Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ağustos 2022 16:30 - Güncelleme : 15 Ağustos 2022 16:36

Uzman fizyoterapist uyarıyor: Babetler sandığınız kadar masum değil!

Kadınların en çok tercih ettiği ayakkabı modellerinden biri de babetler. Şık ve rahat olması sebebiyle birçok insanın tercih ettiği babetlerin ayak sağlığı için doğru bir seçim olmadığını biliyor muydunuz? Fizyoterapist Fatma Nur Şirin, özellikle yaz aylarında kadınların tercih ettiği babetlerin ayak sağlığını, hatta bel ve dizleri ciddi düzeyde tehdit ettiğini belirtiyor.

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
Uzman fizyoterapist uyarıyor: Babetler sandığınız kadar masum değil!
babet,fizyoterapist,diz,kalça,bel

Uzmanlar babet tarzı ayakkabıların rahat olması açısından çok tercih edildiğini ancak rahat görünen her ayakkabı modelinin sağlıklı olmadığını belirtiyor. Özellikle yaz aylarından kadınların tercihi olan babet kullanımının artış gösterdiğini bildiren uzmanlar, buna bağlı olarak da diz, kalça ve bel bölgesinde ortopedik sorunlar ortaya çıktığını vurguluyor.

DÜZ TABAN OLMA RİSKİ ÇOK YÜKSEK

Uzman fizyoterapist Fatma Nur Şirin, abet ayakkabı kullanımı arttıkça düz taban olma riskinin ciddi düzeyde arttığını, ayak problemleri ve ağrıda artış gibi sorunlara yol açtığını bildiriyor. Şirin, konuyla ilgili “babet tarzı çok düz ayakkabı kullanımının sonucunda diz, kalça ve belin maruz kaldığı yük artar ve ortopedik problemler ortaya çıkar.

Uzman fizyoterapist uyarıyor: Babetler sandığınız kadar masum değil!

Çünkü ayak anatomimiz kavisli bir yapıya sahiptir. Babet kullanımı arttıkça bu kavis ortadan kalkar ve ayak düzleşmeye başlar. Biz Fizyoterapistler düz taban ayakkabıya karşı olduğumuz kadar topuk boyu çok yüksek ayakkabıları da ayak anatomisine uygun bulmuyoruz ‘’ dedi.

TOPUK YÜKSEKLİĞİ 3 İLA 5 SANTİMETRE OLMALI

Sağlıklı bir ayakkabının topuk yüksekliğinin 3 ila 5 cm arasında olması gerektiğini söyleyen Uzman fizyoterapist, ayakkabı seçimi konusunda parmakların rahat hareket ettirilmesi gerektiğini, bunun için de geniş burunlu ayakkabıların tercih edilmesini belirtiyor.

Uzman fizyoterapist uyarıyor: Babetler sandığınız kadar masum değil!

Dar burunlu ayakkabılar halluks valgus denilen baş parmağın dışa doğru deviasyonuna yol açabiliyor. Fizyoterapistler, ayak arkının anatomik olarak yüksekliği kadar ayakkabıların tercih edilmesi gerektiğini ve ayak tabanının aşırı sertliğe maruz kalmaması gerektiğini bildiriyor.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...