Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
05 Ocak 2015 09:21

Besin alerjisi olanlar dikkat!

Besinlerin hepsinin sağlık açısından sayısız faydaları bulunmaktadır. Ancak bazı besinler var ki alerjik reaksiyonlara yol açabiliyor.

Besin alerjisi olanlar dikkat!
besin, alerji, alerjik, sağlık,

İnsanlar hayatları boyunca birçok besin tüketirler. Bu besinlerin içerisinde besin öğeleri vardır. Vücut yabancı madde olarak algıladığı besin bileşenlerine karşı savunmaya geçer ve reaksiyon gösterir. Besin öğelerine karşı alerji ortaya çıkar.
Yemek yedikten sonra nefes darlığı, karın ağrısı gibi şikâyetler yaşıyorsanız besin alerjisi ile karşı karşıya kalmış olabilirsiniz. Deniz ürünleri, yumurta, süt ve fıstık gibi gıdaların tüketiminin ardından vücudunuzda farklılıklar görüyorsanız mutlaka doktora gitmeniz gerekebilir. Besin alerji testi yapılmalı. Bu alerjiler zaman zaman kötü sonuçlar doğurabiliyor.
Alerji dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla yayılmaya başlayan bir sorun oldu. Bütün bireyleri etkileyen alerji yaşam kalitesini de etkiler hale geldi. Alerjiye, soluduğumuz hava, yaşam tarzımız, çevre kirliliği ve tükettiğimiz birçok besinler yol açıyor.
Avrupa Birliği alerji sonuna el atarak önemli bir adım attı. Artık tüm restoranlar da, marketler bu kurala uyarak listelerini yenilemek zorunda kaldılar. Böylelikle insanlar alerjisi olduğu besinleri bilerek ona göre besin tüketimlerini gerçekleştirecekler.
Besin alerjilerinin şoka yol açarak ölüme bile neden olabileceğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Mergen Sağlam, besinlerin içeriğindeki bileşenlerin kişilerde alerjiye yol açabileceğini söyledi.
En çok görülen besin alerjilerinin özellikle fıstık, balık ve yumurta olduğunu söyleyen Sağlam sözlerine devam etti;
“Yumurta çocuklarda ve yetişkinlerde sıklıkla görülen alerji etkenlerinden biridir. Süt dünya genelinde çocuklarda en çok görülen alerji besinlerindendir.
Soya fasulyesi ve soya sosu gibi soya bazlı ürünler de alerjen etkilere sahipken ceviz, fındık ve badem üçlüsü ile kaju da alerjik bileşenleri ile dikkat çekiyor. Susam ve kabuklu deniz ürünlerinin yanı sıra somon, ton balığı, hamsi ve sardalye gibi balıklar ile çikolata da en sık alerjiye neden olan besinler arasında. Çikolatadaki alerjenler başta kakao olmak üzere kafein, süt, mısır, soya, fındık ve buğdaydan ileri gelebiliyor” dedi.
BU ŞİKÂYETLER VARSA DİKKAT
Besin alerjisinin kişiden kişiye değiştiğine dikkat çeken Sağlam süt, yumurta, kabuklu yemişler, susam, çikolata ve balığın yol açtığı klinik tablonun aynı olduğunu söyleyerek sözlerine devam etti;
“Besin alerjilerinin yol açtığı şikâyetlerden burun akıntısı, burun tıkanıklığı, öksürük, hapşırık, gözlerde yanma ve sulanma kişide soğuk algınlığı veya grip olduğu şeklinde bir düşünceye yol açabilirken, nefes darlığı, bulantı, karın ağrısı, hırıltılı solunum, morarma, mide ağrısı da ortaya çıkabiliyor. Yine atopik dermatit, kurdeşen, dilde şişme, damakta-gözde ve burunda kaşıntı, boğazda kaşıntı ve yanmanın yanı sıra bazı kişilerde anaflatik şoka yol açarak ölüme bile neden olabiliyor.
AYNI ORTAMDA OLMAK BİLE ŞOKA SOKUYOR
Yer fıstığı, alerjik etkileri en yüksek olan besinlerden biri. Baklagiller familyasına ait olan yer fıstığı, gelişmiş ülkelerde son zamanlarda daha çok görülmeye başlayan alerji türlerinin başında geliyor.
Kimi kişilerin yanlarında açılan yer fıstığı paketlerinden havaya saçılan alerjenleri soluması bile alerjik belirtilerin ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Hatta bazı kişilerde ölümlere yol açabiliyor. Yine buğday alerjisinde de benzer durum söz konusu. Bağışıklık sisteminin bir ya da daha fazla buğday proteinine karşı anormal yanıt göstermesi sonucu alerjik tablo ortaya çıkıyor” dedi.(Haber7)

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...