Tgrt Haber
23 Aralık 2021 10:11

Bakan Koca duyurdu: Evlilik öncesi SMA taraması başlıyor

Son dakika haberi: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, SMA hastalığını önlenmesi için tarama programının bugün başlanacağını, 27 Aralık'ta ise kan örneklerinin alınacağını duyurdu.

Bakan Koca duyurdu: Evlilik öncesi SMA taraması başlıyor
Fahrettin Koca,SMA,Sağlık Bakanı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, SMA hastalığının önlenmesine yönelik, tarama programının Aile Hekimliklerinde bugün itibari ile başladığı belirtti.  Koca,"27 Aralık tarihinde laboratuvarda kan örneği kabulüne başlanacak. Milletimize hayırlı olsun" ifadelerini kullandı.

SMA TARAMA TESTİ NASIL YAPILIR?

SMA (Spinal Müsküler Atrofi) genetik bir hastalık olmasından dolayı evlilik öncesi çiftlerin SMA riskini kontrol ettirmesi gerekiyor. SMA tarama testi sonucuna göre doktorlar çiftlere bebeğin hasta doğabileceği anlatılarak doğum öncesinde alınacak tedbirleri ve gereken durumlarda tüp bebek önerisi yapabilecek. Uzmanlar Türkiye'de her yıl ortalama 170 SMA'lı bebeğin dünyaya geldiğini ve SMA tarama testi sayesinden bu durumun büyük ölçüde önlenebileceğini ifade ediyor.

81 ilde program kapsamında 800 bin arama kiti Bakanlık tarafından düzenlenen ihale ile 8 Ekim 2021 saat 11.00'e kadar teklif toplandı. Sağlık Bakanlığı SMA tarama testi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ücretsiz SMA tarama testi yılbaşından önce başlayacağı duyuruldu. SMA testi evlilik öncesinde çiftlere ücretsiz olarak yapılacak.

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...