Tgrt Haber
01 Aralık 2021 11:51

AIDS/HIV nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? 1 Aralık Dünya AIDS Günü!

"AIDS nedir, belirtileri nedir? AIDS'ten nasıl korunulur, nasıl bulaşır?" soruları 1 Aralık Dünya AIDS günü sebebiyle gündemde. 35 milyondan fazla insanın ölümüne sebep olan AIDS, bulaşıcı bir hastalıktır ve tedavisi hala aranmaktadır. AIDS ile mücadelenin yolları, hastalığın belirtileri ve AIDS'e dair merak edilenler haberimizde...

AIDS/HIV nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? 1 Aralık Dünya AIDS Günü!
aids,1 aralık dünya aids günü,hiv,virüs,enfeksiyon

1 Aralık Dünya AIDS Günü, konu ile ilgili kamuoyunun bilgilendirilmesine ve konuya ilişkin hassasiyetin artırılmasına dikkat çeken bir gündür. Birleşmiş Milletler HIV/AIDS Ortak Programı, bu yılı “Küresel Dayanışma ve Ortak Sorumluluk” konusu üzerine konumlandırmıştır. Peki, AIDS nedir, nasıl bulaşır? AIDS'ten nasıl korunulur, tedavisi var mıdır? Haberimizde...

AIDS NEDİR, NASIL BULAŞIR?

AIDS, HIV virüsünün neden olduğu bir semptomdur. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişinin, enfeksiyonla karşılaşması durumunda AIDS kapabileceği söylenir ve böylece, vücutta semptomlar ve hastalıklar gelişir. AIDS kazanılmış bağışıklık yetersizliği sendromu anlamına gelmektedir, ayrıca ileri HIV enfeksiyonu veya geç evre HIV olarak adlandırılır. AIDS, bağışıklık sistemini yok eden gelişmiş HIV enfeksiyonu sonucunda ortaya çıkar. İlk defa 1980’li yıllarda tanımlanan HIV Enfeksiyonu için  toplum farkındalığını artırmak adına 1 Aralık Gününü Dünya AIDS günü olarak kabul edilmiştir.

AIDS NASIL BULAŞIR?

AIDS'in nasıl bulaştığı araştırılıyor. Korunmasız cinsel temas, ortak paylaşılan enjektörlerle damar içi madde kullanımı, gebelik sırasında ve doğum sırasında anneden bebeğe ve kan transfüzyonu yolu ile bulaşabilen bu hastalık, yetişkinlerin yanı sıra, tüm yaş gruplarında görülebilmektedir.

  • Aynı dezenfekte alanlarını ve ortak alanları kullanmak (duş, tuvalet vb.)
  • El sıkışmak, kucaklaşmak ve cilt temasında bulunmak

AIDS mikrobu dış ortamda yaşayamayan, dayanıksız bir virüstür, bu sebeple ortak yaşam alanlarında solunum yolu ile bulaşmaz.

AIDS/HIV nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? 1 Aralık Dünya AIDS Günü!

AIDS TEDAVİSİ VAR MIDIR?

1980'li yıllarda HIV başlayan bu virüse ve hastalığa çare bulunmaya çalışılsa da şu an için HIV’in net bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır fakat teşhis edilmesiyle birlikte, virüsün çoğalmasını kontrol altına alan ilaçlar mevcuttur. Hastalıkta öncelikli ve önemli olan ise, bu hastalıktan korunmaktan geçmektedir.

Cinsel ilişki sırasında doğru ve düzenli prezervatif kullanımı, şüpheli cinsel ilişkilere girmemek ve tek eşli bir cinsel hayat sürdürmek bu hastalığa karşı alınan tedbirlerdendir. Özel eşyalarınızın kullanımına bu konuda sınırlandırma getirmeniz ve şahsi eşyalarınızı ortak kullanmamanız da daha doğru olacaktır. 

TÜRKİYE'DEKİ AIDS VAKALARI

Sağlık Bakanlığı’nın sağladığı verilere göre, 01 Ocak - 31 Aralık 2020 tarihleri arasında 2076 HIV pozitif kişi ve 46 AIDS vakası olmak üzere toplam 2122 vaka, doğrulama testi pozitif olarak tespit edilmiştir. Bildirimi yapılan vakaların yüzde 84.63’ünün erkek, yüzde 15.36’sının ise kadın olduğu belirlenirken; çalışmada dikkat çeken bir diğer durum da, 25-29 yaş grubunun diğer yaş gruplarından daha önde olmasıdır. 
AIDS/HIV nedir, nasıl bulaşır, belirtileri nelerdir? 1 Aralık Dünya AIDS Günü!"AIDS ÖNLENEBİLİR BİR HASTALIKTIR, HIV POZİTİF BİREYLER EVLENEBİLİR"

Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Haluk Erdoğan, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Erdoğan:

 “AIDS önlenebilir bir hastalıktır. HIV virüsü korunmasız cinsel temasla, kan yolu ile ve anneden bebeğe bulaşabilmektedir ve cinsiyet, din, ırk, cinsel davranış ayırt etmeksizin herkese bulaşabilir” dedi. Hastalığa dair bilinen yanlışları da ifade etti ve açıklamalarına devam etti.

AIDS’in önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Dr. Haluk Erdoğan, AIDS veya HIV enfeksiyonu konusunda farkındalığı arttırmak amacıyla her yıl 1 Aralık tarihi Dünya AIDS günü olarak kabul edildiğini belirtirken; HIV’in yayılması ve AIDS artışına karşın toplum bilincinin yükseltilmesi amaçladıklarının altını çizdi. Toplumu bu konuda bilinçlendirmenin öneminden bahseden Prof. Dr. Erdoğan:

“AIDS önlenebilir bir hastalıktır. HIV virüsü korunmasız cinsel temasla, kan yolu ile ve anneden bebeğe bulaşabilmektedir ve cinsiyet, din, ırk, cinsel davranış ayırt etmeksizin herkese bulaşabilir. Tek eşlilik ve korunmalı cinsel ilişki bu virüsün bulaşını önler. Korunmasız cinsel ilişki ve davranış gösteren vatandaşların HIV açısından test edilmesi, koruyucu ve önleyici yaklaşımlar için farkındalıkların artırılması önemlidir. HIV enfeksiyonu olan kişiler günde tek doz alınan ilaçlarla normal hayatlarını sürdürebilirler. Erken ve uygun başlanan ilaçlarla tedavi edilen HIV enfeksiyonu AIDS evresine geçişi ve başkalarına bulaşı durdurulabilir. HIV pozitif bireyler evlenebilir, çocuk sahibi olabilir ve partnerleri ile sağlıklı bir cinsel hayat sürdürebilir. Bu doğrultuda doğru bilgi ve bilinçle davranarak önyargılı olmayalım. HIV enfeksiyonundan korunma, tanı ve tedavisi için hekiminizden yardım alabilirsiniz” diyerek konuya dikkat çekti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...