Tgrt Haber
15 May 2022 11:01 - Güncelleme : 15 May 2022 11:21

Türkiye'nin veto resti İsveç'i hizaya soktu! NATO'ya girememe korkusuyla sözlerini yuttular

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya’nın PKK’ya destek verdikleri gerekçesiyle NATO üyeliğine olumsuz baktığı açıklaması NATO’yu sarstı. Diplomasi trafiği yoğunlaşırken İsveç’ten de açıklama geldi. Türkiye ile ilgili küstah sözler savuran İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, keskin cümlelerinden vazgeçerek geri adım attı.

Editör: Ferhat Erdemir / Kaynak: TGRT Haber
Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto etmemesi için ABD dâhil birçok ülke devreye girdi.
Türkiye’nin İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliğini veto etmemesi için ABD dâhil birçok ülke devreye girdi.

Finlandiya ve İsveç askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO'ya katılma başvurusu yapma kararını açıklamıştı. Ancak İskandinav ülkelerinin NATO’ya girebilmesi için üye ülkelerin tamamının kabul etmesi gerekiyor. Türkiye ise iki ülkenin terörü desteklediği gerekçesiyle NATO üyeliğine sıcak bakmıyor. İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ettiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üyelik konusunda “Olumlu bir düşünce içerisinde değiliz” sözleri tartışmaların fitilini ateşledi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Danışmanı İbrahim Kalın, "Türkiye, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması konusunda kapıyı kapatmadı, İskandinav ülkelerindeki terörist faaliyetlerine ilişkin kısıtlama istiyor" açıklaması yapmıştı.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise Washington'ın "Türkiye'nin pozisyonunu netleştirmeye çalıştığını" söylemişti. Pentagon Sözcüsü John Kirby de aynı şekilde ABD'nin Ankara'nın tutumunu "daha iyi anlamak" için çalıştığını dile getirmişti.

"MÜTTEFİK OLACAK ÜLKE PKK'YI DESTEKLEMEZ"

NATO Dışişleri Bakanları Gayri Resmi Toplantısı nedeniyle Almanya’nın başkenti Berlin’de olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya için PKK/YPG vurgusu yaptı.

İsveç ve Finlandiya’nın açık açık teröre destek verdiğinin altını çizen Dışişleri Bakanı, “Bu da halkımızın hissiyatını olumsuz yönde etkiliyor, gözümüzün önünde ve tüm uyarılarımıza rağmen. Dolayısıyla müttefik olacak bir ülke, açıkça PKK/YPG’ye, her gün bize saldıran, askerimizi, polisimizi ve sivillerimizi şehit eden bir terör örgütüne destek vermemesi gerekiyor” diye konuştu.

İSVEÇ'TEN PKK KONUSUNDA GERİ ADIM

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO üyeliğine için olumsuz sinyal vermesinin ardından “NATO’nun önemli ülkeleri bizim arkamızda. Bizimle ve o ülkelerle iyi geçinmek, Türkiye’nin çıkarına olur.” açıklamasını yapmıştı.

Ann Linde, Türkiye'ye karşı kullandıkları keskin cümlelerden vazgeçti. Ortada yanlış anlaşılmış bir durum olabileceğini savunan Linde, “PKK’yı terör örgütü olarak sınıflandırmayacağımız doğru değil, böyle bir algı oluştuysa bunun açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Pazar günü Türkiye’nin Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya geleceğiz.” dedi.

İSVEÇ’İN TERÖRLE BAĞI

Ann Linde, 2020 ve 2021’de, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı YPG’yi ziyaret etmişti. İsveç’in, terör örgütü YPG'ye şimdiye kadar 210 milyon dolarlık destek aktardığı belirtilirken söz konusu miktarın, 2023 yılında 376 milyon dolara çıkarılması planlanıyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...