Tgrt Haber
28 Haziran 2022 17:50 - Güncelleme : 28 Haziran 2022 17:58

Sindirimi ve kemik sağlığını düzenleyen kansere karşı en etkili duvar: Altın süt

Zerdeçal en eski çağlardan beri bilinen en etkili baharatların başında geliyor. Sağlık açısından tam bir şifa kaynağı olan zerdeçal düzenli kullanımda inanılmaz gözle görülür etkiler bırakıyor. Altın süt olarak bilinen zerdeçallı süt ise bağışıklığı arttırmada en etkili yöntem olarak popülerliğini artırmış durumda. Zerdeçal, tarçın ve zencefil gibi baharatların sütle buluşmasıyla meydana gelen şifa kaynağı karışımın sağlık üzerindeki etkileri bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Peki altın sütün faydaları nelerdir? Altın süt nasıl yapılır? İşte hastalıklara elveda diyeceğiniz muhteşem karışım altın sütün faydaları ve tarifi…

Editör: Hacer Tonay / Kaynak: TGRT Haber
Sindirimi ve kemik sağlığını düzenleyen kansere karşı en etkili duvar: Altın süt
sağlık,zerdeçal,kanser

Sağlıklı bir yaşam için düzenli kullanılan baharatların ve besinlerin katkısı tahmin edilemeyecek kadar fazla. Doğanın insan sağlığına sunduğu faydaların birçoğunu içerisinde barındıran zerdeçal, baharatların içerisinde en değerli olanlarından birisidir. Zerdeçalın değerine değer katan karışım altın süt ise düzenli kullanımda hastalık önleyici olarak karşımıza çıkıyor. Bağışıklığı artırmada en etkili karışım olan altın süt, tam bir koruyucu etkendir. Peki bunca faydası bulunan altın süt nasıl yapılır? İşte altın sütün sağlığa 10 faydası ve yapılışı

ANA MALZEMELER ANTİOKSİDANLARLA YÜKLENMİŞTİR

  • Altın sütün ana bileşeni, Asya mutfağında popüler olan ve köriye sarı rengini veren sarı bir baharat olan zerdeçaldır.
  • Zerdeçalın aktif bileşeni olan kurkumin, güçlü antioksidan özelliklerinden dolayı yüzyıllardır Ayurveda tıbbında kullanılmaktadır.
  • Antioksidanlar, hücre hasarıyla savaşan ve vücudunuzu oksidatif stresten koruyan bileşiklerdir.
  • Hücrelerinizin çalışması için gereklidirler ve araştırmalar düzenli olarak antioksidanlar açısından zengin diyetlerin enfeksiyon ve hastalık riskinizi azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermektedir.
  • Altın süt tariflerinin çoğu, her ikisi de etkileyici antioksidan özelliklere sahip olan tarçın ve zencefil içerir.
  • Altın süt, hücreleri hasardan korumaya, hastalıklarla ve enfeksiyonlarla savaşmaya ve genel sağlığınıza katkıda bulunan antioksidanlar açısından zengindir.

 

ENFLAMASYONU VE EKLEM AĞRISINI AZALTMAYA YARDIMCI OLUR

Altın sütün içindeki maddeler güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

Kronik inflamasyonun kanser, metabolik sendrom, Alzheimer ve kalp hastalığı gibi kronik hastalıklarda önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir. Bu nedenle, anti-inflamatuar bileşikler açısından zengin diyetler, bu koşullara ilişkin riskinizi azaltabilir.

Sindirimi ve kemik sağlığını düzenleyen kansere karşı en etkili duvar: Altın süt

Araştırmalar, zerdeçaldaki aktif bileşen olan zencefil, tarçın ve kurkuminin güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu gösteriyor.

Çalışmalar, kurkuminin anti-inflamatuar etkilerinin, hiçbir yan etkisi olmayan bazı farmasötik ilaçlarla karşılaştırılabilir olduğunu bile öne sürüyor.

Bu anti-inflamatuar etkiler, osteoartrit ve romatoid artritten kaynaklanan eklem ağrısını azaltabilir.

Örneğin, romatoid artritli 45 kişide yapılan bir çalışma, günlük 500 miligram kurkuminin eklem ağrısını 50 gramdan fazla yaygın bir artrit ilacı veya kurkumin ve ilacın bir kombinasyonunu azalttığını buldu.

Benzer şekilde, osteoartritli 247 kişide yapılan 6 haftalık bir çalışmada, zencefil özü verilenler, plasebo verilenlere göre daha az ağrı yaşadı ve daha az ağrı kesici ilaç gerektirdi.

Altın sütün ana bileşenleri olan zerdeçal, zencefil ve tarçın, iltihabı ve eklem ağrısını azaltabilecek güçlü anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

 

HAFIZAYI VE BEYİN FONKSİYONUNU İYİLEŞTİRİR

Altın süt beyniniz için de iyi inanılmaz faydalıdır. Beyin gelişimi ve sağlığında oldukça etkili olan zerdeçal ve altın süt karışımı bilimsel çalışmalarda incelenmişti.  Çalışmalar, kurkuminin beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) düzeylerini artırabileceğini göstermektedir. BDNF, beyninizin yeni bağlantılar kurmasına yardımcı olan ve beyin hücrelerinin büyümesini destekleyen bir bileşiktir.

Düşük BDNF seviyeleri, Alzheimer hastalığı da dahil olmak üzere beyin bozukluklarıyla bağlantılı olabilir. Örneğin, Alzheimer'ın ayırt edici özelliklerinden biri, beyinde tau proteini adı verilen belirli bir proteinin birikmesidir. Test tüpü ve hayvan çalışmaları, tarçındaki bileşiklerin bu birikimi azaltmaya yardımcı olabileceğini düşündürmektedir.

Dahası, tarçın, Parkinson hastalığının semptomlarını azalttığı ve hayvan çalışmalarında beyin fonksiyonlarını iyileştirdiği görülüyor.

Zencefil ayrıca reaksiyon süresini ve hafızayı geliştirerek beyin fonksiyonlarını da artırabilir. Ayrıca, hayvan çalışmalarında zencefilin yaşa bağlı beyin fonksiyon kaybına karşı koruduğu görülüyor.

Bununla birlikte, bu bileşenlerin hafıza ve beyin fonksiyonu üzerindeki etkilerini tam olarak anlamak için daha fazla insan araştırmasına ihtiyaç vardır.

Özet Altın sütün içindeki bazı maddeler hafızanın korunmasına yardımcı olabilir ve Alzheimer ve Parkinson hastalığından kaynaklanan beyin fonksiyonlarındaki düşüşü azaltabilir.

ZERDEÇALDAKİ KURKUMİN RUH HALİNİ İYİLEŞTİRİYOR

Zerdeçalın - daha spesifik olarak aktif bileşiği kurkumin - ruh halini iyileştirebilir ve depresyon semptomlarını azaltabilir.

6 haftalık bir çalışmada, majör depresif bozukluğu olan 60 kişi ya kurkumin, bir antidepresan ya da bir kombinasyon aldı.

Sadece kurkumin verilenler, antidepresanlar verilenlere benzer iyileşmeler yaşarken, kombinasyon grubu en fazla faydayı fark etti.

Depresyon ayrıca düşük seviyelerde beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) ile bağlantılı olabilir. Kurkumin, BDNF düzeylerini artırıyor gibi göründüğünden, depresyon semptomlarını azaltma potansiyeline sahip olabilir.

Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkumin, depresyon semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

KALP HASTALIKLARINDAN KORUR

Kalp hastalığı, dünya çapında önde gelen ölüm nedenidir. İlginç bir şekilde, altın sütün temel bileşenleri olan tarçın, zencefil ve zerdeçal, daha düşük kalp hastalığı riski ile ilişkilendirilmiştir.

Örneğin, 10 çalışmanın gözden geçirilmesi, günde 120 mg tarçının toplam kolesterol, trigliserit ve "kötü" LDL seviyelerini düşürürken "iyi" HDL seviyelerini yükselttiği sonucuna varmıştır.

Başka bir çalışmada, tip 2 diyabetli 41 katılımcıya günde 2 gram zencefil tozu verildi. 12 haftalık çalışmanın sonunda, kalp hastalığı için ölçülen risk faktörleri %23-28 daha düşüktü.

Dahası, kurkumin, endotel işlevi olarak bilinen kan damarı astarlarınızın işlevini iyileştirebilir. Sağlıklı bir kalp için uygun endotel fonksiyonu önemlidir.

Bir çalışmada, kalp ameliyatı geçiren kişilere ameliyattan birkaç gün önce ve sonra 4 gram kurkumin veya plasebo verildi.

Kurkumin verilenlerin hastanede kaldıkları süre boyunca kalp krizi geçirme olasılıkları plasebo grubundaki kişilere göre %65 daha azdı.

Bu anti-inflamatuar ve antioksidan özellikler, kalp hastalığına karşı da koruma sağlayabilir. Bununla birlikte, çalışmalar küçük ve uzaktır ve güçlü sonuçlara varılmadan önce daha fazlasına ihtiyaç vardır.

Altın sütün ana bileşenleri olan zerdeçal, zencefil ve tarçın, kalp işlevine fayda sağlayabilecek ve kalp hastalığına karşı koruyucu olabilecek özelliklere sahiptir. Yine de bu etkileri doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

KAN ŞEKERİNİ DÜŞÜRMEDE YARDIMCIDIR

Altın sütün içindeki maddeler, özellikle zencefil ve tarçın, kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olabilir.

Örneğin, günde 1-6 gram tarçın, açlık kan şekerini %29'a kadar düşürebilir. Ayrıca tarçın, insülin direncini azaltabilir.

İnsüline dirençli hücreler kanınızdan daha az şeker alabilir, bu nedenle insülin direncini düşürmek genellikle kan şekeri seviyelerini düşürür.

Tarçın, yemekten sonra bağırsağınızda ne kadar glikoz emildiğini azaltıyor gibi görünüyor, bu da kan şekeri kontrolünü daha da iyileştirebilir.

Benzer şekilde, diyetinize düzenli olarak az miktarda zencefil eklemek, açlık kan şekeri düzeylerini %12'ye kadar düşürmeye yardımcı olabilir.

Küçük bir günlük zencefil dozu, hemoglobin A1C seviyelerini %10'a kadar düşürebilir - bu, uzun vadeli kan şekeri kontrolünün bir göstergesidir.

Bununla birlikte, kanıtlar yalnızca birkaç çalışmaya dayanmaktadır ve bu gözlemleri doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Altın süt tariflerinin çoğunun bal veya akçaağaç şurubu ile tatlandırıldığını belirtmekte fayda var. Kan şekerini düşürme faydaları, varsa, muhtemelen yalnızca şekersiz çeşitler içerken mevcuttur.

Altın sütün iki ana bileşeni olan tarçın ve zencefil, kan şekeri düzeylerini düşürebilir ve insülin duyarlılığını iyileştirebilir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

KANSER RİSKİNİZİ AZALTABİLİR

Kanser, kontrolsüz hücre büyümesi ile kendini gösteren bir hastalıktır.

Sindirimi ve kemik sağlığını düzenleyen kansere karşı en etkili duvar: Altın süt

Geleneksel tedavilere ek olarak, alternatif anti-kanser ilaçları giderek daha fazla aranmaktadır. İlginç bir şekilde, bazı araştırmalar altın sütte kullanılan baharatların bu konuda bazı faydalar sunabileceğini öne sürüyor.

Örneğin, bazı test tüpü çalışmaları, kanser önleyici özellikleri, çiğ zencefilde büyük miktarlarda bulunan bir madde olan 6-gingerole bağlamaktadır.

Benzer şekilde, laboratuar ve hayvan çalışmaları, tarçındaki bileşiklerin kanser hücrelerinin büyümesini azaltmaya yardımcı olabileceğini bildirmektedir.

Zerdeçaldaki aktif bileşen olan kurkumin ayrıca bir test tüpünde izole edilmiş kanser hücrelerini öldürebilir ve tümörlerde yeni kan damarlarının büyümesini engelleyerek yayılma yeteneklerini sınırlayabilir.

Bununla birlikte, insanlarda zencefil, tarçın ve kurkuminin kanserle savaşan faydalarına dair kanıtlar sınırlı kalıyor.

Dahası, çalışma sonuçları çelişkilidir ve bu faydaları elde etmek için her bir bileşenin ne kadarının tüketilmesi gerektiği açık değildir.

Özet Çalışmalar tarçın, zencefil ve zerdeçalın kansere karşı bir miktar koruma sağlayabileceğini göstermektedir.

Bununla birlikte, sonuçlar çelişkilidir ve ek araştırmalara ihtiyaç vardır.

ANTİBAKTERİYEL, ANTİVİRAL VE ANTİFUNGAL ÖZELLİKLERE SAHİPTİR

Hindistan'da altın süt genellikle soğuk algınlığına karşı evde çare olarak kullanılır. Aslında, sarı içecek, bağışıklığı artırıcı özellikleri nedeniyle lanse edilir.

Test tüpü çalışmaları, kurkuminin enfeksiyonları önlemeye ve bunlarla savaşmaya yardımcı olabilecek antibakteriyel, antiviral ve antifungal özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

Tüp bebek çalışmalarının sonuçları umut verici olsa da şu anda altın sütün insanlarda enfeksiyonları azalttığına dair bir kanıt yok.

Ayrıca taze zencefildeki bileşikler bazı bakterilerin büyümesini engelleyebilir. Zencefil özü, solunum yolu enfeksiyonlarının yaygın bir nedeni olan insan solunum sinsityal virüsü (HRSV) ile savaşabilir.

Benzer şekilde, laboratuar testi çalışmaları, tarçındaki aktif bileşik olan sinnamaldehitin bakteri üremesini engelleyebileceğini göstermektedir. Ayrıca mantarların neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olabilir.

Altın sütün içindeki maddeler ayrıca bağışıklık sisteminizi güçlendirebilecek güçlü antioksidan ve antienflamatuar özelliklere sahiptir.

Altın sütü yapmak için kullanılan bileşenler, vücudunuzu enfeksiyonlardan koruyabilecek antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir. Antioksidan ve antienflamatuar özellikleri, bağışıklık sisteminizi de güçlendirebilir.

ZENCEFİL VE ZERDEÇAL SİNDİRİMİ DÜZENLER

Dispepsi olarak da bilinen kronik hazımsızlık, midenizin üst kısmında ağrı ve rahatsızlık ile karakterizedir.

Gecikmiş mide boşalması potansiyel bir hazımsızlık nedenidir. Altın sütün içindeki bileşenlerden biri olan zencefil, hazımsızlık çeken kişilerde mide boşalmasını hızlandırarak bu durumun hafifletilmesine yardımcı olabilir.

Araştırma ayrıca, altın süt yapmak için kullanılan başka bir bileşen olan zerdeçalın hazımsızlık semptomlarını azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Zerdeçal, safra üretiminizi %62'ye kadar artırarak yağın sindirimini de iyileştirebilir.

Son olarak, araştırmalar, zerdeçalın, bağırsakta ülserlere neden olan inflamatuar bir sindirim bozukluğu olan ülseratif koliti olan kişilerde uygun sindirimin korunmasına ve alevlenmelerin önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

Altın sütün iki bileşeni olan zencefil ve zerdeçal hazımsızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Zerdeçal ayrıca ülseratif kolitli kişilerde semptomların hafifletilmesine yardımcı olabilir.

KALSİYUM VE D VİTAMİNİ DAHA GÜÇLÜ KEMİKLERE KATKIDA BULUNUR

Altın süt güçlü bir iskelete katkıda bulunabilir.

Hem inek hem de zenginleştirilmiş bitki sütleri genellikle kalsiyum ve D vitamini açısından zengindir - güçlü kemikler oluşturmak ve korumak için gerekli iki besin maddesi.

Diyetiniz kalsiyum açısından çok düşükse, vücudunuz kanınızdaki normal kalsiyum seviyelerini korumak için kemiklerinizden kalsiyumu atmaya başlar. Zamanla bu, kemikleri zayıf ve kırılgan hale getirerek osteopeni ve osteoporoz gibi kemik hastalıkları riskinizi artırır.

D vitamini, bağırsağınızın diyetinizden kalsiyumu emme yeteneğini geliştirerek daha güçlü kemiklere katkıda bulunur. Vücudunuzdaki düşük D vitamini seviyeleri, diyetiniz kalsiyum açısından zengin olsa bile zayıf ve kırılgan kemiklere yol açabilir.

İnek sütü doğal olarak kalsiyum içermesine ve genellikle D vitamini ile zenginleştirilmesine rağmen, tüm bitki sütleri bu iki besin maddesi açısından zengin değildir.

Altın sütünüzü bitki bazlı bir süt kullanarak yapmayı tercih ediyorsanız, daha fazla kemik güçlendirici fayda için hem kalsiyum hem de D vitamini ile zenginleştirilmiş olanı seçin.

Altın süt, kullandığınız süte bağlı olarak kalsiyum ve D vitamini açısından zengin olabilir. Bu besinlerin her ikisi de güçlü bir iskelete katkıda bulunur ve osteopeni ve osteoporoz gibi kemik hastalıkları riskinizi azaltır.

ALTIN SÜT NASIL YAPILIR?

Altın sütü evde yapmak kolaydır. Tek bir porsiyon altın süt veya yaklaşık bir bardak için bu tarifi uygulamanız yeterlidir:

İçindekiler:

  • 1/2 su bardağı (120ml) seçtiğiniz şekersiz süt
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 küçük parça rendelenmiş taze zencefil veya 1/2 çay kaşığı zencefil tozu
  • 1/2 çay kaşığı tarçın tozu
  • 1 tutam öğütülmüş karabiber
  • 1 tatlı kaşığı bal veya akçaağaç şurubu (isteğe bağlı)

 

YAPILIŞI:

Altın sütü yapmak için, tüm malzemeleri küçük bir tencerede veya tencerede karıştırın ve kaynatın. Isıyı azaltın ve yaklaşık 10 dakika veya kokulu ve lezzetli olana kadar pişirin. İçeceği ince bir süzgeçten geçirerek fincanlara süzün ve üzerine bir tutam tarçın serpin.

Altın süt de önceden hazırlanıp buzdolabında beş güne kadar saklanabilir. Sadece içmeden önce tekrar ısıtın.

Altın sütü yukarıdaki tarifi takip ederek evde yapmak kolaydır. Lezzetli ve sağlıklı bir içecek için malzemeleri bir tencerede veya tencerede karıştırın ve ısıtın.

NOT:

Altın süt, daha sağlıklı bir beyin ve kalpten daha güçlü kemiklere, gelişmiş sindirime ve daha düşük hastalık riskine kadar bir dizi sağlık yararı sağlayabilen antioksidanlarla dolu lezzetli bir içecektir.

Sağlığa en fazla faydayı sağlamak için hem kalsiyum hem de D vitamini içeren bir süt kullanın ve içeceğinize ekleyeceğiniz bal veya şurup miktarını sınırlayın.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...