Tgrt Haber
08 Ağustos 2022 14:02 - Güncelleme : 08 Ağustos 2022 14:21

Saray usulü, sosyete ya da diyet! Aşure gününe özel lezzetli ve sağlıklı aşure tarifleri

Bolluğun bereketin sembolü ve muharrem ayının mübarek aşure günü gelip çattı. Herkesin severek tükettiği lezzetli aşureler pişirmek için tüm malzemeler hazırlandı. Öyleyse sizin için birbirinden lezzetli ve farklı aşure tariflerini yayınlıyoruz. Lezzetli aşure nasıl yapılır? Aşure günü ne zaman? Ve aşure günü duası haberimizin devamında…

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Saray usulü, sosyete ya da diyet! Aşure gününe özel lezzetli ve sağlıklı aşure tarifleri
aşure,aşure tarifi,aşure günü,aşure duası

Lezzetli bir aşurenin püf noktası, tüm malzemelerin doğal ve kaliteli seçilmiş olmasından başlıyor, pişirme süresine, şeker miktarına ve en önemlisi el lezzetine göre değişiyor. Çok sayıda malzemenin karıştırılarak yapılmasından elde edilen aşure tatlısı hem çok sayıda vitamin içeren sağlıklı bir tatlı hem de damak çatlatan bir lezzet olarak Türk mutfağında önemli bir yere sahip. Peki aşure günü ne zaman? Aşure günü duası nasıl yapılıyor? En lezzetli ve özel aşure tarifleri için bir de bunlar deneyin!

AŞURE GÜNÜ NE ZAMAN?

Aşure günü Muharrem ayının onuncu gününde kutlanıyor. 2022 senesinin Muharrem ayı 30 Temmuz Cumartesi günü başladı ve 8 Ağustos Pazartesi gününe gelen bugün, onuncu gün oluyor ve Aşure Günü olarak kabul ediliyor.

AŞURE GÜNÜ DUASI

Muharrem ayının onuncu gününe gelen bu mubarek günde vatandaşlar aşurelerini yaparak aşure günü dualarını okur ve yaptıkları aşureleri komşularına dağıtarak sevaba nail olurlar. İşte aşure gününde ve aşure yaparken okunacak dua ve anlamı:

Bismillâhirrahmânirrahîm. Elhamdü lillâhi rabbil âlemîn. Vessalâtü vesselâmü alâ sey-yidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allâhümme entel ebediyyül kadîmül hayyül kerîmül hannânül mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün es'elüke fîhel ismete mineşşeytânirra-cîm. Vel-avne alâ hâzihin nefsil emmârati bis-sûi. Vel-iştiğâle bi-mâ yukarribünî ileyke. Yâ zel-celâli vel-ikrâm. Bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn, Ve sallâllâhü alâ seyyidinâ Muhammedin vel alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.

Ardından bu dua da 10 kere okunur.

''Sübhanallahi mil'el mizan. Ve müntehel-ılmi ve meblegar-rıza ve zinetelarş''

Muharrem ayının ilk onunda yani birinci ve onuncu aşure günlerinde sabah üç kere bu dua okunursa, Allah Zü'l-celâl Hazretleri o kimseyi gelecek sene Muharrem ayına kadar tüm belâlardan emin ve muhafaza eyleyeceği rivayet edilir.

ANLAMI

"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Allah (c.c) Efendimiz Muhammed'e âline ve ashabına salât u selâm eylesin! Allah'ım! Sen ebedîsin, Kadim'sin, Evvel ‘sin. Fazl-u ihsanın çok yücedir. Her şeyi kaplayan ve her şeyin sığınağı olan cömertliğin çok yücedir. Yeni yıl gelmiş bulunuyor. Bu sene içinde bizi şeytandan, onun dostlarından ve ordularından korumanı istiyoruz. Şu daimâ kötülüğü emreden nefse karşı yardımını istiyoruz. Sana yaklaştıracak şeylerle meşgul olabilmem için yardımını istiyorum, ey Celâl ve İkrâm Sahibi olan Allah'ım! Allah, ümmî nebî Efendimiz Muhammed'e, âline, mübarek ve temiz ashabına salât eylesin! Hamd âlemlerin Rabbi olan Allah'a mahsustur."

KLASİK AŞURE TARİFİ

  • 3 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 elma
  • 5-6 kuru kayısı
  • 100 g kuru üzüm
  • 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
  • 1 limonun rendelenmiş kabuğu
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Üzeri için; Kuru dut, incir, nar, ceviz, tarçın, Antep fıstığı

Saray usulü, sosyete ya da diyet! Aşure gününe özel lezzetli ve sağlıklı aşure tarifleri

YAPILIŞI

Buğdayı bir gece önceden bir taşım kaynatın ve sabaha kadar bekletin. Yine bir gece önceden ıslatılmış nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayın. Buğdaya nohut ve fasulyeyi ekleyin. Sırayla kuş üzümü, dolmalık fıstık, ardından küp doğranmış elmaları ve küçük olarak doğranmış kayısıları ve üzümü ekleyin. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edin ve karıştırarak pişirmeye devam edin. Son olarak portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip pişirin. Hafif koyulaşınca ocaktan alın ve kaselere paylaştırın. Üzerine kuru dut, incir, nar taneleri, iri çekilmiş ceviz ve file Antep fıstığı ile tarçın ilave ederek servis edebilirsiniz.

DİYET AŞURE TARİFİ

  • 1 su bardağı nohut
  • 3 su bardağı buğday
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 portakal rendesi
  • 5-6 adet kuru incir
  • 5-6 adet kuru kayısı
  • 2-3 adet karanfil
  • 1 çubuk tarçın
  • 2 su bardağı süt
  • 2 çay bardağı çam balı
  • Üzeri için: Nar, Antep fıstığı, fındık, tarçın

Saray usulü, sosyete ya da diyet! Aşure gününe özel lezzetli ve sağlıklı aşure tarifleri

YAPILIŞI

Nohut ve kuru fasulyeyi bir gece önceden ıslatın. Buğdayları düdüklü tencereye koyun ve üzerini 3 parmak geçecek şekilde su ekleyin ve 20 dakika boyunca kaynatın. Bu işlemleri akşam uygulayın. Sabah büyük bir tencerede su kaynatın kaynayan suya sırasıyla buğdayı, nohutu ve kuru fasulyeyi ekleyin. Daha sonra kuru meyveleri yıkayın ve suyun içerisinde bekletin. Kuru meyveleri küçük parçalar halinde doğrayın. Kaynamakta olan kuru fasulye, nohut ve buğdayın üzerine doğradığınız kuru meyveleri ilave edin. Karanfil, portakal kabuğu rendesi ve çubuk tarçını da ilave edin. 2 su bardağı sütü de ekleyin ve çam balını ekledikten sonra kaynayana kadar kısık ateşte bekletin ve aralıklı şekilde karıştırın. Hazırladığınız aşureleri kaselere paylaştırın ve üzerini dilediğiniz gibi süsleyin.

SOSYETE AŞURESİ

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • 5 kuru kayısı
  • 5 hurma
  • 5 kuru incir
  • 1 muz
  • Yarım çay bardağı kuru üzüm
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay bardağı kırılmış fındık
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • 1 limon kabuğu rendesi
  • Üzerine; 1 tatlı kaşığı tarçın, toz Antep fıstığı

Saray usulü, sosyete ya da diyet! Aşure gününe özel lezzetli ve sağlıklı aşure tarifleri

YAPILIŞI

İncir, kayısı, hurma, kuru üzüm ve kuş üzümünü sıcak suda 15-20 dakika bekletin. Suyunu süzün ve küp şeklinde doğrayın. Süt, nişasta, un, toz şeker, vanilya ve tereyağı bir tencereye alın ve çırpma teliyle koyulaşana kadar karıştırın. Sonrasında kırılmış fındık, portakal kabuğu rendesi, limon kabuğu rendesi, doğranmış muz ve kuru meyveleri ilave edin. Aşureyi önceden ıslattığınız kek kalıbına dökün ve yarım saat buzdolabında beklettikten sonra ters çevirerek servis edin. Dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz.

SARAY AŞURESİ

  • Yarım kilo aşurelik buğday
  • 1 kg toz şeker
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay bardağı gül suyu
  • 1 su bardağı nohut
  • 1 çay bardağı ceviz
  • 1 su bardağı kuru incir
  • 1 çay bardağı kuş üzümü
  • 1 su bardağı kuru fasulye
  • 1 su bardağı çekirdeksiz üzüm
  • Üzerine; Mevsimine göre nar, tarçın, çam fıstığı, ceviz içi

Saray usulü, sosyete ya da diyet! Aşure gününe özel lezzetli ve sağlıklı aşure tarifleri

YAPILIŞI

Öncelikle buğdayı geceden bol su ile ıslatın. Aynı şekilde fasulye, pirinç ve nohutu ayrı kaplarda ıslatın ve ertesi gün ayrı ayrı haşlayın. Ertesi gün fasulye ve nohutu buğdaylarla birlikte tencereye alın iki katı kadar su ekleyerek ağır ateşte karıştırmadan bakliyatlar iyice yumuşayana kadar pişirin. Buğdaya daha önceden haşladığınız nohut, fasulye ve pirinci ilave edin. Sonrasında kayısı ve inciri doğrayın. Üzümlerle birlikte tencereye alın ve üzümler şişine kadar pişirin. Toz şeker, süt ve gül suyunu ekleyin ve 10 dakika daha kaynatın. Pişen aşureyi ateşten alın ve kâselere aktarın. Aşure soğuduktan sonra tarçın, nar, ceviz içi ve dolmalık fıstık ile süsleyerek servis edin.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...