Tgrt Haber
09 Ocak 2014 08:56

'Türkiye ve Singapur birbirlerini tamamlayan iki ülke'

Başbakan Erdoğan, 'Türkiye ve Singapur birbirlerini tamamlayan iki ülke konumundadır' dedi.

'Türkiye ve Singapur birbirlerini tamamlayan iki ülke'
singapur, türkiye, başbakan erdoğan, başbakan, Başbakan Lee Hsien Long,

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu Singapur'da, Başbakan Lee Hsien Long tarafından askeri törenle karşılandı. Başbakan Erdoğan'ın ziyareti dolayısıyla İstana Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde askeri tören düzenlendi. İki ülkenin milli marşlarının çalınmasıyla başlayan törende, Başbakan Erdoğan ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Long, tören kıtasını selamladı. Törene, Başbakan Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı. Başbakan Erdoğan, resmi karşılama töreninin ardından, Cumhurbaşkanı Yam ile bir araya geldi. Görüşme, yaklaşık yarım saat sürdü.
Başbakan Erdoğan, daha sonra İstana Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda, Singapur Başbakanı Lee Hsien Long ile bir araya geldi. Gazetecilerin görüntü aldığı görüşme, daha sonra basına kapalı olarak devam etti. Başbakan Erdoğan ve Singapur Başbakanı Long, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerinin ardından mutabık kalınan konulardaki anlaşmaların imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi. Singapur'da bulunmaktan büyük memnuniyet duyduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, Türkiye'den Singapur'a 18 yıl aradan sonra ilk başbakan olarak böyle bir ziyareti gerçekleştirdiği için de ayrıca mutlu olduğunu vurguladı. Erdoğan, dost ülke Singapur'da adeta evlerindeymiş gibi karşılanmaları dolayısıyla da şahsı ve heyeti adına teşekkür etti. Singapur Başbakanı Lee ve eşini Türkiye'de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını ifade edip, Türkiye'ye davet eden Erdoğan'a, mevkidaşı Lee'nin gülerek, "Tabi tabi ne demek" yanıtı salonda gülüşmelere neden oldu. Başbakan Erdoğan, Singapur'un üretken ekonomik modeli, gelişmişlik düzeyi ve hayat standartlarının yanı sıra kuruluşundan bu yana yaptığı atılımlar ve vizyonuyla ilham kaynadığı olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "Singapur ASİA ve APEC gibi uluslararası kuruluşların yanı sıra transpasifik ortaklığı ve bölgesel kapsamlı ekonomik ortaklık gibi girişimlerde oynadığı aktif rolle bölgesindeki barış ve istikrara katkı sağlamaktadır. Singapur'u küresel alanda giderek merkezi konuma yerleşen Asya Pasifik bölgesine bizim de yönelimimizde önemli bir iş ortağı olarak görüyoruz. Az önce terörle mücadele konusunda anlaşmayı imzaladık. Bu bir mutabakat zaptı olarak çok büyük önem taşıyor. Çünkü dünya barışının en önemli tehdidi ne yazık ki terördür. Buna karşı tüm ulusların ortak mücadele kararlılığını ortaya koyması lazım." "Türkiye ve Singapur stratejik konumlarıyla birbirleri için kendi coğrafyalarına açılan birer fırsat kapısı niteliğindedir. Türkiye ve Singapur birbirlerini tamamlayan iki ülke konumundadır" diyen Başbakan Erdoğan, onun için Türk ve Singapurlu iş adamlarının üçüncü ülkelerde işbirliği yapma iradesini göstermeleri gerektiğini kaydetti. Türkiye'nin Singapur ile ilişiklerini her alanda geliştirme kararlılığına sahip olduğunu, bugün de burada bunu karşılıklı değerlendirmenin mutluluğu içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, "Bunların içinde en önemlisi de serbest ticaret anlaşmasının bugün ön adımlarını atmış bulunuyoruz. Win win esasına dayalı olarak bakanlarımız bu çalışmayı süratle neticelendirecekler. Bu konuda değerli dostumla mutabık kaldık. Bakanlarımız bunun altyapısını oluşturarak önümüze getirecekler" ifadelerini kullandı.
Singapur Başbakanı Lee Hsien Long da Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinin, iki ülke arasındaki ilişkiler açısından büyük önem arz ettiğini ifade etti. Siyasi yetkililer arasında ve parlementolar arasında üst düzey temasların devam ettiğini ifade eden Long, “Türkiye güneydoğu Asya ve Asya, Singapur da Avrupa ile yakından ilgilenmektedir. Singapur ve Türkiye bu açıdan birbirleri için bu bölgelere açılan kapıdır” dedi. Singapur Başbakanı Lee, görüşmede, ayrıca Türkiye ve Singapur hükümetleri arasında serbest ticaret anlaşması yapılması için müzakeleri başlatma kararı aldıklarını bildirdi. Karşılıklı olarak ekonomiyle ilgili bakanlıklara, müzakerelerin başlatılması yönünde talimatlar verdiklerini anlatan Lee, "Serbest ticaret anlaşmasına ek olarak sivil havacılık alanında da görüşmelerimiz oldu. Uçak sefer sayılarının artırılması konusunu görüştük ve Sayın Erdoğan ile hemfikir kaldık” diye konuştu. Lee, hükümetler arasında imzalanan terörle mücadele mutabakat zaptıyla, iki ülkenin uluslarasarası terörden daha da korunmuş olacağını sözlerine ekledi. Toplantıda, Başbakan Erdoğan ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Long nezaretinde, Törerle Mücadelede İşbirliği Mutabakat Zaptı imzalandı. Başbakan Erdoğan, mevkidaşı Long ile Istana Cumhurbaşkanlık Sarayı’nda düzenledikleri ortak basın toplantısının ardından öğlen yemeğine geçti. Basına kapalı verilen yemeğe, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Avrupa Birliği Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...