Tgrt Haber
01 Temmuz 2022 15:47 - Güncelleme : 01 Temmuz 2022 15:56

Ağrı kesiciler tarihe mi gömülüyor? Bilim dünyasından heyecanlandıran buluş!

Bilim insanları ağrı kesicileri tarihe gömecek bir araştırmaya imza attı. Araştırmacılar, sinirleri soğutacak bir implant geliştirerek ağrı kesicilere bir alternatif sunmayı planlıyor. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: The Guardian
Ağrı kesiciler tarihe mi gömülüyor? Bilim dünyasından heyecanlandıran buluş!
Ağrı kesici

Ağrı kesiciler milyonlarca insanın yaşamında önemli bir yer tutuyor. Bilim insanları öyle bir buluş ortaya koydu ki ağrı kesicileri tarihe gömecek nitelikte. Araştırmacılar, sinirleri soğutarak ağrıyı dindirecek bir implant geliştirdi.  Vücutta çözünebilen bu cihaz, 'ağrı tedavisine yönelik bir mühendislik yaklaşımına' benziyor. Ağrı sinyallerini engellemek için sinirleri soğutabilen bu Implant, opioidler gibi Ağrı Kesici ilaçlara bir alternatif sunabileceğini söyleyen araştırmacılar tarafından üretildi.

ÇOK AĞRILI SÜREÇLERDE KULLANILACAK 

Cihazın arkasındaki ekip, implantın, ampütasyonlar (kol-bacak gibi uzuvların kesilerek alınması), sinir greftleri veya spinal dekompresyon ameliyatlarından sonra yaşananlar gibi akut ağrının yönetimi için fayda sağlayabileceğini söylüyor. Sinir grefti, vücudun başka bir bölgesinde bulunan ve temelde çok önemli görevi olmayan sinirlerin alınarak yaralanma bölgesinde sinir kaybı olan bölgeye taşınmasıdır.

"AĞRI MÜHENDİSLİĞİ"

Araştırmanın ortak yazarı, ABD, Illinois'deki Northwestern Üniversitesi'nden Prof. John Rogers, “Bunun, ağrı tedavisine yönelik bir mühendislik yaklaşımı için çok umut verici bir başlangıç noktası olduğu konusunda iyimseriz” dedi. Rogers konuyla ilgili olarak “Herhangi bir implante edilebilir cihazda olduğu gibi, düzenleme süreci yavaş olabilir ve tipik olarak yıllar boyunca çok daha kapsamlı hayvan modeli çalışmalarını içerir” dedi.

Rogers, "Bütün vücut süreçleri, metabolik kimyasal reaksiyonlara, iyonların hareketlerine ve [kan gibi] sıvıların akışlarına dayanır; bunların hepsi soğumanın bir sonucu olarak yavaşlar" dedi.

Implant Opioid ilaçların aksine bağımlılık yapmaması ve suda çözülür olmasıyla öne çıkıyor. Ayrıca vücuttan da atılabiliyor. 

Kaynak: The Guardian
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
GULSAH DOGAN 5 Temmuz 2022 17:17

EMEGİNİZE SAGLIK

Sonraki Haber Yükleniyor...