Tgrt Haber
06 Eylül 2021 08:01

Aşısızlara PCR testi şartı başladı: İşte yeni dönemin kuralları

Türkiye salgınla mücadelede yeni bir döneme geçiyor. Bugün itibariyle aşısız veya aşısı tamamlanmamış kişilerden için PCR testi istenecek. Bu durum uçak, otobüs ve diğer toplu taşımalarda da geçerli olacak. İşte madde madde yeni dönemin kuralları…

Aşısızlara PCR testi şartı başladı: İşte yeni dönemin kuralları
aşı,pcr testi,koronavirüs,kovid 19,sağlık

Koronavirüs salgınına karşı alınan tedbirlerde bugün itibari ile Türkiye'de yeni bir dönem başladı. PCR testleri, aşı olmayanlar için birçok alana giriş bileti niteliği görecek.

AŞI YOKSA PCR TESTİ İSTENECEK

İçişleri Bakanlığı'nın daha önce 81 ilin valiliklerine gönderdiği PCR testi genelgesi, bugünden itibaren uygulanacak. Aşısı tamamlanmamış veya hastalığı geçirmemiş kişilerden 48 saat içinde sonuçlanmış negatif PCR testi istenecek. PCR testi düzenlemesi 18 yaş ve üstü vatandaşlar için geçerli olacak.

TOPLU ALANLAR İÇİN PCR TESTİ İSTENECEK

Konser, tiyatro, sinema gibi toplu faaliyetler için PCR testlerinin ibraz edilmesi gerekecek. Son 48 saat içinde yapılan negatif PCR testi olmayanlar etkinliklere katılamayacak.

AŞISIZ İŞÇİYE PCR ŞARTI

Koronavirüs aşısı olmayan işçilerden de, yine bugünden başlayarak, haftada bir kez PCR testi yaptırmaları, işyeri veya işveren tarafından istenebilecek.

YOLCULUKLARDA PCR TESTİ ZORUNLULUĞU

Uçak, tren, otobüs ve diğer toplu taşıma araçları için de PCR testi gerekecek.  Yeni dönemde 18 yaş altındakiler HES kodu ile seyahat edebilecekken 18 yaş üstü kişilerin aşı kartı veya son 48 saat içerisinde yapılmış PCR testi sonucu göstermesi gerekiyor. Ayrıca yalnızca trenlerde 2 yaş altı çocuklardan HES kodu istenmeyecek.

ÖĞRETMENDEN HAFTADA 2 KEZ PCR İSTENECEK

Öğrencilerle temas eden, aşı olmamış eğitim personeli, kantin çalışanları, servis şoförleri ve rehber personelinden de PCR testi istenecek. PCR sonuçları okul idaresi tarafından gerekli işlemler yapılmak üzere kayıt altında tutulacak. 

Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öğretmen odalarında maske atık kutuları bulundurulacak. Tüm okullarda öğrenci, öğretmen ve personelin ihtiyacı olması halinde kullanabilmeleri için yeterli sayıda maske Milli Eğitim Bakanlığı tarafından temin edilecek.

SERVİSLERDE OTURMA LİSTESİ OLUŞTURULACAK

Servislerde koltuklara numara verilecek ve oturma listesi oluşturulacak. Bu liste serviste görünür yerde asılı olacak. Böylelikle servis kullananların aynı yerde oturması sağlanacak.

HES GÜNCELLENDİ

Öte yandan Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması güncellendi. Yeni güncellemeyle birlikte kişilerin hastalığı geçirip geçirmediği  ve son 48 saat içerisinde negatif PCR testi olup olmadığı artık HES kodlarında görülebilecek. Risk taşımayan yani risksiz kişlerin kodlarında "şehirler arası ulaşım araçlarında seyahat edebilir ve toplu etkinliklere katılabilir" ibaresi yer alacak

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...