Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
02 Şubat 2014 10:58

TBMM, Torba Kanunu Tasarısı için mesai yapacak

Meclis, görüşmeleri yarım kalan 'Torba Kanunu Tasarısı' için mesaisine devam edecek. Genel Kurul'da Askerlik Kanunu'ndaki değişiklikler de ele alınacak.

TBMM, Torba Kanunu Tasarısı için mesai yapacak
tbmm,meclis,torba kanunu,görüşmeler,torba kanunu tasarısı,genel kuruş,

TBMMGenel Kurulu'nun gündeminde iki önemli düzenleme yer alacak. Görüşmeleri yarım kalan, kamuoyunda "Torba Kanun Tasarısı" olarak bilinen "Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na devam edilecek. Genel Kurul; 4 Şubat Salı günü, "temel kanun" olarak 5 bölüm halinde görüşülen 125 maddelik tasarıya, 3. bölümündeki 60. maddeden devam edecek. Tasarının, 5 Şubat Çarşamba günü tamamlanması hedefleniyor.
Tasarı, korumalı işyerlerinde istihdam edilen zihinsel ve ruhsal engelli çalışanlar için yapılan ücret ödemelerinin yıllık brüt tutarının yüzde 100'ü tutarında işyeri indirimi yapılacak. Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan da bir üye bulunacak. Koruyucu aileye, korunmaya ihtiyacı olan çocuğun bakımı ve yetiştirilmesine karşılık olarak kanun kapsamında ödeme yapılabileceği gibi koruyucu aile bu işi gönüllü olarak da üstlenebilecek. Engellilikle ilgili derecelendirmeler, sınıflandırmalar ve tanımlamalarda uluslararası temel ölçütler esas alınacak.Toplumsal hayata katılım ve eşitlik temelinde engellilere habilitasyon ve rehabilitasyon hizmetleri verilecek. Habilitasyon ve rehabilitasyon kararının alınması, planlanması, yürütülmesi ve sonlandırılması dahil her aşamasında engelli ve ailesinin aktif ve etkin katılımı sağlanacak. Engellilere özel durumları ve farklılıkları dikkate alınarak, yaşadıkları çevrede bütünleştirilmiş ortamlarda, eşitlik temelinde, hayat boyu eğitim imkanından ayrımcılık yapılmaksızın yararlandırılacak. Harp ve vazife malulleri ile vazife malullüğü aylığı alan dul ve yetimler de faizsiz konut kredisi hakkından yararlanacak.Sürücü koltuğu hariç dokuz ila on altı oturma yeri olan toplu taşıma araçları, yolcu gemileri ile özel ve kamu şehirlerarası toplu taşıma araçları ile turizm taşımacılığı yapılan araçlar 7 Temmuz 2018'e kadar engelliler için erişilebilir duruma getirilecek. Haklarında korunma ve bakım tedbirler kararı bulunan, aile odaklı hizmet modellerinden yararlandırılmayan 0-18 yaş arası korunma ihtiyacı olan çocuklar ile 18 yaşın üzerinde korunma tedbir kararının devamını gerektiren şartları taşıyan gençlerin korunması amacıyla yeni bakım modeli oluşturuluyor. Otoyolların işletmesi, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı altında kurulacak bir şirkete devredilecek ve halka arz edilecek. Türkiye Diyanet Vakfı'na ait hastaneler Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'na devredilecek. Türkiye'de tedavi talebinde bulunan yabancı uyruklu hastaların giderleri ile hastaların kendileri ve refakatçilerinin her biri için belirlenecek konaklama giderleri Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından karşılanacak.
İnternette özel hayatın gizliliğinin ihlaline ilişkin başvurularda, TİB Başkanı, söz konusu yayına erişimi resen engelleme kararı alabilecek. İnternette kişilik haklarının ihlal edildiği iddia eden kişi, direkt olarak mahkemeye başvurabilecek. Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulacak. Yer sağlayıcı, yer sağladığı hukuka aykırı içeriği, haberdar edilmesi halinde yayından çıkarmakla yükümlü olacak.Torba Kanunu Tasarısı'nın tamamlanmasının ardından Askerlik Kanunu ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı  ele alınacak. 6 Şubat Perşembe günü görüşülecek olan tasarıyla, Genelkurmay Başkanı ile Kara, Deniz, Hava ve Jandarma Genel komutanlarının görevleriyle ilgili suçlardan dolayı yargılama usullerini yeniden belirleniyor. Meslek hayatı boyunca en az dört farklı sicil üstü tarafından üç kez sicil tam notunun yüzde 60'ından daha düşük sicil alan subay ve astsubaylar hakkında yetersizlik nedeniyle TSK'dan ayırma işlemi başlatılabilecek. Kuvvet Komutanlarının görev süreleri birer yıllık sürelerle yaş haddine kadar uzatılabilecek. TBMM'deki ihtisas komisyonları da gündemlerindeki konuları ele alacak. Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti milletvekillerinin verdiği Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'da değişiklik yapılmasına ilişkin yasa teklifini, 5 Şubat Çarşamba günü görüşecek. İçişleri Komisyonu ise aynı teklifi, tali komisyon olarak yarın ele alacak. AB Uyum Komisyonu,  5 Şubat Çarşamba günü,  "Rekabetin Korunması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"nı görüşecek. Dışişleri Komisyonu da aynı gün, içinde "Türkiye  ile AB Arasında İzinsiz İkamet Eden Kişilerin Geri Kabulüne İlişkin Anlaşmanın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı" da olmak üzere bazı uluslararası anlaşmaları onaylanmasını içeren yasa tasarılarını ele alacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...