Tgrt Haber
01 Temmuz 2021 15:01

3. doz aşı ne zaman yapılacak? 3. doz hangi aşıyla yapılacak?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3. doz aşının uygulanmasına karar verildiğini duyurdu. Bu gelişmenin üzerine vatandaşlar 3. doz aşı ile ilgili detayları araştırmaya başladı. Peki, 3. doz aşı ne zaman? 3. doz aşı tercihi nasıl yapılacak? 3. doz aşı zorunlu olacak mı?

3. doz aşı ne zaman yapılacak? 3. doz hangi aşıyla yapılacak?
3. doz aşı,,koronavirüs aşısı,,Fahrettin Koca,,3. doz ne zaman,

Koronavirüsle mücadele kapsamında değerlendirmelerin yapıldığı ve tavsiye kararlarının alındığı Bilim Kurulu toplantısı 30 Haziran’da yapıldı. Söz konusu toplantının ardından Bakan Koca, kameraların karşısına geçerek toplantı kararları ile ilgili açıklamalarda bulundu. İki doz aşı arasındaki sürenin 6 haftadan 4 haftaya çekildiğini belirten Bakan Koca, Ayrıca üçüncü doz aşılamanın yapılacağını da duyurdu.

3. DOZ AŞI NE ZAMAN, KİMLERE YAPILACAK?

30 Haziran’da toplanan Bilim Kurulu 3. Dozun gerekliliği konusunda değerlendirmelerde bulundu. Buna göre 50 yaşından büyük vatandaşların ve sağlık çalışanların hangi aşı ile olursa olsun 3. Dozu olmalarının faydalı olacağına karar verildi. 2 doz aşı olmuş 50 yaş ve üzeri vatandaşların ve sağlık çalışanların 1 Temmuz’dan itibaren istedikleri aşı ile 3. doz aşılarını olmak üzere randevu alabilecekleri açıklandı.

3. DOZ HANGİ AŞIYLA YAPILACAK?

3. doz aşının hangi aşı türüyle olduğunun herhangi bir kısıtlaması ya da önceliği bulunmuyor. Vatandaşların ve sağlık çalışanların ilk iki dozda hangi aşıyı yaptırmış olurlarsa olsunlar 3. doz olarak istedikleri aşıyı olabilir. Vatandaşlar 182, MHRS ve e-Nabız sistemi üzerinden randevu oluşturarak istedikleri aşıyı tercih edip 3. doz aşılarını olabilirler.

3. doz aşı ne zaman yapılacak? 3. doz hangi aşıyla yapılacak?3. DOZ AŞI ZORUNLU MU?

Üçüncü doz aşının gerekli olup olmadığı merak ediliyor. Uzmanlar, özellikle Sinovac aşısının 50 yaş üzerinde oluşturduğu antikor seviyesinin düşük kaldığını ifade ediyor. Bu kişilere üçüncü doz yapılmasını öneren uzmanlar, ancak BioNTech aşısı olan kişilere ise üçüncü doz yapılmasının gerekli olmadığı belirtiyor. Dolayısıyla aşının ikinci dozdan 10 gün sonra yüzde 95.4 koruma sağlaması olarak görülüyor.

KORONAVİRÜSE YAKALANANLAR NE ZAMAN AŞI OLABİLİR?

Koronavirüse yakalanan kişilerin salgının üzerinden 6 ay geçtikten sonra aşı hakkı tanımlanıyordu. Bilim Kurulu’ndan çıkan kararla bu süre 3 aya indirildi. Koronavirüs geçirmiş olan vatandaşlar, hatırlatma dozu olarak aşıyı hastalığın üzerinden 3 ay geçtikten sonra olabilecekler. Bu durum mevcut antikor seviyesini ve koruyuculuğu önemli ölçüde artıracağı değerlendirildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...