Tgrt Haber
21 Ekim 2021 08:57

Aşısızlar risk altında: Gençler yayıyor yaşlılar ölüyor

Aktif hasta sayısı bir ayda yüzde 20 artarak 500 bini aştı. Gençlerin aşılama oranı yüzde 55'te kaldı. Üniversiteliler, yurtlar ve kalabalık alanlarda tedbiri elden bıraktı. Aşı sürecini tamamlamayan 65 yaş üstü kişiler risk altında.

Aşısızlar risk altında: Gençler yayıyor yaşlılar ölüyor
koronavirüs,kovid 19,sağlık,aşı,covid 19

Türkiye’de aktif koronavirüs hasta sayısı 500 bini geçti. 65 yaş üstündeki kişilerin toplam vakalar içindeki oranı gençlerin tedbirsizliği yüzünden sürekli arttı.

YAŞLILAR RİSK ALTINDA

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, gençlerin aşılama oranında henüz istenen seviyeye gelmedi. Üniversiteler, kalabalık alanlar ve yurtlarda gençlerin tedbirleri de elden bırakmasıyla kaptıkları virüsü ebeveynlerine taşıdıkları bunun da aşı sürecini henüz tamamlamamış olan 65 yaş üstü kişilerde riski daha da arttırdığı belirtildi.  

Özellikle Çin aşısı Sinovac’ı olup ama henüz üçüncü dozunu yaptırmayan kronik hastaların, yoğun bakımdaki ve hastane başvurularındaki sayıları yükseldi. ‘Ağır hasta’ olarak nitelendirilen grupta ölüm oranları yüzde 16’ya dayandı. Tam aşılı hasta oranının yoğun bakımlarda sıfıra yakın olduğu, hastalığı kapsalar bile tam aşılı kişilerin hastalığı mevsimsel grip şeklinde atlattıkları ifade edildi.

COVİD-19 MEVSİMSEL GRİBE DÖNÜŞECEK

Aşılama oranlarının yükseldikçe uzmanlar, Covid-19 virüsünün bir süre sonra tamamen mevsimsel gribe dönüşeceğini bekliyor. Öte yandan 7 haftadır aralıksız devam eden salgının yayılım hızında da son birkaç gündür bir yavaşlama olduğu belirlendi. Hastalığın buu haftaki üreme hızı son iki ayın en düşük değerinde.

65 YAŞ ÜSTÜNE GRİP AŞISI BAŞLIYOR

Öte yandan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yazılı açıklama yaptı. Bu yıl dünyada influenzanın (grip) artış eğiliminde olmasına rağmen, henüz ülkemizde görülmediğini belirten Koca, şöyle devam etti: Ancak diğer solunum yolları virüsleri ise yaygın şekilde görülmeye başladı. Bu durum maske ve mesafe kullanımında bu yıl geçen yıla göre daha gevşek olduğumuzu gösteriyor. Tedbir bizi influenzaya karşı da korur. 65 yaş üzeri büyüklerimiz ve risk grubundaki vatandaşlarımız için grip aşıları tanımlanmaya başlanmıştır.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...