Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
08 May 2019 10:32

Beslenme uzmanından sağlıklı oruç tutmanın ipuçları

Beslenme uzmanları Ramazan ayında oruç tutmak isteyenler için doğru ve sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Beslenme uzmanından sağlıklı oruç tutmanın ipuçları
sağlık,,beslenme,,ramazan haberler,,ramazan,

Özel Gözde İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Altunay, ısınan havalarla birlikte yaşanan su kaybını gidermek için her gün en az 2 buçuk litre su tüketilmesi gerektiğini belirtti. İki öğün arasındaki süreyi azaltmak için oruç tutarken mutlaka sahura kalkmak gerektiğini ifade eden Mine Altunay, açlık süresi uzadıkça iftarda tüketilen miktarların arttığını, iştah dengesinin bozulduğunu ve buna bağlı kilo artışı görülebildiğini dile getirdi. 
Sahurda yapılan yanlışlardan bir diğerinin de yemekten sonra hemen yatmak olduğunu belirten Altunay, sahur yaptıktan 1 buçuk saat sonra yatılması gerektiğine dikkat çekti. Sahurda klasik kahvaltıdan sıkılanlar için yoğurt, yulaf, meyve ve çiğ kuru yemişten oluşan sağlıklı bir karışım tarifini de önerdi. 

"Orucu su ile açın" 
İftar yaparken orucu tatlı veya hurma yerine su ile açmak gerektiğini de kaydeden Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Altunay, "Su kaybeden vücudun ihtiyacını giderdikten sonra mutlaka bir çorba içmek gerekiyor. Çorbanın ardından bir 5 dakika bekleyerek yavaşlayan sindirim sistemine vakit tanımak önemli. Daha sonra sebze ile birlikte protein alınması gerekiyor. Etli bir sebze yemeği ve yoğurt protein ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır. Çay kahve tüketimi su ihtiyacınızı gidermek yerine artıracaktır. Yemekten sonra çok olmamak kaydıyla meyve veya çiğ kuru yemiş de tüketebilirsiniz” dedi. 

Kimler oruç tutmamalı? 
Özel Gözde İzmir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Mine Altunay, sağlık açısından oruç tutmaması gereken kişiler hakkında şu bilgileri verdi: 
"12 yaş altı çocuklar, gebeler, emziren anneler, diyabet hastaları oruç tutmamalı. 60 yaş üstü bireyler, herhangi bir metabolik hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullananlar ise oruç tutmadan önce mutlaka hekimine veya beslenme uzmanına danışmalı.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...