Tgrt Haber
27 Şubat 2014 17:51

Yılmaz, 'GAP hiçbir zaman bitmeyecek'

Yılmaz, 'GAP bir kalkınma ise bir kalkınmanın markasıysa kalkınma dediğimiz süreç hiçbir zaman bitmez' dedi.

Yılmaz, 'GAP hiçbir zaman bitmeyecek'
bakan yılmaz'dan gap açıklaması, gap hiçbir zaman bitmeyecek, gapla ilgili açıklama,

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, "GAP hiçbir zaman bitmeyecek. GAP bir kalkınma ise bir kalkınmanın markasıysa kalkınma dediğimiz süreç hiçbir zaman bitmez"" dedi. Bakan Yılmaz, Şanlıurfa'da bir otelde gerçekleştirilen GAP Yatırımlarını İzleme ve Değerlendirme Toplantısı'nda, bölgenin sosyal ve ekonomik kalkınmasını sağlamak amacıyla faaliyete geçirilen GAP'ta önemli aşamalara gelindiğini söyledi. GAP'ın Türkiye'nin bölgesel potansiyelini gerçekleştiren, oluşturduğu refahla ülke ekonomisine reel katkı sağlayan en önemli bölgesel gelişme programı olduğunu vurgulayan Yılmaz, projenin iddialı, perspektifi geniş ve ulaşılabilir hedeflere sahip olduğunu ifade etti.
Son 17 yılda GAP bölgesindeki yatırımlarının merkezi bütçe içindeki payının ortalama yüzde 7, son 5 yıldaki payının ise yüzde 12.8'e yükseldiğini aktaran Yılmaz, bölgedeki yatırımlara ayrılan kaynağın yaklaşık 5 milyar TL düzeyinde olduğunu kaydetti. GAP kapsamındaki yatırımlara 2013 yılı sonu itibariyle 54,5 milyar TL harcandığına işaret eden Yılmaz, bölge illerindeki ihracatın 2002 yılında 689 milyon dolar iken 2013'de 8,9 milyar dolara ulaştığının altını çizdi. Yılmaz, 2001-2002 öğretim yılı ile 2012-2013 öğretim yılı karşılaştırıldığında, okullaşma oranlarında da önemli mesafelerin alındığına dikkati çekerek, "Okul öncesi eğitimde yüzde 3'ten yüzde 44,1'e, ilköğretimde yüzde 94'ten yüzde 98,5'e, orta öğretimde ise yüzde 27,3'ten yüzde 53,2'e yükseldi" diye konuştu.
Eğitim ve sağlık göstergelerinin bölgede iyileştiğini anlatan Yılmaz, sosyal göstergeler konusunda da uygulama illerinde ciddi ölçekte başarılar elde edildiğini vurguladı. Enerji alanında da GAP ile büyük baraj ve hidroelektrik santrallerinin faaliyete geçirildiğini hatırlatan Yılmaz, "GAP enerji yatırımlarında yüzde 74 düzeyinde olan fiziki gerçekleşme, yüzde 67'si tamamlanmış olan Ilısu Barajı'nın bitirilmesiyle yüzde 90'a, Cizre Barajı'nın yapılmasıyla da yüzde 93'e yükselecektir"  diye konuştu. Bakan Yılmaz, GAP kalkınma sürecini sürdürülebilir kılmak için 2014-2018 yıllarını kapsayacak GAP Eylem Planı 2'yi uygulamaya koyma aşamasında oldukların söyledi.
Yeni bir GAP kalkınması anlayışıyla eylem planı hazırladıklarını dile getiren Yılmaz, şöyle devam etti: "Sadece bu bölge için değil, diğer bölgeler için de aynı hazırlıkları sürdürüyoruz. Katılımcılardan, kalkınma ajanslarından tüm paydaşlardan görüşler aldık. Bölgesel toplantılarımıza katılarak istişareler yaptık. Uzunca bir süredir çalışıyoruz. İnşallah önümüzdeki dönemde yeni eylem planlarıyla yolumuza devam edeceğiz. Bazen 'GAP ne zaman bitecek' diyenler oluyor. GAP hiçbir zaman bitmeyecek. GAP bir kalkınma ise bir kalkınmanın markasıysa kalkınma dediğimiz süreç hiçbir zaman bitmez. Bir süreci bitirirsiniz, yeni bir süreç başlar. Bitirdiğimiz her günle yeni bir günün başlaması gibi her başarının yeni bir başarı çıtası getirmesi gibi. GAP'ta sağladığımız ilerlemelerle ikinci dönemde çok daha ileri hedeflere birlikte yürüyeceğiz."
GAP Eylem Planı 2'nin bazı hedeflerini de açıklayan Yılmaz, başta üretim ve ihracat kapasitesini artırmak üzere KOBİ'lere yönelik mali destek programlarının uygulanması ve yeni mali desteklerin geliştirilmesinin planlandığını kaydetti. Yılmaz, yeni planla KOSGEB Destek Programları kapsamında bölgedeki 5 bin işletmeye 60 milyon, Bölgesel Girişim Sermayesi Fonu ile de 550 işletmeye sağlanacak kefalet ile 195 milyon TL desteğin verilmesinin hedeflendiğini sözlerine ekledi. GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil ile çok sayıda üst düzey proje yöneticisinin katıldığı toplantı, Yılmaz'ın konuşmasının ardından basına kapalı olarak devam etti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...