Tgrt Haber
04 Nisan 2014 12:45

Rusya, Kıbrıs müzakere sürecini yakından izliyor

Özersay, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olarak Kıbrıs'taki müzakere sürecini yakından takip ettiğini söyledi.

Rusya, Kıbrıs müzakere sürecini yakından izliyor
rusya, kıbrıs müzakere süreci,kıbrıs'taki müzakere süreci

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) müzakerecisi Kudret Özersay, Rusya'nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) daimi üyesi olarak Kıbrıs'taki müzakere sürecini yakından takip ettiğini söyledi. Kıbrıs'taki müzakere süreciyle ilgili Rusya Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı görüşmeler hakkında AA muhabirine bilgi veren Kudret Özersay, "KKTC'nin, kapsamlı çözüm müzakereleri bağlamında, Rusya ile özellikle son üç yılda kurumsallaşmaya başlayan bir ilişkisi olduğunu söylemek mümkün. Bu sayede, KKTC'nin ne istediğini doğrudan Rusya'ya anlatma şansı buluyoruz" dedi. Özersay, Kıbrıs sorununun bir iç mesele olmadığını ve BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde olan bir sürecin devam ettiğini kaydederek, "BM Genel Sekreteri'nin iyi niyet misyonu çerçevesinde devam eden bir müzakere süreci yaşıyoruz. Bu bağlamda Rusya'nın BMGK daimi üyesi olarak süreci yakından takip ettiğini söyleyebiliriz" diye konuştu.  
Geleneksel olarak Rusya'nın Kıbrıs Rum tarafına "daha yakın ve daha sıcak" bakan tarafları bulunduğunu söylemenin mümkün olduğunu işaret eden Özersay, "Ancak diplomasi duygusal ilişkiler üzerine tahsis edilmez. 'Rusya zaten bize sıcak bakmaz' diyerek geri durmanız doğru değil. Önemli olan bizimle ilgili oluşturulan önyargıları kıracak diplomatik inisiyatif oluşturmaktır" dedi.  KKTC müzakerecisi Özersay, AB'nin Rusya'ya Kırım konusunda yaptırım uygulamasına ilişkin, AB üyesi olan Güney Kıbrıs Rum yönetiminin kendini bu yaptırımlardan ne kadar ayrı tutabileceğinin önümüzdeki günlerde belli olacağını söyledi.  
Bu konuda Güney Kıbrıs yasama organının aldığı bir karar bulunduğunu dile getiren Özersay, yapılan bazı yorumlara göre Güney Kıbrıs-Rusya ilişkilerinin farklı yönde seyredebileceği mesajını verdi. Özersay, Rus şirketlerinin Kıbrıs üzerinden AB'deki varlıklarını Rusya'ya getirme çabaları olduğu yönünde basına yansıyan iddiaları şöyle değerlendirdi:
"Bir taraftan AB içerisinde yer alarak, oranın siyasi avantajını elinden geldiği kadar Türk tarafına karşı istismar etmeye çalışan Rum kesimi, bu yeni oluşan şartlar çerçevesinde Rusya ile nasıl ilişki kuracağına kendisi karar verecek. Biz Türk tarafı olarak çatışmacı bir anlayışla hareket etmiyoruz. Bunu bir fırsat bilip taraflar arasındaki uyuşmazlıktan kendimize fırsat çıkartmaya çalışmıyoruz."  Özersay, müzakere sürecinde geçmişle mukayese edildiğinde en önemli farkın, günümüzde adanın her iki tarafında da olumlu bir havanın hakim bulunması olduğunu belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...