Tgrt Haber
27 Temmuz 2021 21:12

TBMM Başkanı Şentop'tan erken seçim açıklaması

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, erken seçim tartışmaları ve muhalefetin parlamenter sistem talebine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Başkan Şentop, Tunus'taki postmodern darbeye de tepki gösterdi.

TBMM Başkanı Şentop'tan erken seçim açıklaması
mustafa şentop,tunus,erken seçim,

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı bir televizyon programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Parlamenter sisteme dönüş için oy çokluğu gerektiğine dikkat çeken Şentop, mevcut hükümet sisteminin kendisinden kaynaklanan bir sorun olmadığını savundu. Erken seçimin mümkün olmayacağını bildiren Başkan Şentop, Tunus'taki darbeye de tepki gösterdi.

"SİSTEMİN KENDİSİNDE SORUN YOK"

Türkiye'de muhalefetin parlamenter sistemle ilgili talebine değinen Şentop, "Parlementer sisteme geçmek için anayasa değişikliğine gitmek gerek. Bunu halka bilerek bir şeyleri açıklamak gerek. Öyle ben hemen gelince bunu yapacağım demekle olmuyor. 400'ün üzeri ya da 360 oy artı referandum ile yapılabilir" şeklinde görüş belirtti.

Mevcut hükümet sisteminde birtakım yanlışlıklar çıkabileceğini kaydeden Mustafa Şentop, "Anayasadaki tasarımı itibarıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin kendisinden kaynaklanan bir sorun yok. Sistemin temel özelliği hükümeti doğrudan halkın seçmesi. Halkın seçtiği hükümetin gensoru ile düşürülmesi mantığa aykırı" dedi.

"ERKEN SEÇİM MÜMKÜN DEĞİL"

Türk siyasetinde parlamenter sistemden kalan alışkanlıkların sürdüğünü söyleyen Şentop, "Mesela erken seçim tartışmaları da buna göre yapılıyor. Şimdi böyle değil Meclis'te 360 oy gerekli erken seçim olabilmesi için. Koronavirüs salgının neden olduğu probemleri sisteme yıkmak doğru değil. Parlamenter sistemin paradoksu hükümet oluşturamama" diye konuştu.

TUNUS'TAKİ DARBEYE TEPKİ

Tunus'ta anayasanın askıya alınması gibi bir durumun söz konusu olamayacağını dile getiren Mustafa Şentop, "Başbakanın görevden alınmasında cumhurbaşkanına tanınmış yetki yok. Bizim arzumuz Tunus halkının hak ettiği şekilde, kendi iradesiyle, anayasal düzenin ve hukuk kurallarının işlediği bir yönetimle yönetilmesidir" ifadelerini kullandı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...