Tgrt Haber
27 Haziran 2021 16:31

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-

Türkiye’de aşılama çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Aşı olan vatandaşlar "Aşıdan sonra duş alınır mı? Biontech ve Sinovac aşısından sonra banyo yapılır mı? Aşı sonrası yapılmaması gerekenler?’’ sorularının cevabını arıyor. Aşı öncesi ve sonrasında yapılmaması gerekenleri derledik.

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-
aşı,duş,aşıdan,sinopvac,biontech,sağlık bakanlığı

Covid-19 salgınına yönelik önlemlerle sayesinde vaka sayısı düşerken, bir yandan da aşılama devam ediyor. Sağlık Bakanlığı’nın salgına karşı en etkili silah diye tanımladığı aşı, Türkiye’de hızlı bir şekilde uygulanıyor. Peki aşı olanlar nelere dikkat etmeli? Aşıdan sonra banyo yapılır mı? Duş almak zararlı mı? Aşı süreci ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri güvenli kaynaklardan derledik. 

AŞIDAN SONRA DUŞ ALINIR MI?

Sosyal medyada hızla yayılan yanlış bilgiler vatandaşların aşı olmaktan çekinmesine ya da aşı olduktan sonra endişeye kapılmasına neden olabiliyor. Bunlardan biri de aşıdan sonra duş alınıp alınmayacağı. Ya da banyo yapmanın zararlı olup olmadığı.

Prof. Dr. Dilek Arman aşıdan sonra duş alınır mı sorusunu şöyle yanıtladı: “Aşıdan sonra duş alınmaması, kişilerin mantık yolu ile oluşturdukları bir önlem olsa gerek. Aşı sonrasında aşırı sıcak duş almak, sadece lokal reaksiyon riskini artırabilir. Ancak bunun dışında, “Herhangi bir aşı sonrası duş alınmaz” diye bilimsel bir bilgi yok. Çünkü aşı uygulaması sonrasında cilt açıklığı hızla kapanıyor, buradan vücuda mikrop girmesini beklemiyoruz.”

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-

SINOVAC VE BIONTECH AŞISINDAN SONRA BANYO YAPILIR MI?

Vatandaşlar özellikle sıcak yaz günlerinde her gün duş almaya alışkın olduğunda aşı sonrası duş alınıp alınmayacağı konusunda net bilgilere sahip olmak istiyor. Uzmanlar aşının ardından duş alınmayacağı konusunda bilimsel bir kanıt bulunmadığını belirtirken sıcak suda duş almanın aşı uygulanan bölgede mikrop kapılmasına neden olabileceğini de ekliyor. Ancak Sinovac ve Biontech aşılarının oluşturduğu açıklık uygulandıktan kısa süre sonra kapanıyor.

Türkiye’de toplam yapılan aşı sayısı TC. Sağlık Bakanlığı Covid-19 aşısı bilgilendirme platformundan güncel olarak paylaşılıyor. Buna göre; 47 milyon 176 bin 492 kişiye Covid-19 aşısı uygulandı. Bu sayılardan 32 milyon 316 bin 915 tanesine birinci doz, 14 milyon 859 bin 577 tanesine ise ikinci doz uygulandı. Bu rakamlar nüfusun önemli bir kısmının aşılandığını gösterirken, aşı ardından duş alınıp alınmayacağı konusu kafaları kurcalıyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Davut Akduman aşılama çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini söyledi. Akduman "Dünya genelinde en fazla aşılanma oranına sahip ülke olarak son bir haftada gündeme oturduk. Aşılanma önemli. Bağışıklıkla beraber pandemiden kurtulmanın en önemli silahlarından bir tanesi aşı" dedi. 

Türkiye’de aşı yaşı 18‘e kadar düştü. 18 yaşından gün almış ve daha büyük olan herkes MHRS, E-nabız veya 182 üzerinden randevu alabiliyor. Vatandaşlar randevu alırken hangi aşıyı olmak istiyorlarsa seçebiliyor. Aşının uygulanacağını hastane ve saati de seçen vatandaşlar randevularına uygun olarak sağlık merkezlerinde aşılanıyor. Türkiye’de şu an Sinovac ve Pfizer-Biontech aşısı uygulanıyor.

Aşıdan sonra duş alınır mı? Aşıdan sonra banyo zararlı mı?-

BIONTECH AŞISI YAN ETKİLERİ NELER?

Sağlık Bakanlığının aşı bilgilendirme platformunda yapılan açıklamaya göre Covid-19 aşısı olan bireyler şu yan etkileri gösterebiliyor:

  • Aşı uygulanan bölgede şişlik, kızarıklık ve ağrı,
  • Yorgunluk,
  • Hafif ateş ve titreme
  • Baş ağrısı
  • Kas ve eklem ağrısı
  • Kusma ve ishal

Bakanlık aşı sonrasında görülebilecek yan etkilere karşı birtakım önerilere bulundu.

  • Aşı uygulanan bölgede ağrı, sızı ve kızarıklık şikayetleri olanlar soğuk uygulama yapabilir. Örneğin; soğuk suyla ıslatılmış bir havlu kullanılabilir. Aşı uygulanan bölgeye direkt olarak buz temas ettirilmesi sakıncalıdır.
  • Parasetamol içeren ağrı kesiciler kullanılabilir.
  • Aşı sonrası imkanı olan vatandaşlar istirahat edebilir.
  • Bol bol su içilmelidir.

Belirlenen yaygın yan etkiler dışında reaksiyon gösteren vatandaşların en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.

"Aşıdan sonra duş alınır mı?" sorusu için hazırladığımız içerikle ilgili yorumlarda da kendi deneyiminizi yazabilirsiniz. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...