Tgrt Haber
03 Haziran 2014 17:00

Şimşek, 'Türkiye'nin durumu oldukça iyi'

Maliye Bakanı Şimşek, "Türkiye’nin hem bütçe açığı hem de borçluluk açısından durumu oldukça iyi" dedi.

Şimşek, 'Türkiye'nin durumu oldukça iyi'
maliye bakanı, mehmet şimşek, türkiye, bütçe açığı,

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye’nin temellerinin sağlam olduğunu belirterek, "Türkiye’nin hem bütçe açığı hem de borçluluk açısından durumu oldukça iyi" dedi. Şimşek, The Euromoney Eurasia Forum'da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin döviz açığı olmadığını, hatta döviz fazlası olduğunu, Merkez Bankası verilerine göre şirketlerin yüzde 63’ünün hiç döviz borcu bulunmadığını, olan şirketlerin de döviz gelirinin bulunduğunu söyledi. Bakan Şimşek, reel sektörün borçluluğu konusunda ciddi kaygı duyulacak bir durum olmadığını ifade ederek, hanehalkının dövizle borçlanmasına izin vermediklerini kaydetti.
Bankacılık sektörünün aktif bir yapıya sahip olduğuna vurgu yapan Şimşek, şöyle dedi:
“Dünyada bankalar batarken Türk bankacılık sektörünün karlılık oranı yüzde 20 civarındaydı. Türk bankacılık sektörü hem sermaye yeterliliği hem de karlılık açısından en güçlü bankacılık sektörlerinden biri. Türkiye’nin temelleri sağlam. Bir takım şokları bankacılık sektörü absorbe edebilir. Türkiye’nin hem bütçe açığı hem de borçluluk açısından durumu oldukça iyi. Hedefleri tutturma noktasında iddialıyız ve gerekli çabayı da göstereceğiz. Bu yıl da bütçe hedeflerini tutturacağız. Türkiye’nin kamu maliyesindeki duruşu oldukça güçlü.”  
Şimşek, Türkiye için beşeri sermayenin güçlü tutulması gerektiğine işaret ederek, bütçenin 5’te1’ini eğitime ayıracaklarını, özel sektörün eğitime yatırım yapmasını teşvik ettiklerini ve Türkiye’nin okullaşma oranında muazzam bir başarı elde ettiğini söyledi.
Türkiye’nin uzun vadede büyüme potansiyelini gerçekleştirmesi için kadın istihdamının artırılması gerektiğine dikkati çeken Şimşek, ”Eğer biz kadınlarımızı eğitirsek ilerde iş hayatına katılma oranını yükseltmiş olacağız. Bu da Türkiye’nin büyüme potansiyelini artıracak. Türkiye’de maalesef eğitimde kalite düşük. Bu Türkiye’nin yapısal bir problemi ve bunu aşmamız lazım” dedi.
Enerji konusuna da değinen Şimşek, enerjinin Türkiye’nin darboğazı olduğunu belirtti. Şimşek, şunları kaydetti: “Enerjide dışa bağımlıyız. Bu yıl 61 milyar dolar enerji ithalatı yapabiliriz. Bu darboğazı aşmamız lazım. Bunun için de yerel ve yenilenebilir enerjilere yönelmemiz gerekiyor. 2-3 yıl sonra Türkiye’de güneş enerjisi  çok yaygın kullanılacak zira Türkiye çok zengin bir potansiyele sahip. Bu arada, kayıt dışılık Türkiye için önemli bir sorun. Bu konuda ciddi mesafe katettik. Altyapıyı önceliklendirdik.  Altyapı olmadan kalkınma olmuyor. Hızlı tren ağını oluşturuyoruz, kara yolundan demir yoluna kayıyoruz. Hava yolunda Türkiye’de bir devrim yaşandı. “
Daha çok firmayı sermaye piyasalarına kazandırmak istediklerini, İstanbul’un küresel sermaye merkezi olma noktasında önemli mesafe katettiğini dile getiren Mehmet Şimşek,  kurumsal fonların gelişmesinin destekçisi olduklarını, bireysel emeklilik konusunda da önemli başarı yakalandığını anlattı. Türkiye’de kurumların kalitesinin arttığına dikkati çeken Şimşek,  “Bugün kurumların kalitesi 10-15 yıl öncesine göre karşılaştırılamayacak kadar ileri durumda. Merkez Bankası ve BDDK’dan tutun birçok kuruma kadar kim ne derse desin… Yolsuzlukla mücadeleye ara vermeden güçlü bir şekilde devam etmemiz lazım. Türkiye güçlü bir şekilde kurumlarının kalitesini artırdı ve güçlü bir performans ortaya koydu ve rekabet gücünü artırdı. Daha çok reform yapmalıyız, ikinci ve üçüncü nesil reformlar üzerinde çalışıyoruz. Tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek devrim niteliğinde bir reform yaptık” ifadesini kullandı. Bakan Şimşek, yatırım yapacakların 20-30 yıllık perspektifle Türkiye'ye bakmalarında fayda olduğunu belirterek, “Türkiye’nin geleceği parlak. Türkiye’ye yatırım yapıldığı zaman gelişmekte olan ülkelerin büyümesini satın alıyorsunuz. Türkiye risk profili düşen bir ülke. Türkiye bu seçim dönemini atlatacak, yeniden çok daha güçlü reformları sürdürecek. Avrupa’nın toparlanmasıyla Türkiye de güçlü bir şekilde yoluna devam edecek” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...