Tgrt Haber
24 Aralık 2021 21:28

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: TL mevduatlar 23.8 milyar liranın üzerinde arttı

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gündemdeki gelişmelere dair değerlendirmelerde bulunuyor. Erdoğan, "Programın açıklanmasından beri TL mevduatlar bugün saat 15.00 itibarıyla 23.8 milyar liranın üzerinde arttı ve ivmelenerek artmaya da devam ediyor" dedi.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan: TL mevduatlar 23.8 milyar liranın üzerinde arttı
cumhuraşkanı erdoğan,yeni ekonomik model,döviz

Cumhurbaşkanı Erdoğan ekonomide yeni model olmak üzere gündemdeki son gelişmelere dair açıkmalarda bulunuyor. Programın açıklanmasından beri TL mevduatlarında 23.8 milyar liranın üzerinde artış olduğunu açıklayan Erdoğan, döviz kurunun olması gereken seviyeye kendisi geleceğini söyledi.

ASGARİ ÜCRETE KADAR DOLARI BAZ ALIYORLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından önemli bölümler şu şekilde:

- Öncelikle son gelişme, bütün vatandaşlarımızın Türk Lirası'na güvenmesi gerektiğini gösteriyor. Bir Trabzonlu vatandaşımızın Türk Lirası'na yönelik, 'Kaybettim ama Türk Lirası'na değdi' dedi. Bu güzel bir gelişme. Türk Lirası gücünü, finansal altyapımızın sağlamlığından alıyor.

- Ana muhalefet ve yavruları, TL'yi bir kenara koyup dolara ve avroya endekslenmek istiyorlar. Asgari ücrete varıncaya kadar doları baz alıyorlar.

- Bu çok ciddi bir yanlış. Merkez Bankası'nda başkanlık yapmış bir insanın 'Buradan taviz vermeyin. TL yine değer kaybedecektir' demesi çok yanlış. Geri adım atmaya kalktı ama onu bu millet yutmaz.

TL MEVDUATLAR 23.8 MİLYAR LİRANIN ÜZERİNDE ARTTI

- Son dönemde özellikle yurt içi ve yurt dışı bu tür hareketler, rasyonel olmayan hareketlenmelerdir. Biz bu algıyı bozmuş olduk. Vatandaşımız da hızlı bir şekilde TL'ye geçti. Vatandaşımızın dolarını bozdurması parasına olan güvenin en önemli göstergesiydi.

- Programın açıklanmasından beri TL mevduatlar bugün saat 15.00 itibarıyla 23.8 milyar liranın üzerinde arttı ve ivmelenerek artmaya da devam ediyor.

SABIRLA YOLA DEVAM ETMEKTE FAYDA VAR

- Amacımız yatırımcı sanayici ve tasarruf sahibi vatandaşlarımız için kur oynaklığını azaltmak ve TL'ye itibar katmaktır. Kur seviyesi, olması gereken seviyeye kendisi gelecektir.

- Daha iyi olacak, acele etmiyoruz. Bir ara 10'un da altına düştü. Şu ara 11 civarında sanıyorum. Bu istikrarlı bir şekilde, gerekli dayanışmalar ve bizlerin de katkılarıyla bunu yerli yerine oturtacağız. Sabırla yola devam etmekte fayda var.

KUR DÜŞERKEN ETİKETLERİ AYNI ŞEKİLDE İNDİRMELERİ LAZIM

- Kur düşerken etiketleri aynı şekilde indirmeleri lazım. Fiyat indirimleri hızla yapılmazsa, ilgili bakanlıklarımız ellerindeki tüm imkanlarıyla üzerlerine gidecektir. Serbest piyasayı bozucu fiyat artışlarını devlet olarak yakından takip ediyoruz. Fırsatçılara göz açtırmayacağız. Bugüne kadar 100 bine yakın ürün denetlendi.

- Stokçuluğa verilecek cezayı arttırmaya yönelik düzenleme TBMM’ye geldi. Buradan süratle geçirip adımını da atacağız.

FAİZLE AYAĞA KALKAN ÜLKE OLMAYACAĞIZ

- 19 yıldır bunlarla savaşıyorum. Hiçbir zamanda bu can bu tende olduğu sürece faizcilere hiçbir zaman yürüyün diyemem, onların arkasında ya da yanında yer alamam.

- Bizim inandığımız değerler silsilesi içinde faizin yeri yoktur. Biz faizle ayağa kalkan ülke olmayacağız. Faiz sebeptir enflasyon neticedir. Bunun uygulmasını gördük.

BUNLAR SOROSCU, FAİZDEN PARA KAZANANLARLA AYNI SAFTALAR

- Yalandan sürekli olarak nemalanan Bay Kemal, gelin sıfıra indirin faizi, biz CHP grubu olarak her türlü desteğe hazırız. Geçenlerde faizi yükseltin diyor. Bugün faiz arttırın diyenlerle Gezi provakatörlerini serbest bırakın diyenler aynı mahfillerdir. Bunlar Soroscu, bütün derdi bu ülkeyi faizden para kazanmak suretiyle zengin olanlarla fakiri daha fakir yapanlar aynı safta. Buna fırsat inşallah vermeyeceğiz.

- Şu anda indiriyoruz. İnşallah Merkez Bankası'nın attığı adımlarla çok kısa zamanda enflasyonun da nasıl aşağı indiğini hep beraber gözleyeceğiz. Bütün meselem faiz ve sömürünün karşısında durmak. Sömürülen fakir, garip gureba vatandaşım. Ona fırsat vermeyeceğiz.

AMACI DIŞINDA KULLANILAN KREDİLER İÇİN HAREKETE GEÇİLDİ

- Ülkemizde de küresel ekonomik yavaşlamanın ve salgının olumsuz etkilerini gidermek üzere çeşitli tedbirleri uygulamaya aldık. Üretimin ve istihdamın devam etmesi için hem bireylerin hem şirketlerin krediye ulaşım imkanını sağladık. Ancak bazılarının farklı harcamalarda bunu kullandıklarını biliyoruz.

- Amacı dışında kullanılan kredilere ilişkin olarak ilgili kurumlarımız gerekli değerlendirmeleri yapıyor. Bunda da kararlı bir şekilde yolumuza devam edeceğiz.

MERKEZ BANKASI DOĞRUDAN MÜDAHALELERDE BULUNUYOR

- 2020 yılında salgın sebebiyle küresel ekonomi daralma yaşadı. Bu dönemde G-20'de Çin'le beraber büyüyen iki ülkeden biri olduk. Diğer 18 ülke berabat durumdaydı. Ama anamuhalefet Türkiye'nin G-20'den dışlandığını söyleyecek kadar ileri gittiler.

- Şu anda önde gelen birçok ülke tarihin gördüğü en yüksek enflasyon oranını yaşıyor. Örneğin ABD'de enflasyon yüzde 6,8 ile son 39 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

- IMF enflasyonunun 2022 yılının ikinci yarısından itibaren gerileyeceğini düşünüyor. Ama yukarı yönlü riskler bulunuyor. Bu çerçevede TCMB etkin bir şekilde iletişim kanallarını kullanıyor.

- TMCB doğrudan müdahalelerde bulunuyor. 5 müdahale yapıldı. Hemen muhalefet saldırdı. Merkez Bankas'nın bu yetkisi var. Bu yetkisini gerekli gördüğü hallerde kullanır. Lafa geldiği zaman 'MB bağımsız değildir' diyorsun. Bu bağımsızlığını sana sorarak mı yapacak?

AMACIMIZ CARİ FAZLAYA GEÇMEKTİR

- Büyümede istikrarlı bir ortamı sağlıyoruz, sağlayacağız. Şu bütün köprülerden Kuzey Marmara Otoyolu'ndan, Marmaray'dan, Avrasya Tüneli'nden geçen otomobillere, TIR'lara bakın. Bu kadar TIR buradan geçtiğine göre bunlar bir şeyler taşıyorlar. Fakir bir ülke olsa bunlar olur mu? Yoğun bir şekilde TIR'lar geliyor, gidiyor.

- Türkiye, son dönemdeki güçlü performansı ile örnek olan bir ülke olarak öne çıkıyor. Bir ülkenin lojistiği, o ülkenin diğer ülkelerle olan yarışmasında onun önceliğidir.

- Şu anda bizim loıjistik muhteşem ve her geçen gün daha da ileri gidiyor. Serbest piyasa ekonomisinin kurallarından taviz vermeden istikrarlı bir ortamın tesisini sağlıyoruz. Üretim, istihdam ve ihracatı da artıracağız. Teşvik ve desteklerimizi daha da artıracağız.

- Bütün bunlarla kimin yanında olduğumuzu ortaya koyuyoruz. Amacımız cari fazlaya geçmektir. Böylece toplumsal refahımızı artırmayı hedefliyoruz.

KILIÇDAROĞLU'NA ELEKTRİK TEPKİSİ

- Bay Kemal bu işlerden anlamıyor. Bakın, bu ara Şanlıurfa'ya gitti. Şanlıurfa'da istediği kalabalığı göremeyince ileri geri savruldu. 'Buranın belediyesini bzie verin, çiftçiye elektriği bedava vereceğiz' dedi. Ben İBB'nin belediye başkanlığını yaptım. Elektriği kimin ürettiğini bilmiyorsun. Elektrik, Enerji ve Tabii ve Kaynaklar Bakanlığı'na aittir.

- Böyle bir imkanın ver, Adana sende. Çiftçisi bol olan bir memleket. Elektriği ver o zaman. Hep ata ata geldiniz buraya kadar. Aydın'a gideceksin şimdi. Orada neyi vaat edeceksin?

- Hayatı yalan, akşam yalan sabah yalan. Siyaset bu kadar yalanı kaldırmaz. Cumhurbaşkanı olarak tavsiyem şudur... daha siz cumhurbaşkanınızı belirleyemediniz. Açıklayın da bilelim. Adı sanı belli olmayan bir cumhurbaşkanına tavsiyede bulunuyorum.

İŞSİZLİKTE TEK HANELİ RAKAMLARA İNECEĞİZ

- İşsizliği daha da aşağı indireceğiz. Tek haneli rakamlara indireceğiz. İşsizlikte de hedefleri yakalayacağız.

-Turizmden de büyük bir gelirimiz oldu. Turizmde 35 milyonu yakalamıştık turist olarak. Bu dönemde Rusya bizi yalnız bırakmadı. Aynı durum Avrupa'dan da olabilirdi. İstanbul turizmde iyi bir sıçrama yaptı. İnanıyorum ki 2022'de bu konuda iyi bir konuma geleceğiz.

YERLİ AŞI AÇIKLAMASI: YOĞUN TALEP ALDIK

- Uzun süreden beridir ülkemizde aşı üretimi ile ilgili zihinsel çalışmaları yürüttük. Salgın, bir yerde hızlandırıcı bir faktör oldu. Hedefi Kovid aşısı şeklinde daraltınca hızlı bir şekilde koronavirüs aşısı üreten 9 ülkeden biri oldu.

- Aşımızın hem etkinliğini hem güvenilirliğini test ettik, emin olduktan sonra insanlığın kullanımına sunduk. Aşımız tüm insanların kullanımına sunulacak. Artık vatandaşlarımız gönül rahatlığıyla aşılarını olmalıdır.

- TURKOVAC aşımız öncelikle vatandaşlarımızın kullanımına sunulacak, daha sonra aşı tedarikinde zorlanan ülkelere gönderilecek. Talepler başladı. Afrikalı liderlerden bu konuda yoğun talep aldık.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...