Tgrt Haber
08 Ağustos 2022 11:03 - Güncelleme : 08 Ağustos 2022 11:17

Araştırmalardan çarpıcı sonuçlar: Yemekten sonra 2 dakikalık yürüyüş diyabete iyi geliyor

Bilim insanları yemekten sonra sadece iki dakikalık yürümenin diyabetle savaşmaya yardımcı olduğunu ortaya koydu. 

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Daily Mail
Araştırmalardan çarpıcı sonuçlar: Yemekten sonra 2 dakikalık yürüyüş diyabete iyi geliyor
Diyabet,Yürüyüş

Dünyada en fazla görülen hastalıkların başında diyabet geliyor. Hem ölümcül olan hem de yaşam kalitesini olumsuz etkileyen diyabet ile ilgili yapılan son araştırmalar hayli şaşırtıcı sonuçlar ortaya koyuyor. Son yapılan araştırmaya göre yemekten sonra sadece iki dakika yürümek kan şekerini düşürüyor ve  tip 2 diyabet riskini azaltıyor. 

Uzmanlar, yemekten sonra 60 ila 90 dakika sonra yoğun yürüyüşleri öneriyor. Kan şekeri seviyelerinin en yüksek olduğu bu zaman aralığında, kaslar da yiyeceklerden gelen yakıtı emiyor.  Öte yandan uzmanlar yemekten sonra 2 ila 5 dakikalık "mini yürüyüşler"in de fayda sağladığını söylüyor.  

YEMEKTEN SONRA İKİ DAKİKA 

Bu konunda bu güne dek pek çok araştırmaya imza atıldı. Bunlardan birisi İrlanda'daki Limerick Üniversitesi'nden araştırmacıların oturmaya karşı yürümenin insülin ve kan şekeri seviyeleri de dahil olmak üzere kalp sağlığı ölçümleri üzerindeki etkilerini karşılaştıran araştırması… Buna göre yemekten sonra hafif yürüyüş kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesinde önemli bir etkiye sahip. 

Çalışmaların beşinde, katılımcıların hiçbirinde diyabet öncesi veya tip 2 diyabet yoktu. Kalan ikisi, bu tür hastalıkları olan ve olmayan insanlara baktı. Katılımcılardan bir gün boyunca her 20 ila 30 dakikada bir 2 ila 5 dakika ayakta durmaları veya yürümeleri istendi. Yedi çalışmanın tamamı, yemekten sonra sadece birkaç dakikalık yürümenin, oturmaya kıyasla kan şekeri düzeylerini önemli ölçüde iyileştirmeye yeterli olduğunu gösterdi.

YÜRÜYEMİYORSANIZ AYAKTA DURUN 

Araştırmaya göre katılımcılar yemek sonrası 2 ile 5 dakika yürüdüğünde kan şekeri seviyeleri daha yavaş yükseldi ve düştü.  Hafif yürüyüş kadar olmasa da, ayağa kalkmak bile kan şekerini düşürmeye yardımcı oluyor.  Bunun nedeni, hafif yürüyüşün ayakta durmaktan daha aktif kaslar gerektirmesi. 

İŞ YERİNDE MİNİ YÜRÜYÜŞLER YAPIN

Sports Medicine dergisinde yayınlanan incelemede araştırmacı Aidan Buffey, çalışma saatlerinde iki ila üç dakikalık mini bir yürüyüşü de önererek “İnsanlar biraz kahve içebilir ve hatta koridorda yürüyüşe çıkabilirler” dedi.  Stanford Üniversitesi'nden kardiyolog ve çalışmayla ilgisi olmayan Dr. Euan Ashley şunları söyledi: "Biraz bile hareket etmek faydalı ve ölçülebilir değişikliklere yol açabilir. Yürümek için birkaç dakika bulamayan insanlar için ayakta durmak da iyi gelebilir.” 

Kaynak: Daily Mail
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...