Tgrt Haber
07 Ekim 2021 14:35

1 milyon kişinin verileri incelendi! Aşının koruyuculuk oranı yüzde 20’ye düşüyor

1 milyon kişinin veri analizlerine dayanılarak yapılan araştırmada çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. Araştırmaya göre iki doz Pfizer aşısının koruyuculuk oranı 6 ay sonra yüzde 20’ye düşüyor.

1 milyon kişinin verileri incelendi! Aşının koruyuculuk oranı yüzde 20’ye düşüyor
Pfizer

Tüm dünyanın Coronavirüsle mücadelesi devam ediyor. Dünyada yaklaşık 5 milyon kişinin ölümüne sebep olan hastalığın en önemli silahı aşılar. Ancak aşıların da koruyuculuk oranları zamanla düşüyor. Katar’da 1 milyon Covid-19 hastasının verileri analiz edilerek çarpıcı bir araştırma ortaya çıktı. Araştırmaya göre iki doz Pfizer aşısının 6 ay sonra koruyuculuk oranı yüzde 20’ye düşüyor. BD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin araştırmasına ve açıklamasına iki doz aşının ilk aylardaki koruyuculuk oranı yüzde 90’dan fazla. 

6 AY SORAN HASTALIĞA YAKALANMA ORANI YÜZDE 80

Araştırmaya göre iki doz aşı yapıldıktan bir ay sonra insanların yüzde 80'inin koronavirüse yakalanmasını önlüyor. Ancak çalışma, tam aşılı kişilerde korumanın kademeli olarak azaldığını ve altı ay sonra sadece yüzde 22,3'e düştüğünü gösteriyor. Aşılar hastalığa karşı koruma sağlasa da 6 ay sonra hastalığa yakalanma oranı yüzde 80’a çıkıyor. Bu nedenle İngiltere ve Katar da ek doz uygulama kararı aldı. Yaklaşık 30 milyon 50 yaş üstü ikinci dozlarından altı ay sonra üçüncü bir doz yapabilecek. 

1 milyon kişinin verileri incelendi! Aşının koruyuculuk oranı yüzde 20’ye düşüyor

ÜLKELER 3. DOZA GEÇİYOR

Katar, geçen Aralık ayında Pfizer aşısını kullanarak aşı dağıtım programını başlattı, üç hafta arayla üçüncü dozu verdi. Aşılar, sağlık çalışanlarına, kronik sağlık sorunu olanlara ve 70 yaş üstü yetişkinlere İngiltere’dekine benzer şekilde uygulanacak. 7 Eylül itibariyle, 12 yaş üstü çocukların en az yüzde 90'ı en az bir Covid aşısı alırken, yüzde 80'i çift iğneliydi.

AŞIYA RAĞMEN VAKALARDA ARTIŞ!

Araştırmacılar, Katar’ın dünya çapında en yüksek mRNA aşı uygulamasına sahip olduğunu tahmin ediyor. Katar, bu yıl ocak ve haziran ayları arasında Alfa ve Beta varyantlarının arttığı arka arkaya iki Covid-19 dalgasıyla mücadele etti. Delta varyantı Mart ayında yayılmaya başladı ve birkaç ay sonra baskın hale geldi. Ancak yüksek aşı kapsamına rağmen, enfeksiyon oranları Temmuz'dan Ağustos'a kadar yavaş yavaş arttı.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...