Tgrt Haber
07 Aralık 2021 09:47

Grip, kızamık, hepatit, Covid-19... Aşılarda iğne tarih oluyor, kendi kendine aşı dönemi başlıyor

ABD'de, iğne ihtiyacını ortadan kaldıran 3D baskılı aşı yaması geliştiren bilim insanları yeni teknoloji sayesinde grip, kızamık, hepatit ve hatta Kovid-19 için mikro iğneli aşı yamaları oluşturulabileceğini kaydetti.

Grip, kızamık, hepatit, Covid-19... Aşılarda iğne tarih oluyor, kendi kendine aşı dönemi başlıyor
aşı,,covid 19,,sağlık,,3d aşı yaması,,teknoloji,

ABD’de Kuzey Carolina ve Stanford üniversitelerinden bilim insanları iğne gereksinimini ortadan kaldırmak için ortak bir çalışma yaptı. Başarılı olan çalışma sonucunda bilim insanları 3D baskılı aşı yaması geliştirdi.

KENDİ KENDİNİZE AŞI YAPABİLECEKSİNİZ

İki üniversite bilim insanlarının ortak çalışmasıyla elde edilen 3D baskılı aşı yaması ile ilgili açıklama yapan Kuzey Carolina Üniversitesi aşı yamasının özel depolama gereksinimini ortadan kaldıracağını ve insanların kendi başına uygulayabileceği kolaylıkta olduğunu belirtti. Teknolojiyi geliştirmelerindeki amaç ile ilgili konuşan Stanford Üniversitesi profesörü Joseph M. DeSimone, “Daha düşük dozlarda, acısız ve kaygısız bir şekilde aşıların daha hızlı küresel gelişimi için temel oluşturmayı amaçlıyoruz." dedi.

Kuzey Carolina Üniversitesinde immünoloji ve mikrobiyoloji bölümünde araştırmacı olan Shaomin Tian, "Yaklaşımımız, performans ve maliyet açısından en iyi mikro iğneleri yapmak için bize çok sayıda tasarım serbestliği sağlıyor ve mikro iğneleri doğrudan 3D yazdırmamıza izin veriyor." diye konuştu.

3D AŞI YAMASININ ÖZELLİKLERİ

Yara bandına benzeyen ince bir yamanın üzerine 3D tekniğiyle yazdırılabilen aşının derinin altına yama üzerindeki mikro iğneler sayesinde iletilebildiği, ayrıca bir şırınga ve iğneye ihtiyaç duyulmadığı bilgisi paylaşıldı.

KOVİD-19 İÇİN MİKRO İĞNELİ AŞI

Ayrıca, bilim insanları geleneksel iğneyle enjekte edilen aşıya göre 3D tekniğiyle uygulanan aşının daha fazla koruma sağlayabildiğini belirtti. Bilim insanları yeni teknoloji sayesinde grip, kızamık, hepatit ve hatta Kovid-19 için mikro iğneli aşı yamaları oluşturulabileceğini kaydetti.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...