Tgrt Haber
27 May 2014 18:10

Bakan Eker'den GDO açıklaması, o ürünler toplatıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "GDO tespit edilen bebek mamaları" ile ilgili, hiçbir şekilde GDO'lu ürüne toleransları olmadığını söyledi.

Bakan Eker'den GDO açıklaması, o ürünler toplatıldı
bakan eker, gdo, ürünler, toplatma,

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "GDO tespit edilen bebek mamaları" ile ilgili, hiçbir şekilde GDO'lu ürüne toleransları olmadığını söyledi. Konya Ticaret Odası-TÜYAP Uluslararası Fuar Merkezi'ndeki Konya 12. Uluslararası Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı'nın açılışına katılan Eker, ardından Endonezya Tarım Bakanı Dr. Ir Suswono Mma ile ikili görüşmede bulundu Görüşmenin ardından gazetecilerin sorularına yanıtlayan Eker, bir bebek mamasının toplatıldığı yönündeki haberlerle ilgili soru üzerine; Türkiye'de bebek mamalarında ve insan gıdalarında, insanların tükettiği hiçbir gıdada GDO'ya hiçbir şekilde izin vermediklerini belirtti. Eker, şunları kaydetti "Burada da laboratuvarlarımız, piyasa denetimleri esnasında bir mamada, tahıl içerisinde var-yok analizinde... Bu tabii milyonda bir de olabilir, küçük bir şey de olabilir. O ileri tetkiklerde ortaya çıkar. Ama biz hiçbir şekilde tolere etmiyoruz. O tespit edildi, tespit edilince ürünün toplatılmasına karar verildi. Savcılığa intikal ettirildi. Bakanlık da ayrıca soruşturma açtı. Bununla ilgili süreç devam ediyor. Bizim hiçbir şekilde GDO'lu ürüne toleransımız yok."
HUBUBAT REKOLTESİ
Eker, gazetecilerin "Türkiye'de bu yıl hububat rekoltesinin düşük olacağı tahmin ediliyor ve bunun fiyatlara etkisi ne olur?" sorusu üzerine gıda güvenliği açısından tehlike ve tehdit görmediklerini söyledi. Geçen sene birçok üründe Cumhuriyet tarihinin rekoru düzeyinde üretim gerçekleştiğini ifade eden Eker, kuraklık nedeniyle üretimde geçen yıla oranla bir miktar düşüş beklediklerini bildirdi. Eker, bu düşüşü, Türkiye'nin ihtiyacı olan ürünlerin temin edilmesinde bir problem olarak görmediklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Sonuçta Türkiye'nin kendi ihtiyacı olan ürünlerin, kendi tüketimi için üretebildiği ürün açısından bir problem olmaz. Piyasa regülasyonu açısından, spekülasyonlara fırsat vermemek açısından onlarla ilgili de ilgili kuruluşlarımız tedbirlerini alıyorlar. Piyasayı hem üretici hem tüketici açısından, hem de sanayici açısından rahatlatacak tedbirlerimizi de alıyoruz. Şu anda bazı bölgelerimizde, İç Anadolu'nun bazı bölgelerinde, Konya'nın bazı bölgelerinde, İç Batı Anadolu'nun geçiş kuşağı Eskişehir gibi bazı bölgeleri, bir de Doğu Akdeniz'in bazı bölgelerinde geçen seneye göre hububatta bir miktar azalma var. Bununla ilgili tahminler yapılıyor. Ama bu hiçbir şekilde Türkiye'nin toplam üretimi, ihtiyacının altına düşmez."
SAMAN ÜRETİMİ
Türkiye'de anızların yasak olmasına rağmen yakılmaya devam ettiğini anlatan Eker, Türkiye'de yan ürün olarak 30 milyon ton sap-saman elde edildiğine dikkati çekti. Eker, insanların tarlada kalan anızları yaktığını dile getirerek, şöyle devam etti: "Bu birkaç sene önce de daha çok yakmaya bağlı olarak, bu değerlendirilmediğinden uyanıklar vardı. Onlar onu stoklamışlar, yüksek fiyata satıyorlardı. Biz onu kırmak maksadıyla bir miktar, vatandaşlarımızın bunu ithal etmesine izin verdik. Bu tabii kamuoyunda muhalefet, yanlış bir şekilde aldı, o şekilde ifade etti. Toplamda gelen 8-10 bin ton bir şey. Yani 10 milyon tonun yanında 8-10 bin tonun bir şeyi yok. O piyasayı düzenlemek maksadıylaydı. Nitekim o kararın söylentisi bile fiyatların normal rayına oturmasına yetmişti. Arkadaşlarımız illerde ziraat odalarında, il tarım, ilçe tarım müdürlüleri, üreticilerimizi bu tür muhtemel gelişmelere karşı bilgilendiriyorlar. Dolaysıyla tedbirler ona göre alınırsa bir sorun olmayacağını düşünüyorum."

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...