Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Ocak 2022 10:36

2 doz Sinovac ile bir doz BionTech, Omicron'a karşı yeterince korumuyor

Tüm dünyada hızla yayılan koronavirüsün Omicron varyantına karşı aşıların koruyuculuğuyla ilgili yapılan bir araştırmadan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Çin aşısı olarak bilinen Sinovac'ın 2 dozunun üstüne yapılan bir doz Biontech aşısının yeni mutasyona karşı yeterince koruyucu olmadığı belirtildi.

2 doz Sinovac ile bir doz BionTech, Omicron'a karşı yeterince korumuyor
omicron,sinovac,koronavirüs,biontech,aşı

Kovid-19'un hızla yayılan son varyantı Omicron'a karşı aşıların ne kadar etkili olduğu hakkındaki araştırmalara bir yenisi daha eklendi. Türkiye'de de uygulanan Sinovac aşısı yaptıranları yakından ilgilendiren araştırmaya göre; 2 doz Sinovac'ın üzerine yapılan bir doz Biontech aşısının Omicron varyantına karşı yeterince koruyucu olmadığı belirtildi.

OMICRON'A KARŞI BAĞIŞIKLIK TEPKİSİ DÜŞÜK

ABD'deki Yale Üniversitesi, Dominik Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı ve birkaç kurumun daha ortaklaşa yürüttüğü araştırmadan, aşıların Kovid-19'un yeni varyantı Omicron'a karşı etkinlik oranıyla ilgili dikkat çeken sonuçlar çıktı. Çinli Sinovac firmasının geliştirdiği 2 doz CoronaVac aşısından sonra bir doz Pfizer-Biontech hatırlatma aşısının, Omicron'a karşı daha düşük bağışıklık tepkisine yol açtığı tespit edildi.

ANTİKOR SEVİYESİ 2 DOZ MRNA İLE BENZER SEVİYEDE

Dominik Cumhuriyeti'nde 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ve henüz bağımsız kurumlar tarafından denetlenmeyen araştırmada, 2 doz Sinovac ve bir doz Biontech aşısının antikor seviyesiyle 2 doz mRNA aşısının ürettiği antikor seviyesinin benzer oranda olduğu bildirildi.

2 TAKVİYE DOZA DAHA İHTİYAÇ OLABİLİR

Omicron'a karşı oluşan antikor oranının, Kovid-19'un ilk haline göre 6,3 kat, Delta varyantına göre ise 2,7 kat daha düşük çıktı. Araştırma ekibinde yer alan bilim insanı Akiko Iwasaki, Sinovac aşısı yaptıran kişilerin Omicron varyantıa karşı korunmak için 2 takviye doza daha ihtiyacı olabileceğini savundu. 

 

Hong Kong'da geçen hafta yapılan bir araştırmada ise, 2 doz Sinovac aşısının bile Omicron'a karşı yeterli olmadığı, mutlaka Biontech aşısının gerekli olduğu belirtildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...