Tgrt Haber
28 Nisan 2022 23:25 - Güncelleme : 28 Nisan 2022 23:36

Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler nelerdir?

Ramazan ayının bitmesine sayılı günler kaldı. Ramazan Bayramının habercisi arefe günü ise 1 Mayısa denk geliyor. Son orucun tutulacağı arefe gününde Ramazan ayına veda edilecek. Arefe günü sonrasında ise Ramazan Bayramı kutlanacak. Arefe gününde yapılacak ibadetlerin neler olduğu ise Müslümanlar tarafından merak ediliyor. Peki Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir? Arafe gününde hangi dualar okunur? Peygamberimizin arefe günü okuduğu dualar neler? Ramazan Bayramı arefesinde okunacak zikir ve tesbihler neler? İşte detaylar...

Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler nelerdir?

Ramazan ayı, İslam alemi için oldukça önemli bir yere sahip olup bu ayda ibadetler yerine getirilmeye çalışıldı. On bir ayın sultanı Ramazan, Müslümanlar tarafından oruç ve çeşitli ibadetlerle idrak edilirken, arefe gününde neler yapılması gerektiği merak ediliyor. Arefe gününde yapılan ibadetler çok kıymetlidir. Ramazan ayını uğurlamak için bugünde hakkıyla ibadet etmek isteyen Müslümanlar "Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler nelerdir?" sorusunun cevabını arıyor. İşte arefe günü yapılması gerekenler

AREFE GÜNÜ NE ZAMAN 2022?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan takvime göre Ramazan Bayramı 2 Nisan'da başlayacak. Arefe günü ise 1 Mayıs gününe denk geliyor. Ramazan Bayramı’nın ilk günü 2 Mayıs, son günü ise 4 Mayıs olacak.

AREFE GÜNÜ YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Arefe günü yapılacak ibadetler ise şu şekildedir;

Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler nelerdir?

  • Arefe gününün sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilmeye başlanmalıdır.
  • Arefe günü oruç tutulmalıdır.
  • Arefe gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.
  • Arefe günü çok dua ve istiğfar edilmelidir.
  • Arefe günü 1000 âdet İhlas-ı şerif okunması iyi olur.

AREFE GÜNÜ HANGİ DUALAR EDİLİR?

Peygamber Efendimiz, "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) diye buyurmuştur.

Bazı kaynaklarda, "Arefe günü besmele ile bin İhlas okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur" şeklinde buyurduğu da yazılır.

Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler nelerdir?

"Kim İhlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." buyurduğu da rivayet edilir.

Bu hadislerden hareketle, bu mübarek günde İhlas Suresi'ni bin defa okumak yapılacak en faydalı işlerden biridir.

Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir.

AREFE GÜNÜNDE PEYGAMBER EFENDİMİZİN OKUDUĞU DUA

Peygamber Efendimiz Arefe gününde bu duayı okurdu: Allâhümmec'al fî kalbî nûran ve fî basarî nûran ve fî sem'î nûran ve 'an yemînî nûran ve 'an yesârî nûran ve fevkî nûran ve tahtî nûran ve emâmî nûran ve halfî nûran vec'al lî nûran.Ve fî rivâyetin: 'Asabî ve lahmî ve demî ve şa'rî ve beşerî kâne yekûlü fî du'âihî (Yâ Rabb! Kalbimi nurlandır, gözümü nurlandır, kulağımı nurlandır, sağımı nurlandır, solumu nurlandır, üstümü nurlandır, altımı nurlandır, önümü nurlandır, arkamı nurlandır ve beni nûr eyle. (bir başka rivayette) benim damarlarımı nurlandır, etimi nurlandır, kanımı nurlandır, saçımı nurlandır, yüzümü nurlandır.)

AREFE GÜNÜ 1000 İHLAS OKUMANIN FAZİLETİ NEDİR?

İhlâs Suresini farklı sayılarda okumanın faziletlerine dair hadisler olduğu gibi, 1000 defa okumanın faziletiyle ilgili rivayetler şu şekildedir:

"Arefe günü Besmele ile bin İhlâs okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur." (Ebu-ş şeyh)

Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler nelerdir?

Bir hadis-i şerifte:

"Kim ihlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." buyrulmaktadır.

Hadis-i şeriflere göre; "İhlâs suresini okumak kul hakkı hariç diğer bütün günahların affına vesiledir." (Ebu-ş şeyh)

ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan Ramazan ayında oruç tutmak fazlardandır. Oruç tutmak kişinin cennet kapısını açtırır ve cehennem kapılarını kapattırır. Bu sebeple her sağlıklı bireyin vücudun sadakası olarak oruç tutması önemlidir.

Oruç tutmanın kıymet-i harbiyesi Allah katında fazlaca büyüktür. Yüce Allah oruç ile ilgili oruç benim rızam için yapılan bir ibadettir ve onun faziletini sevabını ben veririm demiştir.

Arefe günü Ramazan ve Kurban bayramlarının ortak dini günleri arasında yer alıyor. Kurban Bayramı'nın arefe gününde oruç tutup tutmama konusu tartışılırken, Ramazan ayının son günü, Ramazan Bayramı'ndan bir önceki gün olan arefe gününde oruç tutmak gereklilikler arasında yer almaktadır.

AREFE GÜNÜ ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ NEDİR?

Arefe günü oruç tutmak, nafile oruçlar kapsamına girer ve 1 günlük nafile oruç olarak kabul edilir. Arefe günü tutulan orucun iki yıllık denebilecek kadar bir sevap kazandıracağına dair de hadis bulunmaktadır. Arefe günü oruç tutmayla ilgili olan hadiste "Arefe günü oruç tutmak, geçmiş bir yılın ve gelecek bir yılın günahlarına kefâret olur." buyurulmuştur.

Arefe günü yapılacak ibadetler, dualar, tesbih ve zikirler nelerdir?

Arefe günü tutulan orucun iki yıllık denebilecek bir sevaba vesile olacağına dair sahih hadis vardır. Bu hadis şöyledir:

Arefe, Kurban Bayramı'ndan bir önceki gün, hicrî takvime göre Zilhicce ayının 9. günüdür. Başka güne arefe denmez. Ülkemizde Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı'nın bir önceki gününe de arefe denmiştir. Resulullah'ın (sav) bildirdiğine göre: "Günlerin en faziletlisi arefe günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arefe günü yapılan duadır. Benim ve benden önceki peygamberlerin söylediği en faziletli söz de: Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu. (Allah birdir, ondan başka ilah yoktur, O'nun ortağı da yoktur) sözüdür." (Muvatta, Hacc 246)

Resulullah(sav): "Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür." diyerek, Allah Teâlâ'nm kıymet verdiği günü hürmet ederek bilinçli bir şekilde yaşamaya gayret etmemizi istemiştir. Hürmet, verilen nimeti idrak etmekle ve verileni bilmekle, görebilmekle başlar. Arefe gününü günahlara girmeden oruçla, duayla, istiğfarla geçirmek kullarını arefe gününde bağışlayacağını müjdeleyen Allah Teâlâ'ya hürmetin ve şükrün bir ifadesidir. (Deylemi)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...