Tgrt Haber
19 Temmuz 2021 17:27

Hangi ülkeler aşı tereddütü yaşamıyor?

Yapılan yeni bir çalışma gelişmekte olan ülkelerin koronavirüs aşısı olma isteğinin Amerika ve Rusya gibi yüksek gelirli ülkelere göre çok daha fazla olduğunu belirledi. Batı ülkelerinin bugüne kadar genel bir sağlık sorunuyla karşılaşmamış olması bu durumun en büyük sebebi olarak gösterildi.

Hangi ülkeler aşı tereddütü yaşamıyor?
koronavirüs,aşı

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'da COVID-19 vakalarında yüzde 20 artış olduğu halde kıtaya aşı sevkiyatının durma noktasına geldiğini açıklamıştı. Ayrıca yaklaşık 20 Afrika ülkesinin elindeki dozların üçte ikisinden fazlasını tükettiği, dünya nüfusunun yüzde 24'ü en az 1 doz aşı olmuşken, Afrika'da nüfusun sadece yüzde 2'sinin aşı yaptırabildiği ifade edilmişti. 

 

Yeni bir çalışma, düşük, orta ve yüksek gelirli ülkelerde koronavirüs aşısında tereddüt ve kabulün durumunu ortaya koydu. Bu kapsamda Biyomedikal alanda araştırma haberleri yapan Nature Medicine aşı tereddütüne ilişkin bir çalışmaya imza attı. 

 

20 binden fazla katılımcı ile Haziran 2020 - Ocak 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen geniş kapsamlı araştırmayı Uluslararası Büyüme Merkezi’nin (IGC) de içinde bulunduğu 30’dan fazla kurum yürüttü. Yapılan araştırmanın sonuçlarına göre aşı tereddütünün en büyük nedeni olası yan etkiler olarak belirlendi. 

Hangi ülkeler aşı tereddütü yaşamıyor?

Çalışmada Burkina Faso, Mozambik, Ruanda, Sierra Leone, Uganda, Hindistan, Nepal, Nijerya, Pakistan ve Kolombiya’dan 20 bini aşkın anket katılımcısı yer aldı. Bu geniş kapsamlı araştırmayı dâhil 30’dan fazla kurumdaki araştırmacılar yürüttü. Araştırma, gelişmekte olan ülkelerde koronavirüs aşısı olma isteğinin Amerika Birleşik Devletleri’ne göre yüzde 65 ve Rusya’ya göre ise yüzde 30 daha fazla olduğunu ortaya koydu. 

Hangi ülkeler aşı tereddütü yaşamıyor?

Yine Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından 15 Afrika ülkesinde yapılan başka bir araştırmada ise katılımcıların yaklaşık yüzde 80’inin aşı olmak istediği ortaya konuldu. 

Gelişmemiş ülkelerde yaşanan sağlık sorunları aşıyı sempatik kılarken, gelişmiş Batı ülkelerinde böyle bir durumla karşılaşılmadığı için aşı tereddütünün daha yüksek olduğu ifade edildi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...