Tgrt Haber
09 Ağustos 2021 11:15

Aşı kısırlık yapıyor mu? İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu açıkladı

Aşının kısırlık yaptığı iddialarına İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sert tepki gösterdi. Asıl tehlikenin sezaryen ve düşük doğum oranları olduğunu belirten Memişoğlu, “Eğer aşı doğurganlığı azaltsaydı bugün doğurganlığı arttırmaya çalışan Avrupa ülkeleri aşıları kullanmazdı” dedi.

Aşı kısırlık yapıyor mu? İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu açıkladı
aşı,kısırlık,koronavirüs,kovid 19,aşılama,sezaryen,sağlık

Koronavirüs salgınına kareşı tüm dünyada mücadele sürerken aşılama çalışmaları da bir yandan devam ediyor. Salgına karşı aşının önemine dikkat çeken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da aşı olmayan milyonlarca kişiyi aşıya davet etmişti.

Aşıların kısırlık yapacağı ve çeşitli iddialar nedeniyle kimi vatandaşların aşıdan uzak durduğu ifade edilirken İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, ‘aşıda kısırlık’ iddialarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bu konunun hassas olduğuna ve yanlış bilgilendirmeler yapıldığına dikkat çeken Memişoğlu, aşının kısırlık yapacağı iddiasının gerçeği yansıtmadığını söyledi. İddiaların bilimsel bir temel taşımadığını vurgulayan Memişoğlu, asıl tehlikenin azalan doğum sayısı ve sezaryen olduğunu belirterek salgına karşı herkesi aşıya davet etti.

Aşı kısırlık yapıyor mu? İstanbul İl Sağlık Müdürü Memişoğlu açıkladı

‘AŞI KISIRLIK YAPSAYDI AVRUPA KULLANMAZDI’

“Eğer aşı doğurganlığı azaltsaydı bugün doğurganlığı arttırmaya çalışan Avrupa ülkeleri aşıları kullanmazdı” diyen Prof. Dr. Kemal Memişoğlu konuyla ilgili şunları söyledi: 1970 yılında Türkiye’de doğurganlık yaşındaki 15 ile 49 yaş arası bir kadının çocuk sayısı 4.9, Avrupa ortalamasına baktığımız zaman 2,5 bandında. Mesela İsrail’de Orta Doğu’da nüfusu artma ihtiyacı olan ve planlayan ülke onda da yaklaşık 3.8 1970’de. Ülkemizde bu oranlar maalesef 1.78’ e düşmüş durumda. Dünya Sağlık Örgütü nüfusu aynı sayıda tutabilmek için bunun 2.10’un altına düşmemesi gerektiğini söylüyor. Şu anda Türkiye’de İstanbul’da dahil 1.78’e düştük. Bugün aşıları yapan doğurganlığı arttırmaya çalışan ülkeler bu aşıların hepsini yaptırırken kısırlığı veya çocuk olmamasını düşünseler bu aşıları yaptırmazlar. Bugün Avrupa nüfusu yaşlanmaya başladı onun için doğurmayı ve doğurganlığı arttırmaya çalışıyorlar. Çünkü onlar doğurganlığı ve nüfus artışını teşvik etmeye çalışıyorlar” dedi.

Aşının kısırlığa yol açmadığını koronavirüse karşı insanları koruyan en önemli silah olduğunu belirten Memişoğlu, “Aşının 100-150 yıldır kullanılan yöntemin insanları engelleyen, doğurganlığı azaltan bir unsur olmadığını herkesin bilmesini istiyorum. Eğer bu doğurganlığı azaltsaydı bugün Avrupa ülkeleri, İsrail gibi ülkeler bu aşıları kullanmazdı. Tabi ki kötü niyetli insanlar olacaktır ama yalanlarına kamuoyu oluşturmalarına izin vermeyelim” şeklinde konuştu.

‘İDDİALARIN BİLİMSEL DAYANAĞI YOK’

Hiçbir bilim insanının, bilimsel derginin, makalenin aşının kısırlığa yol açtığını söyleyemeyeceğini vurgulayan Memişoğlu, “İspatlanması gereken bir şeyden bahsediyorsunuz. Bu aşıların, etkisi, standartları kontrol edilerek insanlarımıza yapılmasını sağlatıyorlar. İnsanların ispatlanmamış bilgilere inanmalarını ben toplumdan beklemiyorum. Aşı olmazsanız hastaneye yatma oranlarını yüksek olur. Ölüm riskiniz çok daha fazlalaşıyor” diye konuştu.

‘ASIL TEHLİKE SEZARYEN’

Aşının kısırlık yaptığını iddia eden kesimin sezaryeni tartışması gerektiğine vurgu yapan Memişoğlu, doğurganlık oranlarının azaldığını belirterek bunun nüfusun ve genç nüfusun azalmasına sebep olduğunu söyledi. Sezaryeni büyük bir tehlike olarak gördüğünü vurgulayan Memişoğlu, “Çünkü sezaryen yapan insanlarımız genelde ikinci, üçüncü, çocuğu yapmakta tedirgin oluyor. Aşıya kısırlık yapıyor diyenlerin sezaryeni tartışmasını istiyorum. Aşı kısırlık yapıyor diyen insanların sezaryen niye yapılıyor diye topluma sormasını bekliyorum. Bu kadar doğurganlığı önemsiyorlarsa lütfen sezaryen niye yapılıyor diye sorsun bu arkadaşlarımız. Sezaryen büyük bir problem salgın kadar büyük bir problem” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...