Tgrt Haber
29 Haziran 2021 09:53

Hayvan denemeleri olumlu sonuç verdi: Ağızda eriyen aşı geliyor

Kanada’daki McMaster Üniversitesinden bilim insanları aşı ve ilaçların ağız içine yapıştırıldıklarında eriyen bantlarla vücuda alınmasını sağlayacak yeni bir çalışma gerçekleştiriyor. Araştırma tamamlandığınındı bazı ilaç ve aşıların ağızda eriyen bantlarla alınması hayata geçmiş olacak.

Hayvan denemeleri olumlu sonuç verdi: Ağızda eriyen aşı geliyor
aşı bandı,koronavirüs aşısı,kanada,sağlık

Kanada’nın Hamilton kentindeki McMaster Üniversitesi ağızda eriyen koronavirüs aşısı üretmek için çalışma gerçekleştiriyor. CBC’de yer alan haberde, McMaster Üniversitesi Kimya ve Kimyasal Biyoloji Bölümünden Prof. Alex Adronov başkanlığındaki bilim ekibinin, bir biyoteknoloji firması ile aşıların ağızda eriyen ince şerit yoluyla alınması üzerinde çalıştığı kaydedildi.

Haberde görüşlerini açıklayan ve pek çok insanın iğne olmayı sevmediğini belirten Prof. Adronov, oral aşının bariz bir avantajı olduğunu söyledi. Prof. Adronov, aşı bileşenlerinin iğne yoluyla kola verilmesinden ziyade, ağızdan ve hızlı çözünebilir bir film ile verilmesini denemek istediklerini belirtti.

HAYVANLAR ÜZERİNDEKİ İLK DENEMELER BAŞARILI

Adronov, çalışmanın erken keşif aşamasında olduklarını ve protein yüklü şeritler üretebileceklerini söyledi. Hayvanların iletilen model proteinlere karşı antikor geliştirebildiklerine dair olumlu sonuçlar aldıklarını ve ilk hayvan çalışmasını tamamladıklarını belirten Adronov, “Şimdi bu başak proteine ​​karşı bir bağışıklık tepkisi oluşturup oluşturamayacağımızı görmek için Kovid-19 başak proteinini bu şeritlere yerleştireceğimiz ikinci bir hayvan çalışması turu için çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Araştırmada yer alan Kanadalı biyoteknoloji firmasının CEO'su Mark Upsdell de çalışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Koronavirüsle mücadele hali hazırda kullanılan Moderna ve Pfizer Biontech gibi aşıların her zaman sıfırın altında 15 ila 80 santigrat derece arasındaki soğuk zincirde kalması gerektiğini hatırlatan Upsdell, bunun karmaşık bir dondurucu tedarik zincirine ve sıcaklık kontrollü nakliye yöntemlerine ihtiyaç olduğu anlamına geldiğini ifade etti. 

AŞILAR ZARFLA GÖNDERİLEBİLECEK

Bunun karmaşık bir dondurucu tedarik zincirine ve sıcaklık kontrollü nakliye yöntemlerine ihtiyaç olduğu anlamına geldiğini ifade eden

Araştırmadaki bilim ekibinin proteinleri 40 santigrat derecede stabilize edebildiğini belirten Mark Upsdell, şunları kaydetti: Bu da oyunun kurallarını değiştiriyor. Bu önemli bir atılım. Dünyadaki ülkelerin yüzde 60'ı veya daha fazlası sıcak kuşakta. Kuzey Amerika'da sahip olduğumuz lojistiğe sahip olmayan tüm bu ülkeleri düşününce, aşıların soğuk zincir gerekmeden bu şeritlerle taşınması daha da önemli hale geliyor. Bu aşıları, altyapısı olmayan ülkelere, daha düşük bir maliyetle, hatta bir zarfla bile göndermek mümkün olacak. Taşıma maliyetleri de çok ama çok düşecek.

Kanada Doğa Bilimleri ve Mühendislik Araştırma Konseyi (NSERC) ve Kanada Ulusal Araştırma Konseyinin (NRC) desteğiyle gerçekleştirilen araştırma tamamlandığında bazı ilaç ve aşıların ağızda eriyen bantlarla alınması hayata geçmiş olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...