk kanunlarının hakimi değiliz. Ama ifade özgürlüğünün kaldırılması ve kuvvetlendirilmesi ile ilgili her şey memnuniyet vericidir" diye konuştu. "Fethullah Gülen ile ilgili Türkiye soruşturma açtığı taktirde siz Gülen'i iade edecek misiniz?" sorusuna Ricciardone, "Bu Türkiye'nin bir aile kavgasıdır. Biz Türk ailelerin dostuyuz, biz sizin kavganıza girmek istemiyoruz. Umuyoruz ki bu iyi bir şekilde sonuçlanır. Biz her zaman için, sizin ailenizin dostları olmaya devam edeceğiz. Bu aile kavganızın sonuçlanacağına inanıyoruz" yanıtını verdi.
"Türk demokrasisine güveniyoruz"
Ricciardone, "Sayın Başbakan dışında, muhalefetin güçlü bir Cumhurbaşkanı adayı gösterebileceğini düşünüyor musunuz?" sorusu üzerine, şöyle konuştu: "Türk demokrasisine oldukça güveniyoruz. Hiç kimse Türkiye gibi ciddi bir demokraside sonucu tahmin edemez, hepimiz sonucu göreceğiz. İnsanlar seçimlerini yapacak ama bizim bir oyumuz yok. Fakat sizin dostunuz ve müttefikiniz olarak demokratik süreçlerinize oldukça güveniyoruz. Kanunlarınıza, seçimi yönetme şeklinize güveniyoruz. Ağustos'taki seçimlerde hangi sonuç olursa olsun, o kadar güveniyorum ki, Türk seçmenleri 'benim adayım kazandı ya da benim adayım kaybetti' diyecekler ki bu doğru olan bir sonuçtur."   Francis Ricciardone, "ABD'nin gelecek yıl Suriye'ye askeri bir müdahalede bulunup bulunmayacağının" sorulması üzerine de "ABD Başkanı bu konuyla ilgili çok açık konuştu. (Suriye ile ilgili verilecek karar) Başka birinin savaşına askeri müdahale etmek ve hiç bir şey yapmamak arasında değil. Bunların arasında bir şeyler yapmak lazım. Başkan bizim bu konuyla ilgili durumumuzu çok açık bir şekilde ifade etti. Türkiye, diğer dostlar ve müttefiklerle bu konu üzerine çok yakın irtibat halindeyiz" ifadelerini kullandı.  
"ABD Başkanı'nın gelecek yıl Suriye'deki savaşla ilgili görüşleri değişecek mi?" sorusuna Ricciardone, "Başkan bu konuyla ilgili görüşünü çok açık söyledi. Biz, dostlarımızın ve müttefiklerimizin bu konuyla ilgili söylediklerini ve inandıklarını çok ciddiye alıyoruz. Yani bu konuyla ilgili çok yakın müzakereler içinde olacağız" karşılığını verdi.
Ricciardone, "Eğer ülkenizde 301 madenci ölseydi sizin bakanlarınız ne yapardı?" sorusuna yanıt verirken de "Bu bütün ülkelerin ortak sorunu. İş güvenliği sorunu gelişmiş demokrasilerin ve ekonomilerin ortak sorunu. Ülkenizin bu konuyu ciddiye aldığını biliyorum. Bu konuyla ilgili herhangi bir tecrübeyi paylaşmalıyız. Korkunç facia ile ilgili her tecrübeyi ve alınan her dersi paylaşmak zorundayız. Ben bu konuya böyle yaklaşıyorum. Kayıplarınız ile ilgili size taziyelerimi sunuyorum, çok üzgünüz" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...