Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 May 2022 19:40 - Güncelleme : 17 May 2022 00:07

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç ve Finlandiya'ya rest

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanlarının NATO üyeliği için Türkiye'ye gerçekleştirecekleri ziyaret öncesi iki ülkenin teröre verdiği desteği hatırlatarak "Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar" diyerek rest çekti.

Editör: Anday Celayir / Kaynak: TGRT Haber
Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanlarının Türkiye ziyaretlerine olumsuz baktığı dile getirdi.
cumhurbaşkanı erdoğan,cezayir
Finlandiya ve İsveç dışişleri bakanlarının Türkiye ziyaretlerine olumsuz baktığı dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile ortak basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, terör örgütlerine verdikleri desteği işaret ederek İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği başvurusu tartışmalarına noktayı koydu.

YENİ BİR İVME KAZANDIRIYORUZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından önemli bölümler şu şekilde:

Aziz kardeşim Cezayir Cumhurbaşkanı Tebbun'u misafir etmekten büyük bir bahtiyarlık duyuyorum. Sayın Cumhurbaşkanı ve heyetine hoş geldiniz diyorum.

Cezayir'den ülkemize 17 yıl aradan sonra cumhurbaşkanı düzeyinde yapılan bu tarihi ziyaretle ilişkilerimize yeni bir ivme kazandırıyoruz.

Bu sene aynı zamanda diplomatik ilişiklerimizin 60. yılına tekabül ediyor. Ortak mazimiz 500 yıl önceye kadar dayanıyor. İkili ilişkilerimizi yeni bir düzeye taşıyan Yüksek Düzeyli İş Birliği Teşkilatımızın ilk toplantısını gerçekleştirmek bugüne nasip oldu. İş birliğimizi daha da ileriye taşımayı bir kez daha karşılıklı olarak teyit ettik.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç ve Finlandiya'ya rest

HEDEF 10 MİLYAR DOLAR

Salgına rağmen ticaret hacmimiz yüzde 35 artarak 4,2 milyar dolar düzeyine ulaştı. Yeni hedefimiz 10 milyar dolar.
Cezayir'in birçok alanda siyasi, askeri, ekonomik, ticari, kültürel, turistik; bütün bu alanlarda Türkiye-Cezayir olarak geleceğe çok daha emin adımlarla yürüyeceğiz. Türkiye olarak her konuda Cezayirli kardeşlerimizin yanındayız. Yatırımcılarımızla bu süreci yakından takip ediyoruz.

Cezayir'i üretim üssü olarak gören yatırımları ülkenize yönlendiren firmalarımıza desteğinizi sürdüreceğinizden eminim. Yarın iş forumunun karşılıklı ticaretimizin ve yatırımlarımızın artırılmasına katkıda bulanacağı muhakkaktır.

KITANIN LİDER ÜLKELERİNDEN

Enerji ve madencilik alanlarındaki çalışmalarımız ülkelerimizin refahını artıracaktır. Bugün aynı zamanda ortak coğrafyamız olan Afrika ve İslam dünyasındaki meseleleri ele aldık. Cezayir kıtanın lider ülkelerinden biridir. Cezayirli kardeşlerimizin kıtanın kuzeyi başta olmak üzere Afrika'nın tamamında oynadığı rolü takdirle karşılıyoruz.

Türkiye olarak kazan kazan ve eşit ortaklık temelinde işbirliğimizi güçlendirmeye çalışıyoruz. Libya ve Somali, kıtanın ekonomik kalkınmasına ve sosyal barışına verdiği önemi gösteren iki örnektir. Somali'deki seçimin sonuçlarını Somali halkı için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Türkiye'nin yeniden ayağa kalkmasına katkı sağladığı Somali'de Cumhurbaşkanlığı seçimin başarıyla tamamlanmasından ayrıca memnuniyet duyuyorum. Cumhurbaşkanı sayın Hasan Şeyh Mahmud'u tebrik ediyorum.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç ve Finlandiya'ya rest

SORU-CEVAP BÖLÜMÜ

CEZAYİRLE DAHA FARKLI ANLAŞMALAR OLUR MU?

Savunma sanayinde atacağımız adımlar önem arz ediyor. Burada görüşme halinde olan firmalarımız var. Başta TUSAŞ ve özel sektör firmalarımız var. Denizde, karada birçok firmamızın Cezayir ile görüşmeleri devam ediyor. Bu görüşmelerle birlikte savunma sanayi bölümünü askeri ilişkiler başlığı altında ele aldık. Bunun yanında siyasi noktada uluslararası diplomatik ilişkilerimizde Cezayir-Türkiye ortak hareket etme kararını aldık.

Bakanlarımızın birbirleriyle yaptıkları anlaşmalar, Cumhurbaşkanlarının riayasetinde de bu toplantıları bu şekilde devam edeceğiz. Alanların ne şekilde genişlediğini, bakanlarımızın ne gibi çalışmalar yaptığını değerlendireceğiz.

Tarım ve hayvancılık alanında ise Cezayir yüzölçümü itibariyle 2 milyon 400 bin m2 alana sahip. Tabi su sorunu da olmayan bir ülke. Bu alanda çalışma olabileceği üzerinde konuştuk. Kazan kazan formülüyle bunların yapılabileceğini ve 3. bir ülkenin de dahil olabileceğini konuştuk.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsveç ve Finlandiya'ya rest

İSVEÇ VE FİNLANDİYA'NIN NATO BAŞVURUSU

İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine ilişkin soruyu cevaplayan Erdoğan şunları söyledi:

Her iki ülkeyle ilgili dışişleri bakanları arasında bazı görüşmeler yapıldı. Fakat açık ve net bir şeyi söylemem lazım. Her iki ülkenin de terör örgütlerine karşı açık ve net bir tavrı söz konusu değil. Bu süreç içerisinde kaldı ki terör örgütlerine karşı kalkıp biz karşıyız deseler bile ki teslim etmeleri gereken bazı teröristleri teslim etmeyeceklerine dair açıklamaları var. Velev ki teslim edeceklerini dahi söyleseler; biz şuna inanırız. Bir delikten iki kez sokulmaz.

Daha önce Yunanistan NATO'dan çıkmıştı. O dönemin yönetimini tekrar Yunanistan’ın NATO'ya girmesini sağladı. Milletime sesleniyorum. NATO'nun en önde gelen ülkeleri Yunanistan’a her türlü desteği veriyor mu? Yunanistan'da üstler kuruyorlar mı, kuruyorlar. Biz bunlara nasıl inanacağız.

İsveç terör örgütlerinin kuluçka merkezi. Parlamentolarında teröristleri konuşturuyorlar. Özel davetler çıkarıyorlar. Hatta PKK yanlısı teröristler var parlamentolarında. Pazartesi Türkiye'ye geleceklermiş. Kusura bakmasınlar, yorulmasınlar.

Her şeyden önce Türkiye'ye yaptırım uygulayanların bu süreçte bir güvenlik örgütü olan NATO'ya girmelerine biz evet demeyiz. O zaman NATO bir güvenlik örgütü olmaktan çıkar Teröristlerin temsilcilerinin yoğunlaştığı bir yer haline gelir. Biz sokulduğumuz yerden tekrar sokulamayız, kusura bakmasınlar.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
GULSAH DOGAN 17 Mayıs 2022 16:10

SN CUMHURBASKANIMIZI COK SEVİYORUZ ALLAH BASIMIZDAN EKSİK ETMESİN SAYGILAR

Sonraki Haber Yükleniyor...