Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
17 Aralık 2021 23:01

Son dakika: 2022 yılı 'Bütçe Teklifi' kabul edildi

Son dakika haberi: '2022 yılı bütçe teklifi' Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda kabul edildi. Teklife 327 onay, 197 red oyu verildi.

Son dakika: 2022 yılı 'Bütçe Teklifi' kabul edildi
TBMM,bütçe teklifi

TBMM Genel Kurulu’nda 12 gün süren 2022 Merkez Yönetim Bütçe Kanun Teklifi kabul edildi. Toplam 524 milletvekili oy kullandı. 327 kabul oyuna karşılık 197 red oyu kullanıldı.

TBMM Genel Kurulunda 2022 bütçe görüşmeleri sona erdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, görüşmelerin son gününde kürsüye çıktı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şöyle konuştu:

Milli denizaltımızın inşasına yönelik önemli bir adım olan ‘konsept tasarımı’ tamamladık. Bir ilk olan yerli ve milli deniz topumuzun yapımını 2 ay gibi rekor bir sürede tamamlamıştık; test atışlarını da geçtiğimiz ay başarıyla gerçekleştirip donanmamızı güçlendirdik. Dicle Nehri üzerine bölgede barış, huzur ve refah gerdanlığı gibi dizilen baraj ve hidroelektrik santrallerinin en büyüğü; Ilısu Veysel Eroğlu Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin açılışını gerçekleştirdik.

SON YILLARIN EN YÜKSEK ASGARİ ÜCRET ARTIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİK

Oktay, “Cumhurbaşkanımız tarafından küçük ve orta ölçekli işletmelerimize yönelik iki yeni teşvik paketi; ‘İlave İstihdama Destek Paketi’ ve ‘İmalata Dayalı İthal İkamesi Destek Programı’, milletimizle paylaşılmıştır. 5’inci nesil haberleşme uydumuzu uzaya fırlatmaya hazır hale getirdik. Son yılların en yüksek asgari ücret artışını gerçekleştirdik. Aynı zamanda asgari ücretten gelir ve damga vergisini kaldırarak işverenimizden yük aldık.”

Oktay, asgari ücrete ilişkin olarak, “Biraz önce de iftiharla ifade ettim; asgari ücrette tarihin en yüksek artışlarından birini gerçekleştirdik; 4 bin 253 lira olarak belirledik. Böylece manşet enflasyonun 2,5 katı bir artışla asgari ücreti belirlemiş olduk. Hem artış oranları hem de asgari ücret tutarının vergi dışı bırakılması ile işverenin de işçimizin de yüzünü güldürdük. İşçi sendikaları bayram ediyor, işverenler arka arkaya teşekkür bildirileri yayınlıyor; hükümet tarafı olarak, belirlenen asgari ücret bizim de içimize sinmiştir. Artık milletin mutluluğuna ortak olmayı öğrenin. Asgari ücrette yüzde 50 oranında son yıllarda yapılan en büyük artışı yaptık” şeklinde konuştu.

İLK SERİ ÜRETİM ARACI 2022 YILININ SONUNDA BANTTAN İNDİRECEĞİZ

TOGG ile ilgili olarak Oktay, “Türkiye ekonomisi, sanayisi ve teknoloji ekosistemi için büyük önem arz eden elektrikli aracımız TOGG projesi kapsamında ilk seri üretim aracı inşallah 2022 yılının sonunda banttan indireceğiz. Sanayimizin başat aktörü OSB’lerin dönüşümünü gerçekleştirmek için Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi’ni devreye alıyoruz. Bununla birlikte sanayide çevik dönüşüm ve dijitalleşme konularında gerekli destekleri üreticilere sağlamayı sürdüreceğiz. Milli Uzay Programımız kapsamında 2022 yılında uzay aracımızın ve yerli itki sistemimizin tasarımı tamamlanarak entegrasyon süreci başlatılacaktır. 2022 yılında Türk Astronotun seçim süreci tamamlanarak eğitim sürecine başlanacak, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan gönderilecek küp uydunun tasarımı tamamlanarak üretimine başlanacaktır. Şu anda Bilişim Vadisi’nde Air Car Uçan Araba Projesi çalışmaları sürüyor” ifadelerini kullandı.

YILLIK 2,5 MİLYAR DOLARLIK DOĞAL GAZ İTHALATININ ÖNÜNE GEÇİLECEK

2019 yılında temeli atılan Bor Karbür üretim tesisinin 2022 yılı ilk yarısında tamamlanarak faaliyete geçmesi planlandığını kaydeden Oktay, “Yıllık 600 ton kapasiteli Lityum Karbonat Üretim Tesisinin kurulması için de çalışmalar sürmektedir. Bu tesisin yapın ihalesinin 2022 yılı içerisinde gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir. Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) kapsamında 2022 yılında portföyümüz toplam 8 bin 500 megavata ulaşacaktır. Bu kapasitenin tamamının devreye girmesiyle birlikte yıllık 2,5 milyar dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçilmesi öngörülmektedir” diye konuştu.

2022 YILINDA MİLLİ ELEKTRİKLİ TRENİMİZ RAYLARDA OLACAK

Oktay, yerli trenin 2022 yılında raylarda olacağının altını çizerek, “Saatte 160 kilometre hıza sahip elektrikli tren setimizin test süreçlerini tamamladık; 2022 yılında milli elektrikli trenimiz raylarda olacak. Haliç, Tekirdağ, Datça ve Yeni Foça Yat Limanı ile Filyos Limanı Üstyapı Tesisleri önümüzdeki yıl tamamlanıp işletmeye açılacaktır. Space X Falcon 9 roketiyle fırlatacağımız TÜRKSAT 5B uydumuz, 19 Aralık Pazar günü sabah 7 sularında inşallah uzaydaki yerini almış olacak. Millî haberleşme uydumuz TÜRSAT 6A’nın montaj ve entegrasyon test süreçleri Ankara’da devam ediyor. Tamamlandığında haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer alacağız” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...