Tgrt Haber
16 Temmuz 2021 15:19

Araba kullanma tarzından Alzheimer'ı teşhis ettiler

Bilim insanları araba kullanma tarzından Alzheimer'ın erken teşhis edilebileceğini ortaya çıkardı. ABD'de yapılan araştırmada 65 yaş üzeri 139 kişinin GPS ile takip edildi. Hasta olan ve olmayan arasında farklar olduğunu belirlendi.

Araba kullanma tarzından Alzheimer'ı teşhis ettiler
alzheimer,

Pahalı testler veya tıbbi prosedürler gerektirmeden Alzheimer başlangıcını teşhis etmenin bir yöntemini bulmak için yola çıkan araştırmacılar, bir yıllık verileri inceledikten sonra bunun mümkün olduğunu gördü.

Araştırmacılar ABD'nin Washington eyaletinde 65 yaş üzeri sürücülerden oluşan bir grubun araç kullanımını, GPS alıcılarıyla bir yıl boyunca takip etti. Araştırmada yer alan 139 deneğin yarısında çok erken veya klinik öncesi seviyede Alzheimer hastalığı bulunuyordu. Verileri analiz eden bilim insanları, hasta olan ve olmayan grubun sürüşleri arasında önemli farklar olduğunu ortaya çıkardı.

TAHMİN ORANI YÜZDE 86

BBC’de yer alan haberde, Alzheimer başlangıcındakiler daha yavaş sürüyor, aniden şerit değiştirmeye yatkın oluyor, geceleri daha az seyahat ediyor, toplamda daha az yol yapıyor, daha az yere gidiyor ve bildiği yoldan şaşmama eğiliminde oluyor.

Araştırmaya başlamadan önce yapılan testler sayesinde deneklerden kimin çok erken seviye Alzheimer hastası olduğunu bilen ekip, verileri inceledikten sonra bir tahmin modeli geliştirdi. Bu model, bir kişinin yalnızca araç kullanımına dair GPS verileri ve yaşı üzerinden yüzde 86'lık isabetle Alzheimer başlangıcı olup olmadığını tahmin edebiliyor. Buna, genetik olarak Alzheimer'a yatkınlığı ölçen apolipoprotein E testinin sonucu da eklendiğinde doğru tahmin oranı yüzde 90'a çıkıyor.

SİGORTA ŞİRKETLERİ TEYAKKUZDA

Öte yandan bu tür verilerin toplanması, her zaman insanların faydasına olmayabilir. Pek çok ülkede sigorta şirketleri araçlara takip cihazı yerleştirme karşılığında sigorta primlerini düşürüyor. Gelecekte sigorta şirketlerinin Alzheimer riskinizi fark edip ona göre fiyatlama yapması endişesi söz konusu. Ancak bunun sigorta sektöründe kısa vadede görülecek bir değişim olmadığı ifade edilirken, uzun vadede ise ne olacağını kestirmenin zor olduğu kaydedildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...