Tgrt Haber
23 Ocak 2014 15:04

Ulusal İstihdam Stratejisi açıklanacak

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda hazırlanan Ulusal İstihdam Stratejisi'ni imzaladığını, yakın sürede topluma ilan edileceğini belirtti.

Ulusal İstihdam Stratejisi açıklanacak
Kalkınma Bakanı Yılmaz, Ulusal İstihdam Stratejisi, açıklanacak,

Kalkınma Bakanlığı ve Dünya Bankası'nca ortaklaşa hazırlanan "Türkiye'de İyi İşler" Raporunun Hilton Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısının açılışında konuşan Bakan Yılmaz, Dünya Bankası'nın finansal bir kurum olmasının yanında aynı zamanda bilgi bankası olduğunu söyledi. Dünya Bankası ile ortak çalışmalar yaptıklarını ifade eden Yılmaz, söz konusu çalışmalarda dünya tecrübesiyle türkiye tecrübesinin harmanlandığını kaydetti. Politikalarının hedefinin insan mutluluğu olduğunu dile getiren Yılmaz, toplumun her kesiminin ve potansiyeli olan insanların kalkınma sürecine katılmasını istediklerini bildirdi.
Küresel krizin bir çok ülkede sosyal krize dönüştüğünü anlatan Yılmaz, bu ortamda pozitif ayrışan bir ülke olan Türkiye'nin, sadece ekonomik büyüme, kamu-mali yönetim anlamında değil, istihdam boyutu anlamında da pozitif ayrıştığını söyledi. Son 4 yılda yüzde 6 büyüme olduğunu kaydeden Yılmaz, makro dengelerde çok önemli iyileşmeler yaşandığını bildirdi. Türkiye'nin söz konusu başarıyı sağlamasında iki konunun rol oynadığına dikkati çeken Yılmaz, "Büyümemiz. Türkiye büyümeyi başarmasaydı bu dönemde şüphesiz ki bu kadar geniş istihdam alanı oluşturmazdı. Fakat en az büyüme kadar önemli olan istihdam dostu büyüme oluşturmamız diye düşünüyorum. Büyüme çok önemli ama büyüme tek faktör olarak görmemeliyiz. Geçmişte de Türkiye'nin çok hızlı büyüdüğü dönemler oldu fakat bu kadar istihdam olmamıştı o dönemde. Bu dönemde büyümeye ilave bir şeyler yapılmış ki bazı şeyler değişmiş ki bu sonuçlar elde edilmiş. Bir taraftan büyümemizi devam ettirirken diğer taraftan da istihdam dostu büyüme kavramını Türkiye'de yerleştirmemiz lazım diye düşünüyorum" diye konuştu. İş-Kur'un çalışmaları hakkında bilgi veren Yılmaz, 10 yıl öncesine göre kurumun son dönemde çok önemli işler yaptığını, 100 binlerce insana eğitim veren kurum haline geldiğini anlattı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinasyonunda Ulusal İstihdam Stratejisi Eylem Planı hazırlandığını ifade eden Yılmaz, uzun vadeli politikaları ortaya koyan planla ilgili hazırlanan dokümanın kendisi tarafından imzalandığını, diğer bakanların da imzalamasının ardından yakın sürede topluma ilan edileceğini kaydetti. Yılmaz, "2023 perspektifinin istihdam boyutunu böylece şekillendirmiş olacağız" dedi.
Kadınların iş gücüne katılım oranının hızla arttığını belirten Yılmaz, bunun Türkiye'nin büyümesi ve üretken hale gelmesinde son derece önemli olduğunu söyledi. Kadınların iş gücüne katılmasında pozitif ayrımcılık yapıldığını anlatan Yılmaz, bu amaçla işverenlere çeşitli teşvikler verildiğini kaydetti. 10. 5 Yıllık Kalkınma Planı hakkında bilgi veren Yılmaz, 2014-2018 dönemini kapsayan planda, iş gücü piyasasının yapısal sorunlarına çözümler üretmeye ve iş gücü piyasasının ülkenin kalkınma sürecine katkısını artırmaya devam edeceklerini belirttiklerini anlattı. Yılmaz, 10. Planda iş gücü piyasası bakımından temel hedefin, toplumun tüm kesimlerine insana yaraşır iş fırsatlarının sunulması, iş gücünün niteliğinin yükseltilip etkin kullanımı, toplumsal cinsiyet eşitliği ile iş sağlığı ve güvenliği şartlarının iyileştirilmesi ve güvenceli esneklik yaklaşımın benimsendiği bir iş gücü piyasasının oluşturulması olduğunu kaydetti.
Plana göre 2018 yılında yüzde 7’lere düşen işsizlik öngördüklerini dile getiren Yılmaz, kadınlarda iş gücüne katılma oranını yüzde 35’lere yaklaştırmayı hedeflediklerini ifade etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...