Tgrt Haber
25 Temmuz 2021 15:17

Koronavirüs kadar tehlikeli: Aşırı sıcaklıklar her yıl 5 milyon kişiyi öldürüyor

Monash Üniversitesi’nde yürütülen ve dünyada bir ilk olma özelliği taşıyan uluslararası çalışmaya göre her yıl meydana gelen beş milyondan fazla ölümün anormal derecede yüksek ve düşük sıcaklıklara bağlı olduğu açıklandı. Öte yandan küresel ölümlerin yüzde 9,43’ünün düşük ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle olabileceği açıklandı.

Koronavirüs kadar tehlikeli: Aşırı sıcaklıklar her yıl 5 milyon kişiyi öldürüyor
koronavirüs,iklim değişikliği

Küresel iklim değişimiyle ilişkili anormal sıcaklıklar yılda 5 milyon ölüme neden oluyor. Monash Üniversitesi’nde yürütülen bir çalışmaya göre yüksek sıcaklıklarla ilişkili ölümlerin 2000’den 2019’a kadar bütün dünyanın her yerinde attığı kaydedildi. Elde edilen bulgulara göre iklim değişimi sebebiyle meydana gelen küresel ısınmanın, söz konusu ölüm oranlarını gelecekte daha da kötü hale getireceği ifade edildi.

KÜRESEL ÖLÜMLERİN YÜZDE 9,43'ÜNÜN SEBEBİ

Çalışmayı Monash Üniversitesi’nden Profesör Yuming Guo ile Dr. Şanşan Li ve Çin’deki Şandong Üniversitesi’nden Dr. Qi Zao’nun öncülüğündeki uluslararası araştırma takımı yürüttü. 2000-2019 arasında dünya çapındaki ölüm oranları ile sıcaklık verileri incelendi. Sonuçları The Lancet Planetary Health’de yayımlanan çalışmada, küresel sıcaklıkların her 10 yılda bir 0,26 derece artığı ortaya konuldu. Buna göre küresel ölümlerin yüzde 9,43’ünün düşük ve yüksek sıcaklıklar nedeniyle olabileceği açıklandı. Ölümlerin çoğunun soğuk havadan kaynaklandığı bildirildi. Yüksek sıcak ve aşırı soğukla ilişkili en yüksek ölüm oranlarının Doğu Avrupa ve Sahra altı Afrika’da görüldüğü ifade edildi.

SICAKLIK ARTIŞI ÖLÜME GÖTÜRÜYOR

Belirlenen dönemde sıcakla ilişkili ölümler yüzde 0,21 artarken, soğukla ilişkili ölümler ise yüzde 0,51 azaldı. Bu durumun düşük ve yüksek sıcaklıklar sebebiyle meydana gelen net ölümlerde bir azalmaya neden olduğu çalışmada yer aldı.

Bu sebeplerle meydana gelen yıllık ölümler bölgelere göre şu şekilde sıralandı...

Koronavirüs kadar tehlikeli: Aşırı sıcaklıklar her yıl 5 milyon kişiyi öldürüyor

2019'un son günlerinde Çin'de başlayıp tüm dünyaya yayılan ve hala etkisini kaybetmeyen koronavirüs pandemisi nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nin verilerine göre bugüne kadar 4 milyon 136 binden fazla insan hayatını kaybetmişti. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...