Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Temmuz 2014 11:09

Türkiye ilk defa 'First Lady' seçecek

Türkiye, 10 Ağustos’ta ilk kez Cumhurbaşkanı seçmek için sandık başına giderken, yeni first lady’sini de belirlemiş olacak.

Türkiye ilk defa 'First Lady' seçecek
türkiye,10 ağustos,cumhurbaşkanı seçmek,yeni first lady,

7 yıldır Çankaya’ya ev sahipliği yapan Hayrünnisa Gül’ün ardından kimin, tabiri caizse “seçilmiş ilk first lady” unvanını alacağı merak konusu. Türkiye için “yeni dönem”in başlangıcı olarak görülen seçimle Köşk’e çıkacak Cumhurbaşkanı kadar, first lady’yi de yoğun bir maraton bekliyor.
FİRST LADY DE ATKİF OLACAK
Türkiye’nin yeni first lady’sinin, ABD modelinde olduğu gibi hem seçim sürecinde hem de sonrasında aktif olması bekleniyor. Türkiye, yeni dönemde ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama gibi sosyal sorumluluk projelerinde, siyasi faaliyetlerde, ülke ve dünya gündeminde boy gösteren bir first lady görecek.
CUMHURBAŞKANI ADAYLARI KADAR EŞLERİ DE YARIŞIYOR
Başbakan Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Hanım, Ekmeleddin İhsanoğlu’nun eşi Füsun Hanım ve Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Hanım yeni first lady adayları. İlk turu 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi, adayların olduğu kadar eşlerin de yarışına sahne olacak. İşte first lady adaylarının kısa öyküleri:
EMİNE ERDOĞAN
1955’te İstanbul’da doğan Emine Erdoğan’ın anne ve babası Siirtli. Emine Hanım, hep aktif bir portre çizdi. İdealist Kadınlar Derneği’nin faaliyetlerine katılan Emine Hanım, Tayyip Erdoğan ile de 1977’de bu vesileyle katıldığı bir konferansta tanışmıştı. 4 Temmuz 1978’de evlendiler. Burak, Sümeyye, Bilal ve Esra adında 4 çocukları var.
SİYASETTE DE DESTEKÇİSİYDİ
Ancak onlar sadece hayat arkadaşı değil mücadele yoldaşı, dava arkadaşı da oldular. Tayyip Erdoğan’ın siyasete ilk adımından bugünlere, Emine Hanım hep eşinin yanındaydı, siyasi olarak en büyük destekçisiydi. Emine Erdoğan’ı diğer first lady adaylarından ayıran en önemli özelliği, siyasi tecrübesi ve pek çok kadın için rol model olması. Başbakan ile hemen tüm miting ve organizasyonlara katılan Emine Erdoğan, birçok sivil toplum organizasyonunda da faal. Kadınlarla kurulan ve AK Parti’ye hem sandıkta hem sokakta hem de alanlarda büyük destek sağlayan iletişimde, Emine Erdoğan’ın çizdiği rol modelle birlikte bu süreçleri yönetmesi kilit önem taşıyor.
FÜSUN İHSANOĞLU
Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu’nun eşi, eczacı Füsun İhsanoğlu’nun dedesi DP Milletvekili Ünal Alçılı. 1971’de İhsanoğlu’yla evlendi. İhsanoğlu’nun 10 yıllık İİT Genel Sekreterliği sırasında 57 İslam ülkesinde eğitim, sağlık ve kadın sorunlarına yönelik çalışmalar yürüttü. İhsanoğlu çiftinin Tuğrul, Aziz ve Orhan isimlerini taşıyan 3 oğlu var.
BAŞAK DEMİRTAŞ
HDP’nin adayı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş öğretmen.Başak Demirtaş, eşinin aktif siyaset hayatında ön plana çıkmamayı tercih ediyor. Demirtaş ile Başak Hanım’ın arkadaşlığı, Demirtaş’ın Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuduğu yıllarda başladı. Çiftin, Delal ve Dılda isimli 2 kız çocuğu var. Başak Demirtaş, en son eşinin Eş Genel Başkan seçildiği HDP Kongresi’nde boy gösterdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...