Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
27 Nisan 2022 09:56 - Güncelleme : 27 Nisan 2022 13:20

Kadir Gecesi ne zaman, bugün mü? 2022 Kadir Gecesi’nin tarihi ve önemi nedir?

Ramazan ayının ilk günlerini geride bırakırken Müslümanlar için önemli bir yere sahip olan Kadir Gecesi’nin ne zaman olduğu merak ediliyor. Ramazan ayında oruç tutmanın yanı sıra diğer ibadetlerini yerine getirmek isteyen Müslümanlar için Kadir Gecesi’nin önemi büyük. Kadir Gecesi’nde yapılacak duaların en çok kabul olanlardan olması hasebiyle bu özel günü iple çekenler hangi güne denk geldiğini araştırıyor. Peki Kadir Gecesi ne zaman? 2022 Kadir Gecesi Ramazan’ın kaçıncı gününe denk geliyor? Kadir Gecesi’nin önemi nedir? İşte 2022 Kadir Gecesi tarihi ve önemi…

Kadir Gecesi ne zaman, bugün mü? 2022 Kadir Gecesi’nin tarihi ve önemi nedir?

Kadir gecesi en hayırlı günlerin başında geliyor. Kur'an-ı Kerim'in Hazreti Muhammed'e indirilmeye başlandığı gün olarak özel bir yere sahiptir. Bu gece bütün günahların döküldüğü ve yapılan tüm duaların kabul olduğu mübarek günlerdendir. Böyle eşsiz bir gecede ibadet ve dua etmek isteyen İslam alemi kaçırmamak için hangi tarihte olduğunu araştırıyor. Peki, 2022 Kadir Gecesi ne zaman, hangi güne denk geliyor? Kadir Gecesi Ramazan ayının kaçıncı günü oluyor? Kadir Gecesi’nin önemi nedir?

KADİR GECESİ NE ZAMAN, BUGÜN MÜ?

Kadir Gecesi 27 Nisan akşamı, teravih namazının ardından başlar ve gecenin geç saatlerine kadar devam eder.

2022'de, 27 Nisan tarihinde idrak edilecek olan Kadir Gecesi, bazı kesimler tarafından kandil olarak tabir edilse de kandil günlerinden değildir.

Ramazan ayının 26. gecesini 27. gecesine bağlayan gece idrak edilecek olan mübarek Kadir Gecesi'nde namazlar kılınacak ve vatandaşlar camileri dolduracak.

Kadr sûresinde verilen bilgiler, Kur’an’ın ramazan ayında (el-Bakara 2/185) ve bütün hikmetli işlerin kararlaştırıldığı mübarek bir gecede (ed-Duhân 44/3-4) indirildiğine dair âyetlerle birlikte ele alındığında Kadir gecesinin ramazan ayı içinde bulunduğu sonucu ortaya çıkar.

Bu gecenin daha çok Ramazanın son on veya yedi günündeki tekli gecelerdearanması gerektiğine dair hadisler (Buhârî, “Fażlü leyleti’l-Ḳadr”, 2-3; Müslim, “Ṣıyâm”, 205-220) gecenin tesbitiyle ilgili bazı ipuçları vermektedir.

KADİR GECESİ'NDE NASIL İBADET EDİLİR?

Kuran–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kur',n ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Üzerinde namaz borcu olanlarin nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir.

Kadir Gecesi'ni; yatsı namazını camide kılmak, tövbe ve istiğfar etmek, salât ve selam getirmek, dua ve zikretmek, Kur'ân okumak, namaz kılmak, hayır ve hasenat yapmak suretiyle değerlendirebiliriz.

KADİR GECESİNDE OKUNMASI GEREKEN DUALAR

Kadir Gecesi'nde yapılacak en mühim ibâdetlerden biri duâdır. Nitekim Peygamber Efendimiz de bize aşağıdaki duayı yapmamızı tavsiye etmişlerdir.

Kadir Gecesi ne zaman, bugün mü? 2022 Kadir Gecesi’nin tarihi ve önemi nedir?

Hz. Ayşe şöyle dedi: "Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum.

"Allahümme inneke afuvvün tuhibbul afve fa'fu annî"

Anlamı: "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu.

(Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)

KADİR GECESİNİN ÖNEMİ NEDİR?

Kadir Gecesi; rahmet, mağfiret ve günahlardan arınma ayı olan on bir ayın sultanı Ramazan ayının kalbidir. Kadir Gecesi, Kuranı Kerimin Hz. Peygamber’e indirdiği gecedir.

Melekler ve Cebrail o gecede yeryüzüne indi. Yüce Allah o geceyi, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan hayırlı kılarak ona müstesna bir değer vermiştir. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenlik vaktidir.

Kur’an-i Kerim’in indirildiği gece olarak bilinen Kadir gecesinin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilmektedir. Müslümanlar bu geceyi ibadetle geçirmeye özen gösterir.

Kadir kelimesi sözlükte, “güç, şeref, hüküm, kıymet” anlamlarına gelmektedir. Kadir Gecesi terkibi ise dini literatürde “Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı gece” manasında kullanılmaktadır.

Zaman ve mekanlar, kendilerinde vuku bulan önemli hadiselerle değer kazanırlar. Kadir Gecesi’nin kıymeti ise Kur’an’dan gelmektedir. Çünkü Yüce Allah’ın insanlara son hitabı ve evrensel mesajı olan Kur’an bu gecede indirilmeye başlanmıştır. Bu gece; kız çocuklarının diri diri toprağa gömüldüğü, taştan, tahtadan ve helvadan yapılmış putların ilah kabul edildiği, zulümatın kol gezdiği ve cahiliye karanlığının çöktüğü diyarların İslam nuruyla tanışmaya, Kur’an’la aydınlanmaya ve Hz. Muhammed’in (s.a.s.) risaletiyle şereflenmeye başladığı gecedir.

Kadir Gecesi ne zaman, bugün mü? 2022 Kadir Gecesi’nin tarihi ve önemi nedir?

Yenilenme ve diriliş vesilesi olan Ramazan ayında saklı bulunan Kadir Gecesi, insanlığın sonsuz saadetine vesile olacak fırsatlarla gelmektedir.  Yüce Allah, Kur’an’da Kadir Gecesi’nin bin aydan hayırlı olduğunu bildirmektedir.

Peygamber Efendimiz, “…Bu ayda öyle bir gece vardır ki bin aydan daha hayırlıdır. Bu gecenin hayrından mahrum kalan, bin ayın hayrından mahrum kalmış gibidir.” (Nesâî, Sıyâm, 5.) buyurarak Kadir Gecesi’nin önemine vurgu yapmaktadır.

Bin ay yaklaşık seksen yıl, seksen yıl ise bir ömürdür. Bunun için Kadir Gecesi’nde yapılan ibadet ve taatler seksen yıllık bir ömür boyunca yapılanlara bedeldir. Her ne kadar bazı âlimlere göre bu ifadeler kesretten kinaye olsa da bir yönüyle Allah’ın rahmetinin ve lütfunun da bir tecellisi, müminler için geri çevrilmeyecek bir kapı niteliğindedir.

Bir hadis-i şerifte geçmiş ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanmalarına karşılık Müslümanlara da Kadir Gecesi’nin verildiği belirtilmiştir. (Malik, İ’tikaf, 6. Ayrıca geniş bilgi için bkz. Mustafa Uzun, “Kadir Gecesi”, DİA, XXIV, 124-125.) Bu hususiyet başka hiçbir geceye verilmemiştir.

Kur’an’da dile getirilen ilahi müjdeler, başta Hz. Cebrail olmak üzere meleklerin fecre kadar yeryüzünde dualara, zikirlere ve tilavetlere ortak olmalarıyla taçlandırılmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...