Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 May 2014 10:16

Yıldız, 'Madende maksimum 18 işçi kardeşimiz kaldı'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, madende 18'den fazla işçi olmadığını düşündüklerini bildirdi.

Yıldız, 'Madende maksimum 18 işçi kardeşimiz kaldı'
taner yıldız, soma, maden faciası, maden faciası, işçi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları verdiği veriler neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz" dedi. Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağında 284 işçinin hayatını kaybettiğini hatırlatarak, yangının tamamen söndürülmesine ve maden içerisinde yanan destek kalaslarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Yangın ve ters hava akımlarıyla maden ocağının yorulduğunun söylenmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız, "Çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını takip etmemiz gerekiyor. O yüzden zamanı daha iyi değerlendirmemiz lazım ancak hızımızı yavaşlatan unsurlar var" dedi. Yıldız, şu anki en büyük hassasiyetlerinin arama ve kurtarma ekiplerinin zarar görmeden gereken işlemleri yapabilmesi olduğunu ifade etti.
İşçi yakınlarına ulaşamayan ailelerin kendilerine müracaatta bulunduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti: "Şu ana kadar 16 ailemizden DNA testi için de örnekler alındı ve adli tıp kurumunda  değerlendiriliyor. Sayıyı vermekten kaçındığımız speküle edilen konu üzerinde söyleyebileceğimiz, gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16'ya da düşebilir, bu konuda özellikle ailelerimizin beyanlarını dikkate alarak bunu söylüyorum.
Bazı işçilerimizin vardiyadan çıktıktan sonra tekrar kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlıyoruz. 2-3 civarındaki tereddüdümüz bundan kaynaklanıyor, dolayısıyla biz bu maden kazasında 300 işçi kardeşimizi veya 301-299 civarında nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Şimdiye kadar bu sayıyı vermiyor oluşumuz tamamen daha hassas davranma isteğinden kaynaklanmıştır. Şu ana kadar verdiğimiz bütün veriler elimizde somut elde edilebilir ve üzerine teyit ettiğimi rakamlar idi. Ama gerek sosyal medyada gerekse bazı yerlerde bu çok fazla speküle edildi. Amacımız bunu en nihayetinde vermekti ama bu rakamı şimdi telaffuz ediyoruz. Şu anda maden ocağında yeraltında 18'den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bulunduğunu görüyoruz. Toplam sayı da bu; 300 civarında. 301 302 olmayacağını tahmin ediyoruz, düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir sayıda kapatabiliriz diye öngörüyoruz."
Yıldız, kurtarma çalışmalarının tamamen bitmesinin ardından ocağın tekrar aranacağını ve nihai rakamın kamuoyuyla paylaşılacağını kaydederek, "En azından üst sınırını burada telaffuz etmiş olduk, ümit ediyoruz ki daha altında çkar" dedi. Kurtarma çalışmasına katılan ekiplerin bir yandan güçlendirecekleri tavan altından geçip, daha ilerde bulunan işçileri ocak dışına çıkartacaklarına dikkati çeken Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İçeride karbonmonoksit seviyesinin düne göre biraz daha düştüğünü görüyoruz ama bir doyum noktasına geldi. Madende yangın bir miktar devam ediyor bu da karbonmonoksit yayılımı yapıyor. Ama düşme eğilimi var. Şimdi yangının tamamen söndürülmesi için arkadaşlar zaman harcayacaklar, tahkimat için zaman harcayacaklar, ondan sonra daha arkada bulunduğunu düşündüğümüz 2 bloğa da girecekler. Dün 1 tanesine kısmen girmişlerdi. Şu anda vardiya ile çalışan ve karbonmonoksit altında çalışan kurtarma ekibinin sıhhatini ön plana almış durumdayız, o yüzden hızımızda yavaşlama olabilir."
Yıldız,  henüz teslim edilmeyen cenazeler için başvuru olmadığını, bunların gün içinde teslim edileceğini düşündüğünü belirterek, halen kurtarma çalışmalarına toplam 530 kişinin katıldığını söyledi. Bunların hepsinin maden sahasına giremediğini, değişimli olarak madende çalıştığını kaydeden Yıldız, iyi niyetle Soma'ya gelen bazı kurtarma ekiplerinin madencilikten anlamadığı için kullanamadıklarını söyledi. Yıldız, bazı araçları azaltma talimatı verdiğine değinerek, başka illerden gelenlerle birlikte 76 civarında olan ambulans sayısını 35-36'a kadar indirdiklerini söyledi.
Kamuoyuyla olanları paylaştıklarını kaydeden Bakan Yıldız, "Bazı yerlerde olmayanlar üzerinden yönetim yapılmaya çalışılıyor, bunu doğru bulmuyoruz. Bu çok ciddi bir iş, üzüntümüz büyük. 77 milyon kalbiyle, yüreğiyle buraya odaklandı. Vefat eden işçi kardeşlerimize yanlış olduğunu düşünüyorum. Biz bu işi nihayetlendirdiğimiz zaman, içeride hazır olan denetim ekipleri çalışmalarını yapacaklar. Ama bu maden ocağına denetim ekiplerini sokamayız" diye konuştu.
Taner Yıldız, adli ve idari soruşturmanın kazanın olduğu saatten itibaren başlatıldığını belirterek, şöyle konuştu: "Bu veballi bir iş, hem dünyamızı hem ahiretimizi ilgilendiren bir iş. Bu kazanın ardından 300 civarında işçi kardeşimizi kaybedeceğiz. Bu konuda herhangi birini ister kamudan olsun ister özel sektörden olsun eğer hatası varsa bununla alakalı tahammülümüz olmaz. Bu vebale kimse de girmemeli, arkadaşlarımı da bundan sonraki süreçle uyardım."
Bir gazetecinin içeride 100'den fazla kişi olduğunu söylemesi üzerine Yıldız, şunları kaydetti: "Yeni mi geldiniz. Biz bunu açıklamıştık. İçeride yüzlerce dediğiniz rakamı en fazla 18 işçi kardeşimiz civarında olduğunu biliyoruz. Ben bu rakamları tekrar vermek istemiyorum. Dolayısıyla yüzlerce rakamını iştahla bazı yerlerde telaffuz edildiğini utanarak izliyorum. Onlara da bunu ithaf ediyorum. Bir an önce bitirmek istiyoruz. Şimdi elimizdeki en büyük veri 284 kaybımızın olduğu, içerde en fazla 18 civarında işçi kardeşimizin olduğu ve 77 milyonun da yaralı olduğudur. Şu anda elimizdeki en büyük veri bu arkadaşlar."
Yıldız, maden sahibinin eşiyle ilgili bir soru üzerine, şu cevabı verdi:
"Özel sektörle görüşeceksiniz, onlara her şeyi sorabilirsiniz. Ben burada hükümetimiz adına devletimiz adına bütün ekibimizle bu işi doğru yönetmek için buradayız ve önceliğimiz şu işçi kardeşlerimizin çıkartılması, bunun dışında başka bir şey konuşmuyoruz."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...