Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Nisan 2022 15:48 - Güncelleme : 30 Nisan 2022 15:51

Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruç tutmanın fazileti ve önemi nedir?

Müslümanlar için oldukça önemli olan Ramazan ayında oruçlar tutuldu ibadetler edildi. On bir ayın sultanı olan Ramazan ayının bitmesine ise sayılı günler kaldı. Ramazan ayı boyunca oruç tutanlar ya da oruç tutmayıp en azından arefe günü oruç tutmak isteyenler tarafından "Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruç tutmanın fazileti ve önemi nedir?" soruları merak ediliyor. İşte mübarek günlerden olan arefe günü için merak edilenler…

Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruç tutmanın fazileti ve önemi nedir?

Ramazan ayının bitmesine az bir zaman kalmışken "Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruç tutmanın fazileti ve önemi nedir?" soruları gündeme geldi. Ramazan ayında oruç tutan vatandaşlar arefe gününde oruç tutup tutmayacağını araştırırken hiç oruç tutamayanlar ise en azından arefe günü oruç ibadetini yerine getirmek istiyor. İşte Ramazan Bayramın müjdecisi olan arefe günü oruç tutmanın faziletleri

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTULUR MU?

Arefe günü, Ramazan Bayramından bir gün öncesidir. Arefe günü Ramazan Bayramın müjdecisi olarak nitelendirilir. Ramazan Bayramı arefesinde oruç tutmak farzdır. Ramazan ayının tamamlanması için son gün olan arefe günü de oruç tutulmalıdır. Arefe, bayramın müjdecisi olarak biliniyor. Peygamberimiz, “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır.” (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) buyurmuşlardır.

AREFE NE ZAMAN?

Ramazan Bayramı arefe günü bu yıl 1 Mayıs 2022 Pazar gününe denk geliyor.

ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan Ramazan ayında oruç tutmak fazl olan ibadetler arasında yer alır. Oruç tutmak kişinin cennet kapısını açtırır ve cehennem kapılarını kapattırır. Bu sebeple her sağlıklı bireyin vücudun sadakası olarak oruç tutması önemlidir.

Oruç tutmanın kıymet-i harbiyesi Allah katında fazlaca büyüktür. Yüce Allah oruç ile ilgili oruç benim rızam için yapılan bir ibadettir ve onun faziletini sevabını ben veririm demiştir.

Arefe günü Ramazan ve Kurban bayramlarının ortak dini günleri arasında yer alıyor. Kurban Bayramı'nın arefe gününde oruç tutup tutmama konusu tartışılırken, Ramazan ayının son günü, Ramazan Bayramı'ndan bir önceki gün olan arefe gününde oruç tutmak gereklilikler arasında yer almaktadır.

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Arefe günü oruç tutmak, nafile oruçlar kapsamına girer ve 1 günlük nafile oruç olarak kabul edilir. Arefe günü tutulan orucun iki yıllık denebilecek kadar bir sevap kazandıracağına dair de hadis bulunmaktadır.

Arefe günü oruç tutmayla ilgili olan hadiste "Arefe günü oruç tutmak, geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur." buyurulmuştur.

Arefe günü oruç tutulur mu? Arefe günü oruç tutmanın fazileti ve önemi nedir?

Arefe günü tutulan orucun iki yıllık denebilecek bir sevaba vesile olacağına dair sahih hadis vardır. Bu hadis şöyledir:

Arefe, Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nın bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246)

Resulullah(sav): "Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür." diyerek, Allah Teâlâ'nm kıymet verdiği günü hürmet ederek bilinçli bir şekilde yaşamaya gayret etmemizi istemiştir. Hürmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, görebilmekle başlar. Arefe gününü günahlara girmeden oruçla, duayla, istiğfarla geçirmek kullarını arefe gününde bağışlayacağını müjdeleyen Allah Teâlâ'ya hürmetin ve şükrün bir ifadesidir. (Deylemi)

AREFE GÜNÜ YAPILMASI GERKENLER NELERDİR?

  • Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
  • Arefe günü oruç tutulmalıdır.
  • Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.
  • Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.
  • Arefe günü 1000 âdet İhlas-ı şerif okunması iyi olur.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...