Tgrt Haber
04 Aralık 2019 15:49

Termik santrallerle ilgili madde teklif metninden çıkarıldı

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, termik santrallere filtre takılmasını erteleyen madde, Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'dan çıkarıldı.

Termik santrallerle ilgili madde teklif metninden çıkarıldı
termik santral

Komisyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderilen Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un, termik santrallere filtre takılmasını erteleyen 50. maddesi ele alındı.

Tancan bilgi verdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, milletvekillerinin sorularına yanıt verdi.

Yürürlükteki kanunla, bu santrallere 31 Aralık 2019 tarihine kadar herhangi bir idari ve para cezası uygulanmadan faaliyet göstermelerine imkan tanındığını belirten Tancan, şunları kaydetti:

"Süre 2020'nin başına tekrar çekildiğine göre, 13 santral ne olacak? Bu santraller, 1 Ocak 2020 yılından itibaren yürürlükteki çevre mevzuatıyla karşı karşıyadır. Çevre mevzuatına göre para cezası ya da kapatma yaptırım var. Bu santraller, geçici faaliyet belgesi bulunmadığı takdirde, 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren yapılacak denetimlerde kapatılacak. Bunu Çevre Bakanlığı yapacak. Geçici faaliyet belgesi olduğu halde emisyon değerlerini sağlamakla alakalı eksikleri olan varsa, idari para cezası uygulanıyor ve süre veriliyor. Dolayısıyla, geçici faaliyet belgesi alacak durumu olmayanlar ki bunun olması için fiziki bacadaki filtrelerin olması gerekiyor, yapılan kontroller sonucunda tabi ki kapatılacaktır."

Denetimlerde süre verilebilmesi için ek koşullar olduğunu belirten Tancan, geçici faaliyet belgesi olup emisyon değerleriyle alakalı gerekli değerleri taşımayanlara süre verilebildiğini bildirdi.

Tancan "Bu santrallerin çevre mevzuatı dahilinde kapatılması halinde enerji arz güvenliği açısından bir sorun yaşanmayacaktır." diye konuştu.

Mevzuata uyan santrallerin faaliyetlerine devam edeceklerini aktaran Tancan, "Uymadıkları takdirde, ne zaman bu yükümlülükleri sağlarlarsa o zaman faaliyetlerine yeniden başlayacaklar. Bu yatırıma başlamış, bitirme aşamasına gelmiş santrallerimiz var. Bu çalışmaları bitirdiklerinde tekrar faaliyetlerine başlayacaklar." dedi.

Madde tekliften çıkarıldı

Tezkerenin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından, AK Parti'nin, 50. maddenin kanundan çıkarılmasıyla ilgili önergesinin görüşmelerine geçildi.

AK Parti'nin önergesi kabul edildi ve madde tekliften çıkarıldı. Teklif, Genel Kurulda da görüşülecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...