Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
22 Ağustos 2022 17:14 - Güncelleme : 22 Ağustos 2022 17:47

Maymun çiçeği yüzeylerden bulaşıyor mu? ABD'de en yetkili kurum açıkladı

Dünyayı kasıp kavuran maymun çiçeği virüsüyle ilgili yeni bilgiler ortaya çıkıyor. Yapılan araştırmalara göre virüsle temas eden kişilerin dokunduğu yerlerde virüs sanıldığından uzun bir süre yaşıyor. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Virüs pürüzlü yüzeylerde de pürüzsüz yüzeylerde de tespit edildi.
Maymun çiçeği,Maymun çiçeği belirtileri
Virüs pürüzlü yüzeylerde de pürüzsüz yüzeylerde de tespit edildi.

Afrika’dan çıkan ve tüm dünyaya yayılan maymun çiçeği virüsü ile ilgili yeni bilgiler açığa çıkıyor. Kişiden kişiye daha çok temas yoluyla bulaşan virüsün yüzeylerden bulaşıp bulaşmayacağı merak konusuydu. ABD'nin en yetkili sağlık kuruluşu Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) tarafından yayımlanan bir raporda, testi pozitif çıkan iki kişinin yaşadığı evlerin kapsamlı bir şekilde temizlenmesine rağmen yüzeylerde virüs taşıdığı tespit edildii kaydedildi. Uzun bir süre yüzeylerde yaşadığı belirtilen virüsün hastalığa neden olup olmayacağı halen net değil. 

UZUN SÜRE YÜZEYLERDE KALIYOR

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre virüs yüzeylere bulaşıyor ve bu durum endişe veriyor. Özellikle virüs evlerdeki gözenekli yüzeylerde, sıvıyı emebilen kumaş benzeri yüzeylerde daha kolay gizlenebiliyor. Ancak kupa ve bardak gibi gözeneksiz maddelerden alınan 25 numuneden 17'sinde virüs izleri bulundu. Virüsün canlı olmaması yüzeylerle etkileşime giren diğer kişilerin virüse yakalanma tehlikesi olmadığı anlamına geliyor. Araştırmacılar raporda, "Maymun çiçeği virüsü DNA'sı, ev ortamında bir miktar kontaminasyon meydana geldiğini gösteren örneklenen birçok nesne ve yüzeyden tespit edildi. Yaşayan virüsün tespit edilememesi, virüsün yaşayabilirliğinin zaman içinde kimyasal veya çevresel inaktivasyon yoluyla bozulmuş olabileceğini düşündürmektedir” ifade edildi. 

CDC, maymun çiçeğinin nesneler yoluyla tam olarak nasıl yayıldığını ortaya koyamasa da ABD’de virüs kontrolden çıkmaya başladı. ABD’de şu ana kadar 14.115 onaylanmış maymun çiçeği vakası kaydedildi. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELER?

Maymun çiçeği hastalığı  ateş, halsizlik, yaygın kas ağrısı, deri döküntüleri ve büyümüş lenf bezleri ile kendini ortaya çıkarıyor. Virüs çiçek hastalığı virüsüyle aynı aileden gelen bir DNA virüsü olarak tanımlanıyor. Maymun çiçeği ile suçiçeği virüsünün döküntüleri birbirine benzer ancak vücuttaki yerleşimleri, hastalığın seyri birbirinden farklıdır. Çiçek virüsü aşı sayesinde yıllardır görülmüyor. Maymun çiçeği virüsünde lenf bezlerinin şişmesi bu hastalığı diğerlerinden ayırıyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ KULUÇKA DÖNEMİ 

Kuluçka dönemi, yani bulaştıktan sonra belirtilerin görülmeye başlama süresi 7-14 gün. Döküntü ise ateşin başlamasından 1-3 gün sonra başlıyor. Döküntüler gövdeden çok yüzde, kollarda ve bacaklarda görülüyor.  Lezyonlar, düz bir kızarıklık şeklinde başlayıp (makül), deriden kabarık hale geliyor. Bu süreç, genellikle 2-4 hafta sürer ve kendiliğinden iyileşir.

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...