Tgrt Haber
16 Ağustos 2022 10:24 - Güncelleme : 16 Ağustos 2022 11:34

Suriye'de diyalog mu operasyon mu? Eski istihbaratçı İsmail Hakkı Pekin'den çarpıcı yorum: Türkiye çekiç güç olmalı

Ankara ile Şam arasında diyalog gündemde… Cumhur İttifakından ‘diyalog’ sinyalleri gelirken öte yandan Suriye’nin kuzeyine bir operasyonun yapılması da bir seçenek olarak masada duruyor. Peki Şam ve Ankara bir masaya oturur mu? TGRT Haber’de eski istihbaratçı İsmail Hakkı Pekin, ABD’yi Suriye’nin doğusundan çıkaracak formülü açıklayarak “Ancak Türkiye sahada kazandıklarını masalda kaybetmemeli, her daim çekiç güç olmalı” uyarısında bulundu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Suriye,Beşar Esad,Rusya,PKK,PYD,YPG,Askeri operasyon,Özgür Suriye Ordusu

Suriye'de kuzeyinde terör koridoru oluşmasına izin vermeyen Ankara ile Şam arasında istihbarat ve diplomatik boyutta bir görüşmenin olabileceği gündemde… Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mekdad’la konuştuğunu açıkladı. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de diyoloğa destek verirken AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Suriye yönetimiyle ilişkilerin direk olarak da yürütülebileceğini söyledi.  Öte yandan Türkiye bir süredir Tel Rıf'at ile Münbiç’i içine alacak bir şekilde operasyon hazırlığı içinde… Peki Ankara ile Şam diyaloğu nasıl kurulur? Suriye’nin kuzeyine operasyon olacak mı? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Genelkurmay Eski İstihbarat Başkanı İsmail Hakkı Pekin ile CHP 26. Dönem Milletvekili Dursun Çiçek kritik değerlendirmelerde bulundu. 

“TÜRKİYE ÇIKARSA PKK DOLDURUR”

İsmail Hakkı Pekin, Suriye’nin filen üçe ayrıldığının altını çizerek “Yüzde 60’ı Beşşar Esad’ın elinde, yüzde 25’i ABD’nin desteklediği YPG/PKK’da, geri kalanı ise Türkiye’nin desteklediği ılımlı muhaliflerin kontrolünde. Bu ülkelerin hepsinin ayrı ayrı hedefi var. ABD, garnizon devleti kurmaya çalışıyor, Rusya Suriye’de kalmak ve limanlardan faydalanmak istiyor, Türkiye’de güvenli bölge istiyor. Bu oturmuş durumda ve aslında kimse bozulsun istemiyor. Rusya, ısrarla Türkiye'nin kontrolündeki ılımlı güçlerle  Suriye arasında barış sağlansın istiyor. Sanki aşağıdan başlayıp yukarı doğru bir görüşme olacak" dedi. 

"Türkiye’nin kontrol ettiği bölgelerden çıkarsa tekrar ele geçirilir" diyen Pekin,  ayrıca Türkiye’nin sınırındaki nüfusun değiştiğine dikkat çekerek şunları söyledi:  "Çıktığımız yerlere başkaları gelirse Türkiye zor durumda kalır. Tehdit Türkiye’nin içinden başlar. Türkiye ortak bir anayasa hazırlansın, seçim olsun, teslim ederim diyor. Suriye’nin buraları koruyacak bir gücü yok. Suriye buraları koruyamaz, tekrar PKK gelecek.”

TÜRKİYE HAREKATA HAZIR OLMALI! ANLAŞIRLARSA ABD ÇIKAR 

Türkiye, Suriye’nin kuzeyine askeri bir operasyon yapmasa bile her daim operasyona hazır olması gerektiğini belirten Pekin,  Suriye ile masaya oturulduğunda bu operasyonu yapacak güçlerin de hazır bulundurması gerektiğini kaydetti. Pekin konuşmasına şöyle devam etti: “Bir şey olduğunda bilecekler ki, Kıbrıs’ta da böyle oldu, Türkiye buraya taarruz edecek. Eğer Türkiye, Suriye, İran ve Rusya anlaşabilirlerse ABD’yi Suriye’nin doğrusunda çıkarırlar.  Tel Rıf'at ile Münbiç’in Türkiye’nin kontrolüne geçmesi demek Suriye’nin ana ikmal yolunun Türkiye’nin yani ılımlı muhaleflerin kontrolüne girmesi demek. Bu da Rusya, İran ve Suriye ile sorunlar çıkaracak. Türkiye harekâta hazır olması lazım. Bu konuda Türkiye’nin dikkatli davranması gerekiyor.” 

DİYOLOG OLMAZSA OPERASYON OLMALI 

Pekin, ABD’nin Suriye’nin doğusunda 130 bin kişilik bir ordu yetiştirdiğini söyledi. Suriye’deki sorunların kısa sürede çözülecek bir şey olmayacağını vurgulayan Pekin, “Diyalog başarısızlığa uğrarsa Türkiye bu operasyonu yapmalı ve zaten Türkiye güçlerini hazır bulundurmalı. Tek bir gücünü bile çıkarmamalı” dedi. 

"SAHADA KAZANDIĞIMIZI MASADA KAYBETMEMELİYİZ"

“Tek Suriye devleti pek mümkün görünmüyor” diyen Pekin, “Bu virüs bunların ruhuna girmiş. ABD’nin yaptığı bu. İsrail’in de güvenliği buna bağlı. Bölgede zayıf bir konfederasyon olacak. Türkiye özerk Kürt bölgesini nasıl daha aşağı kademeye indirebilirim, ona da bakması lazım. Rusya Kürtlere özerklik vermeyelim ama yerel yönetimlerle ilgili yetki verelim diyor. Türkiye güçlü olmalı. Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Türkiye ile iyi geçiniyor. Neden, her şeyi Türkiye’den geliyor. Türkiye bir çekiç güç bulundurmak zorunda. Sorunları masada kaybetmemeliyiz. Esad ne derse desin kararı veren Rusya ve İran’dır. TSK güçlü olmalı ama diplomatik açıdan zor bir döneme gireceğiz” ifadelerini kullandı.   

“ŞAM’A BÜYÜKELÇİ ATANMALI”

CHP 26. Dönem Milletvekili Dursun Çiçek, Türkiye’nin Suriye’ye yeşil ışık yakmasını şöyle yorumladı: “Bir 10 yıl kaybettik. Kardeş Esad dönemine dönmeliyiz. Müdafilerle Esad arasında taraf değil arabulucu olmalıyız. Bir an önce Suriye ve Türkiye ilişkileri başlamalı, büyükelçi atanmalı. Seçimlerin yapılması lazım. Cenevre Sözleşmesinin sağlanması için Rusya ve ABD ile birlikte çalışmalıyız.”  MİT’in Kamışlı’da sözde PKK yöneticisini etkisiz hale getirmesini değerlendiren Çiçek,  “Terörle mücadelede Türkiye’nin bu hakkı var. Suriye’deki bataklığın kurutulması ve ABD’nin beslediği terör örgütünün orda etkisiz hale getirilmesi ancak Şam rejimiyle işbirliği ile olur. Kendi ülkesinde hakim olmayan bir Şam rejimi Türkiye’nin çıkarlarına uymaz. İlişkiler olumlu yöne gitmeli, göçü geri çevirmeli. Burada tek sorun PKK ve YPG’ye destek veren ABD’dir. Nihai çözüm buradadır. Avrupa'daki ve Balkanlar'daki FETÖ’cülere de karşı yapılmalı. Diğer devletlerin istihbarat birimleri ikna edilmeli” ifadelerini kullandı. 

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...