Tgrt Haber
18 Mart 2014 14:49

Yıldız, 'Rusya'nın Türkiye ile çok farklı stratejik ilişkileri var'

Yıldtız, 'Rusya'nın Ukrayna ve Türkiye ile doğalgaz akışı var. O hattaki bir kesinti Türkiye'yi de etkiler. Böyle bir şey beklemiyorum' dedi.

Yıldız, 'Rusya'nın Türkiye ile çok farklı stratejik ilişkileri var'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Taner Yıldız, yıldız'dan doğalgaz açıklaması, rusya,ukrayna

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Rusya'nın birçok Avrupa ülkesiyle ve aynı zamanda Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye ile doğalgaz akışı var ve biz de komple bütün enerji ihtiyacımızın yüzde 12,5'lik kısmını, yani 8'de birini o hat üzerinden sağlıyoruz. O açıdan o hat üzerindeki herhangi bir kesintinin Türkiye'yi de etkileyeceğini söylemek lazım. Şu anda ben böyle bir şey beklemiyorum. Çünkü Rusya'nın Türkiye ile geliştirdiği çok farklı stratejik ilişkiler var" dedi. Yıldız, yerel seçim çalışmaları için gittiği Yahyalı ilçesinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Azerbaycan tarafından yürütülen Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) Rusya ile Ukrayna arasında çıkan krizden sonra daha da önem arz ettiğini söyledi.
TANAP'ın öneminin ve avantajının artmasının böyle bir gerekçeye bağlanmasına TANAP yönetiminde olan ülke olarak üzüldüklerini belirten Yıldız, "Çünkü bölgemizdeki istikrar birçok açıdan önemli. TANAP,  geldiğimiz noktada ciddi bir avantaj ciddi bir yön aldı. Onun gerçekleştirilmesini mutlaka sağlamamız gerekiyor. Azeri kardeşlerimizle beraber ve yeni gelecek ortaklarımızla bunu gerçekleştireceğiz. Biz orada hisse oranımızı artırıyoruz ve yaklaşık bin 800 kilometrelik yerli üretimle beraber bu projeyi kazandıracağız" diye konuştu.
Özellikle Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü çok önemsediklerini dile getiren Yıldız, şöyle devam etti: "Rusya'nın birçok Avrupa ülkesiyle ve aynı zamanda Ukrayna, Romanya, Bulgaristan ve Türkiye ile doğalgaz akışı var ve biz de komple bütün enerji ihtiyacımızın yüzde 12,5'lik kısmını yani 8'de birini o hat üzerinden sağlıyoruz. O açıdan o hat üzerindeki herhangi bir kesintinin Türkiye'yi de etkileyeceğini söylemek lazım. Şu anda ben böyle bir şey beklemiyorum. Çünkü Rusya'nın Türkiye ile geliştirdiği çok farklı stratejik ilişkiler var." Özellikle Kırım'da yapılan referandumun bölgedeki siyasi istikrarı olumsuz yönde etkilediğine ve Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü bu manada sıkıntıya soktuğuna dikkati çeken Yıldız, "Bu açıdan biz elimizdeki bütün projelere devam edeceğiz. Özellikle yolumuza TANAP'la devam edeceğiz. Hem Türkiye'nin doğalgaz arz güvenliğiyle alakalı önemli bir kaynak hem de Avrupa Birliğine giden önemli bir güzergah olarak biz bu projenin takipçisi olacağız. Türkiye’nin ve Avrupa’nın enerji politika ve stratejilerinde özellikle kaynak güzergah çeşitlendirme esastır. Yani siz bir kaynağı bir ülkeden bulursunuz. Ama başka ülkelerden de benzer kaynağı farklı güzergahlardan da getirerek doğalgaz konusunda  yaşanabilecek sıkıntıları önlemek isterseniz. TANAP bu konuda önemli bir alternatif olacak" diye konuştu. TANAP'ın kapasitesinin 16 milyar metreküp doğalgazla başladığını belirten Yıldız, çok kısa bir sürede 31 milyar metreküpe ulaşmasını beklediğini vurguladı.  
TANAP’ın kamulaştırma kararının da onaylandığını ifade eden Yıldız, 21 güzergah üzerinde bulunan 21 şehirdeki alanlar kamulaştırılarak, hem oradaki insanlara yeni bir kaynak oluşturulacağını hem de istihdam açısından önemli kazanımlar olacağını kaydetti. Yıldız, bu açıdan da TANAP'ı çok ciddi bir hareket olarak gördüklerini ve Türkiye'ye kazandıracaklarını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...