Tgrt Haber
06 Ocak 2014 07:02

'Yeniden yargılamada bizim açımızdan sıkıntı yok'

Başbakan Erdoğan, 'Yeniden yargılamada bizim açımızdan bir sıkıntı yok' dedi.

'Yeniden yargılamada bizim açımızdan sıkıntı yok'
başbakan, recep tayyip erdoğan, başbakan erdoğan, yeniden yargılamalar,

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Japonya, Singapur ve Malezya'ya gerçekleştireceği resmi ziyaretler öncesi Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Başbakan Erdoğan, 2014 yılının Türkiye için hayırlı olmasını temenni etti ve gazetecilere mutluluklar diledi. Japonya, Singapur ve Malezya'ya bakanlar, milletvekilleri ve geniş bir iş adamı grubuyla gittiğini dile getiren Erdoğan, Japonya Başbakanı Şinzo Abe, Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong ve Malezya Başbakanı Necip Tun Abdürrezzak'ın davetlerine icabetle gerçekleştireceği ziyaretlerin 6-11 Ocak tarihlerini kapsadığını hatırlattı. Erdoğan, heyette Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın yanı sıra bakanlar ve milletvekilleri, bürokratlar, iş adamları ve basın mensuplarının yer aldığına değinerek, şunları kaydetti:
"Japonya'yı 10 yıllık bir aradan sonra tekrar ziyaret etmiş olacağım. Ancak bildiğiniz gibi bu yıl içerisinde Japonya Başbakanı iki kez ülkemizi ziyaret etmiş bulunuyor. Hatırlanacağı üzere 2013 Mayıs ayında, Japonya ile ilişkilerimizi stratejik iş birliği düzeyine yükselttik. Türkiye olarak Japonya ile ilişkilerimizi her alanda daha da geliştirmeyi arzu ediyoruz. Özellikle enerji alanında birlikte atacağımız adım ki nükleer enerjiyle alakalı, 22 milyar dolarlık bir yatırımı kapsayan bir adımdır. Bu adım da aynı zaman Fransa da bu yatırımın içerisinde yer alacak. Japonya İmparatoru Majesteleri Akihito tarafından da kabul edileceğiz. Öte yandan Türk-Japon Üst Düzey Yöneticiler Forumu ile TÜRKSAT 4A Uydusu'nun teslim törenine katılarak, Nikkei gazetesinde ve iş adamları derneğinde konuşmalar yapacağım. Tokyo'daki temaslarımız sırasında ikili ilişkilerimizin ahdi temelinin güçlendirilmesine yönelik bazı anlaşmaların imzalanmasını da belirlemiş durumdayız." Japonya'daki temasların ardından ziyaretin ikinci durağının Singapur olacağını belirten Erdoğan, Singapur'da Tony Tan Keng Yam tarafından kabul edileceğini, Meclis Başkanı Halimah Yacob ile görüşeceğini ve Başbakan Lee Hsien Loong ile ikili ilişkilerin yanı sıra güncel, bölgesel ve uluslararası konular hakkında görüş alışverişinde bulunacağını söyledi. Erdoğan, "Bu ziyaret, Singapur'a 18 yıl aradan sonra Başbakan düzeyinde ilk ziyaret olması bakımından da önem arz ediyor. Son ziyaret, merhum Başbakan Sayın Necmettin Erbakan tarafından 1996 yılında gerçekleşmişti" dedi. Singapur programında dünyanın ikinci büyük konteyner limanı olan Singapur Limanı'nda incelemelerde bulunmayı istediğini ifade eden Erdoğan, Singapur'daki ilk Başkonsolos Ahmet Ataullah Efendi'nin kabrini ziyaret etmeyi planladığını bildirdi.  Erdoğan, ziyaret sırasında iş adamlarının da Singapurlu muhataplarıyla iş konseyinde bir araya geleceklerini anlattı. Başbakan Erdoğan, Singapur'un ardından 9 Ocak akşamı Malezya'ya geçeceğini dile getirerek, Malezya'yı daha önce 2003 ve 2005'te de ziyaret ettiğini hatırlattı. Erdoğan, "Malezya'ya gerçekleştireceğim resmi ziyaret, diplomatik ilişkilerimizin tesis edilmesinin 50. yıl dönümüne denk gelmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıyor" diye konuştu. Malezya'da mevkidaşı Necip Tun Abdürrezzak ile ikili siyasi görüşmeleri olacağını söyleyen Erdoğan, ekonomik, ticari ve kültürel ilişkilerin yanı sıra bölgesel ve uluslararası gelişmelerin de ele alınacağı görüşmelerin gerçekleştirileceğini kaydetti.
Erdoğan, "Türkiye ve Malezya, gelişmiş ülkelerin büyük zarar gördüğü küresel krizle başarıyla mücadele eden, bölgelerinde ekonomik açıdan hızla yükselmeye devam eden iki ülke. Ziyaretimin karşılıklı siyasi güvene ve halklarımızın yararı esasına dayanan iş birliğimizi her alanda güçlendireceğine inanıyorum. Ziyaretim çerçevesinde Türkiye-Malezya İş Forumu'nun yanı sıra Araştırma ve Dönüşüm Vakfı ile Rezzak Yönetim Okulu tarafından düzenlenen programa iştirak edeceğim. Ayrıca Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi'nin tevcih ettiği fahri doktora ünvanını almak üzere bu üniversitede gerçekleştirilecek törene de katılmayı planlıyorum. İnanıyorum ki bu ziyaretler, Türkiye'nin her üç ülkeyle olan ikili ilişkilerinin, ekonomik ve ticari ilişkilerinin daha ileri seviyelere taşınmasına da bir fırsat olacaktır" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin "Dün Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ile bir araya geldiniz. Görüşmenin ardından Balyoz ve Ergenekon'da yeniden yargılamaya yeşil ışık yaktığınız şekilde kamuoyunda algılandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" şeklindeki sorusu üzerine, Feyzioğlu ile yaptıkları görüşmenin gerçekten olumlu bir görüşme olarak sürdüğünü söyledi.  
Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti: "Kendileri taleplerini bize ilettikleri gibi, hükümetimizin özellikle üçüncü döneme kadar yaptıkları bu çalışmadan vatandaş olarak özellikle memnuniyetlerini ifade ettiler. Ve talepler noktasında tabii; Ergenekon, Balyoz, bunlarla ilgili kanaatlerini ifade ettikten sonra, dedik ki: Biz bununla ilgili, bu konuya zaten, yeniden yargılama konusuna, olumlu bakıyoruz. Bu konuyla ilgili arkadaşlarım çalışmalarını yapıyorlar ve bu çalışmalarda bitmek üzere. Ben tekrar Adalet Bakanıma da kendi yanında da söyledim, kendileriyle de irtibatta olacaklar, bunları değerlendirecekler, konuşacaklar. Ve yeniden yargılanma noktasında da bizim açımızdan herhangi bir sıkıntı yok. Yeter ki yasal altyapısı oluşturulsun. Hele hele muhalefetin de bu noktadaki katkısı, olur veya olmaz önemli değil, olursa bunu anayasal düzenlemeye kadar taşırız, olmazsa yasal düzenleme olarak elimizden geleni, yasalar çerçevesinde ne yapılabilecekse bunları yapmaya gayret ederiz." Erdoğan, "Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun ofisinizdeki dinleme cihazlarına, böceğe ilişkin raporunu tamamladığı şeklinde bilgiler vardı. Bu rapor sanırım size gönderilmiş" şeklindeki soru üzerine, Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun çalışmalarını henüz tamamlamadığını belirterek, "Tamamladığı anda bundan zaten bizim haberimiz olacaktır. Çünkü bu teftişin bitmesinin neticesi olarak atılacak bazı adımlar olacaktır. Ama şu anda henüz bittiğine dair birşey bana gelmiş değil" diye konuştu.
Bir basın mensubunun, "Dün gazetecilerle yaptığınız görüşme sonrası, toplantıya katılanların görüşlerini aldık. Siz toplantıda ifade etmeseniz de Fethullah Gülen tarafından size bir uzlaşı mektubu gönderildiği, sizin de mektuba yanıt vermediğiniz şeklinde değerlendirmeler yapıldı. Sonrasında bir parantez açıldı; 'Devlet içerisinde paralel yapıyla ya da cemaatlerle hiçbir şekilde pazarlık yapmamız söz konusu olamaz' şeklinde değerlendirmeler oldu. Bu değerlendirmelerin ardından da Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı da mektubun içeriğiyle ilgili açıklama yaptı. Bununla ilgili değerlendirmenizi alabilir miyiz?" sorusu üzerine, Başbakan Erdoğan, "Malum vakfın sitesinde filan bu metin var" dedi. Erdoğan, bu sitede mektubun kime gönderildiğinin de olduğunu anlatarak, mektubun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e gönderildiğini ve iki A4 sayfasını kapsadığını dile getirdi.
Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti: "İmzanın sahibi de belli. Metnin içerisinde ne var ne yok bunlar da belli. Metnin içerisindeki değerlendirmeler, şu anda açarsanız, girerseniz o siteye onu orada A'dan Z'ye hepsini görürsünüz. Sorulan soru bunun üzerinedir, verdiğim cevap bununla ilgilidir. Mektup benim şahsıma gelmemiştir. Mektup, Cumhurbaşkanımıza gelmiştir ve ben dünkü konuşmamda da zaten 'Bana mektup geldi' demiyorum. Mektubun gelmesinden bahsediyorum ama bu mektubun içerisinde 'Sayın Başbakanın da bu mektubu herhalde okuyacağı' diye orada bir ifade geçiyor. Dolayısıyla Başbakan da bu mektubu okumuştur ve içeride neler var neler yok biraz da siz zahmet edin siteye girin, o siteden o metnin içerisinde neler olup olmadığını göreceksiniz." Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin "Devlet içerisindeki paralel yapıyı oluşturan iki bin kişilik bir listeden bahsediliyor ve bu listenin de sizin önünüzde olduğu ifade ediliyor. Bununla ilgili bir değerlendirmeniz olacak mı?" şeklindeki sorusuna, şöyle yanıt verdi:  "Bu konuyla ilgili Burhan Bey de daha sonra bir açıklama yaptı, Bülent Bey de bir açıklama yaptı, parti sözcümüz de bir açıklama yaptı. Fakat bunların üzerinde bu kadar ısrarla durmanızın bir anlamı yok. Bakınız, dün 50'ye yakın basın mensubuyla yaptığımız bir toplantı var. O toplantıda da buna benzer sorular geldi ve orada da söyledik. Bir defa böyle birşey masamın üzerinde, sümenimin altında, benim zaten masamda sümen de yok onu da söyleyeyim, böyle birşey söz konusu değil. Bu tür atamalar yapılacaksa yapılır. Bugün devletin yüzbinlerce personeli var. Yüzbinlerce personeli olan bir devlet ve bu devleti yöneten bu hükümet, yeri geldiği zaman birçok kişinin yerini değiştirebilir. Atamalar yapar. Bunun sayısı iki bin kişi falan, kim almış bu sayıyı, nereden almış? Böyle birşey söz konusu değil. Bunların hepsi uydurma ifadelerdir. Bunları böyle sürekli olarak gündemde tutmakla, Türkiye'ye fayda sağlayamazsınız, zarar sağlarsınız. Ve yalanlanmış olan bu tür ifadelerin üzerinde daha fazla durmanın gereği yok." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarının ardından THY'ye ait "Ankara" uçağıyla saat 20.40'ta Japonya'nın başkenti Tokyo'ya gitti.  Erdoğan'ı, Atatürk Havalimanı'ndan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Emniyet Müdürü Selami Altınok, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu, THY Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı Hamdi Topçu, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve diğer yetkililer uğurladı.  Başbakan Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da Japonya'ya gitti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...