Tgrt Haber
13 May 2022 10:00 - Güncelleme : 13 May 2022 10:11

Türkiye’den ilişkilerin düzelmesi için ABD’ye PYD, FETÖ ve yaptırım şartı

Türkiye’nin Ukrayna savaşındaki başarılı diplomasisi ve barış rolü ABD ile yeni dönemin kapılarını açtı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara-Washington ilişkilerinin ivme kazanması için fikir ayrılıkları olan PYD/YPG, FETÖ ve CAATSA yaptırımları konularında ABD'nin adım atması gerektiğini söyledi.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Türkiye’den ilişkilerin düzelmesi için ABD’ye PYD, FETÖ ve yaptırım şartı

Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte bölgedeki rolü daha da önem kazanan Türkiye’nin savaştan önce iyi düzeyde olmayan müttefik ABD ile ilişkilerde savaş sonrası yeni bir dönem başladı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Ankara-Washington ilişkilerine ilişkin konuştu.

ABD İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Türkiye-ABD ilişkilerinin son dönemde olumlu bir ivme kazandığını belirten Sözcü İbrahim Kalın, iki ülke arasında 4 Nisan’da hayata geçirilen Stratejik Mekanizma’nın bunun bir göstergesi olduğunu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu mekanizma çerçevesinde 18 Mayıs’ta ABD’li mevkidaşı ile görüşeceğini söyledi.

Türkiye’den ilişkilerin düzelmesi için ABD’ye PYD, FETÖ ve yaptırım şartıCumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye Gazetesi’nden Ebru Karatosun’un sorularını cevapladı

ABD’NİN TAVİZ VERMESİ ŞART

Türkiye ile ABD arasında CAATSA yaptırımları, FETÖ ve PYD/YPG konularında temel fikir ayrılıkları olduğunu belirten Sözcü Kalın, “ABD buralarda adımlar atarsa ilişkilerimiz yeniden ciddi bir ivme kazanır. Bakış açılarımızı ve politikalarımızı birbirine yakınlaştırmak için daha fazla çaba sarf edebiliriz ama bunun karşılıklı çıkar ve saygı temelinde olması gerekir.” dedi.

‘TÜRK TEZLERİ KONGRE’YE ANLATILMALI’

Geçtiğimiz ay İstanbul’da ABD Kongre Heyetini kabul ettiğini hatırlatan Sözcü Kalın, heyetin daveti üzerine Haziran ayında ABD’ye gideceğini açıkladı. Ziyarette özellikle Kongre üyeleriyle kapsamlı görüşmeler yapmayı planladığını belirten Kalın, “ABD Kongresine Türkiye’nin haklı tezlerinin anlatılması ve onlarla daha sık temas edilmesinin ikili ilişkilere olumlu yansımaları olacaktır.” diye konuştu.

KONGRE’YE TÜRKİYE TALEBİ

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ABD’den talep ettiği F-16’larla ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Biden yönetimi Kongre üyelerinden Türkiye'nin F-16 savaş uçağı filosu için gelişmiş silah ve diğer teçhizatların satışına onay vermesini istedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...